Home TipsReistips 4 x bewust op reis

4 x bewust op reis

by Elisa van der Sluis
Bewust op reis

Reizen is fantastisch. Reizen veranderd je en zorgt ervoor dat je wat vaker buiten het hokje kan denken. Tenminste, dat doet het voor mij. Daarnaast is reizen natuurlijk voor veel landen een enorme inkomstenbron, valt dit weg dan blijft er vaak nog maar weinig over om van te leven. Maar al dat toerisme heeft vaak ook veel negatieve gevolgen voor de natuur. Hoe ga je bewust op reis? Hier zijn 4 makkelijke tips die je op weg helpen.

Afval

Je ouders zeiden het waarschijnlijk vroeger al en nu ga ik het nog eens zeggen. Afval gooi je in de prullenbak! Is die er niet? Dan neem je het mee en gooi je het op een later tijdstip weg. Plastic vergaat niet, het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Hoe kleiner het stukje, hoe moeilijker op te ruimen. Dieren zien vaak geen verschil tussen plastic en voedsel, met alle desastreuze gevolgen van dien. Het enige wat je op vakantie achter laat, zijn je voetafdrukken.

Dieren

Dieren zijn fantastisch om te zien, althans dat vind ik. Wat niet zo fantastisch is, zijn bijvoorbeeld de aapjes die trucjes moeten doen of olifanten die jou op hun rug mee moeten nemen. Wist je dat letterlijk de wil van een olifant gebroken moet worden, voor hij jou op zijn rug laat zitten? Wist je dat hij, om dat voor elkaar te krijgen, op veel te jonge leeftijd bij zijn moeder wordt weggehaald? Vervolgens wordt hij weken, soms maanden achter elkaar vastgebonden, uitgehongerd en geslagen. En om dan te vieren dat ze hem kapot hebben gekregen, mag hij de rest van zijn leven met toeristen op zijn rug rondwandelen. Mensen, doe het alsjeblieft niet. Ga geen ritje op een olifant maken, kijk niet naar de apenshow. Ga dieren bekijken, maar doe het in het wild. Hier zijn 12 fantastische plekken wereldwijd om dieren te spotten. Dat is toch veel leuker?

Gewoonten

Ander land, andere gewoonten. Als ik iets niet begrijp, dan zijn het mensen die geen rekening willen houden met de gewoonten en gebruiken van een ander land. Lees voor je op vakantie wat informatie over het land van bestemming. Wil je bijvoorbeeld graag een tempel bezoeken, dan zal je vaak bedekt moeten gaan. Hetzelfde geldt voor moskeeën en kerken. Ga daar niet moeilijk over staan doen. Het is namelijk onbeschoft. Onthoud heel goed dat jij de gast bent en niet andersom!

Illegale handel

Koop geen haaientanden, ivoor, koraal of tasjes en schoenen gemaakt van krokodillen- of slangenleer. Handel bestaat zolang er vraag naar is. Draag alsjeblieft niet mee aan de vernietiging van de natuur of het illegaal doden van (beschermde) dieren.

Één persoon zal niet veel verschil maken en ik ben zelf ook verre van perfect, maar als we ons allemaal aan bovenstaande simpele tips houden maken we een wereld van verschil. Bewust op reis bezig zijn is zeker niet onmogelijk en eigenlijk best makkelijk.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More