Home BestemmingenAfrikaBotswana 8 redenen waarom je wilt kamperen in Botswana

8 redenen waarom je wilt kamperen in Botswana

by Elisa van der Sluis
kamperen in Botswana

Wie naar Botswana reist is op zoek naar avontuur. Het is geen land voor mensen die op zoek zijn naar een plek om lekker te relaxen. Botswana is intens, ongerept en uitgestrekt en hoe ervaar je dat beter dan door het land te trekken met een tent?

Wie mij een jaar of 5 geleden had verteld dat ik zou gaan kamperen in Botswana (of überhaupt zou gaan kamperen) had ik voor gek verklaard. Toch deed ik het en ik kan je vertellen: het is geweldig! Ik vond het zo gaaf dat ik je intussen maar liefst 8 redenen kan geven waarom ook jij wilt kamperen in Botswana.

1. Vrijheid

Je hoort het vaker van mensen die kamperen op reis, het geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Ik kan dit inmiddels alleen maar beamen. Het buitenleven, het kiezen van je eigen plekje middenin de natuur en ’s avonds genieten van de mooiste zonsondergangen, dat heeft iets bijzonders. Het geeft je een gevoel van vrijheid zoals je het maar zelden ervaart.

2. Avontuur

Nogmaals, Botswana bezoek je niet omdat je een weