Home BestemmingenAfrikaNamibië 5 x de meest waanzinnige camping spots in Namibië: voor ieder wat wils!

5 x de meest waanzinnige camping spots in Namibië: voor ieder wat wils!

by Elisa van der Sluis
Isabis kamperen Namibie

Stel je voor… Je wordt wakker, wrijft de slaap uit je ogen, en ritst voorzichtig je tent open. Een waanzinnig uitzicht over een doodstil niemandsland wenst je goeiemorgen. De ochtendzon schijnt haar eerste, gouden stralen over de uitgestrekte vlakte. Het enige geluid dat je hoort is het pruttelen van je koffie op het brandertje. Ben je echt al wakker? Of droom je nog? Dat is kamperen in Namibië!

Dit artikel is een gastblog van Charlie’s Travels.

De meest onvergetelijke camping spots in Namibië

Kamperen is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt niet je telefoon opladen naast je kussen of staand je broek aantrekken. Daarnaast kunnen er ongenodigde beestjes je tent in kruipen en moet je ‘s nachts door het donker naar het toilet schuifelen. Kamperen in Namibië is wel nét even anders dan de camping in Frankrijk. Als één van de meest dunbevolkte landen ter wereld, kun je hier de meest waanzinnige kampeerplekken vinden, waar je alleen op de wereld lijkt te zijn. Namibië is bij ons, reisbureau Charlie’s Travels, een lievelingetje onder bestemmingen. De uitgestrekte, surrealistische landschappen van Namibië zijn uniek en alleen met een 4×4 te trotseren: met rooftop tent natuurlijk! Omdat wij ons specialiseren in off the beaten track reizen, weten we de meest onvergetelijke kampeer spots zo uit onze mouw te schudden. We kunnen je wel vertellen: voor ieder is er wat wils. Klaar? Hier komen ze!

Brandenberg campsite

1. Boesman in de Namib Desert: voor iedereen die wil kamperen zonder tent

In slaap vallen regelrecht onder de poedelnaakte sterrenhemel, midden in de oudste woestijn ter wereld? Dat kan bij Boesman, in de Namib Desert. Boesman leeft al zijn hele leven in de woestijn. Hij woont hier samen met zijn vrouw in een boerderij en loopt het liefst de hele dag op zijn blote voeten door zijn geliefde zandduinen. Je kunt je tent opzetten naast zijn huis, maar deze kun je voor het gemak ook in de auto laten.

Samen met Boesman ga je op stap door de Namib Desert, waar hij je alles leert over de dieren die hier leven (soms zo klein als een korrel zand), de flora, de watervoorzieningen en woestijn landbouw… Ja, echt! In plaats van terug te keren naar de boerderij, breng je vannacht zónder tent door. Je slaapt namelijk op een plateau midden op de uitgestrekte woestijnvlakte, omringd door doodse stilte. De braai – een Zuid-Afrikaanse barbecue – wordt klaargezet om verse producten op te grillen, en met een volle buik kruip je in je slaapzak. Het laatste wat je ziet voor je ogen dichtvallen, is de duizelingwekkende sterrenhemel boven je.

2. Kamperen aan het einde van de Isabis 4×4 trail: voor de auto crossers

Het ruige niemandsland van Namibië kun je alleen in een stevige 4×4 doorkruizen. De Isabis 4×4 trail, door een gebied van 40.000 hectare langs de Gaub rivier, biedt een mooie kans om je rijskills weer eens af te stoffen. De beloning? Een waanzinnige campsite om de nacht door te brengen. Deze trail van 130 kilometer begint bij Isabis en eindigt bij de boerderij van Hornkranz. Hoewel je het stuur niet kunt loslaten en je ogen niet van de hobbelige trail kunt houden, moet je niet vergeten af en toe om je heen te kijken: de trail biedt uitzicht op woeste bergketens, kloven en canyons. Wanneer je bent aangekomen klap je je rooftop tent uit op een droge rivierbedding tussen ruige rotsbergen. Hier is niets meer dan enkele bomen, een doorspoeltoilet en een buitendouche met uitzicht over weidse vlaktes. Stook een vuurtje, bereidt je eigen eten en geniet van de stilte!

Isabis kamperen Namibie

3. Je tent tussen de rotsen van Spitzkoppe: voor de klimmers

Welkom bij Spitzkoppe: een verzameling granieten rotspieken die uit het niets majestueus omhoog prijken vanuit de uitgestrekte, Namibische woestijnvlakte. Dit gebied is weids, droog en wordt door de opkomende en ondergaande zon volledig rood gekleurd. Naast de Welwitschia  Mirabilis, een woestijnplant die wel 2000 jaar oud kan worden, vind je hier vooral rots, steen en nog meer rots. Een walhalla voor de klimmers onder ons, want in Spitzkoppe kun je de ‘Matterhorn’ van Namibië beklimmen.

Overnachten doe je hier bij Spitzkoppe Rest Camp. Deze campsite wordt door de plaatselijke community gerund, en is zó groot dat andere kampeerders in de verste verte niet te zien zijn. De verstopte grotten en enorme rotsblokken vormen ideale schaduwplekken om je tent neer te zetten. Beklim één van de rotsen om een onvergetelijke zonsondergang te bekijken. Wanneer de laatste rode stralen achter de horizon verdwijnen komt de Melkweg tevoorschijn. Tip: neem je zaklamp mee, want hier wordt het al snel héél donker!

Ook lezen: De Caprivi Regio – een onontdekt stukje Namibië

4. Kamperen aan de oevers van de Orange River: voor de waterratten

In het zuiden van Namibië kronkelt de Orange River, en vormt daarmee de grens met Zuid-Afrika. Voor de reizigers die wel houden van een beetje waterpret, vormen de oevers van de Orange River de ideale camping spot. De rivier, waar rustig kabbelend water afwisselt met onstuimige rapids, stroomt dwars door woest en rotsig berglandschap.

Wildkamperen in Namibië en Zuid-Afrika wordt over het algemeen afgeraden wanneer je niet bekend bent met de omgeving en de cultuur. Gelukkig zijn er veel waanzinnige campings langs de Orange River, waar de spots vaak zo ruim zijn dat je het gevoel hebt ver van de beschaafde wereld te zijn. Wil je toch voor die échte wildkampeer-ervaring? Wanneer je een meerdaagse kajak of rafting tocht boekt over de rivier, gaat er een speciaal bootje mee met kampeerspullen. Aan het einde van de dag op het water, strijk je neer aan de waterkant. Tentje op, vuurtje aan, en in slaap dommelen op het gekabbel van de rivier en getsjirp van de krekels!

Orange river Namibie kamperen

5. Je tentje in de Brandberg Area: voor de geschiedenis-snuivers

Wanneer je in de Brandberg Area aankomt, bevind je je in het hoogstgelegen deel van Namibië. Het gebied rondom de Brandberg Mountains, in het noordwesten van Namibië, ligt op zo’n 2200 tot 2500 meter hoogte. Wanneer je hier verblijft, kun je een kijkje terug in de tijd nemen. In de Brandberg Area zijn namelijk veel rotstekeningen van de historische San-bevolkingsgroep te vinden: tussen de 2000 en 4000 jaar oud. Kamperen doe je hier comfortabel. De kampeerplekken zijn ruim, beschikken over elektriciteit, warme douches én een zwembad voor een plons. Pak er in de avond maar een lekker drankje bij en geniet van de show. De berg waar je op uitkijkt heet niet voor niets Brandberg; het licht van de ondergaande zon lijkt de stenen reus spectaculair in vuur en vlam te zetten.

Ook lezen:

6 comments

Ida Vlug 17 augustus 2020 - 5:33 pm

De mooiste vind ik Etosha.

Reply
Elisa van der Sluis 18 augustus 2020 - 7:54 am

Etosha is schitterend inderdaad!

Reply
Anouk 26 augustus 2020 - 10:08 am

Wow, kamperen in Namibië lijkt me heel bijzonder. Wat een prachtige plekken en er zijn inderdaad voor iedereen mogelijkheden. Je kunt zelfs gaan wildkamperen. Dit is een bijzondere reis.

Reply
Elisa van der Sluis 28 augustus 2020 - 8:39 pm

Dat is het zeker, kan niet wachten tot we er weer naartoe mogen!

Reply
Kelly 27 augustus 2020 - 6:52 pm

Ik ben ook nog op pad geweest met Boesman…dat was echt heel bijzonder. In de Namib Desert hebben wij ook heel primitief gekampeerd, zonder faciliteiten. Vonden we gewoon sporen van een hyena naast ons tentje…oeps. In Brandberg ben ik ook geweest. Was ook vrij primitief, maar er was gelukkig wel een toilet en douche.

Reply
Elisa van der Sluis 28 augustus 2020 - 8:42 pm

Bijzondere ervaring he? Wij zijn op best veel primitieve campings geweest, maar ben toch altijd dolgelukkig wanneer ik zie dat er sanitair aanwezig is haha.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More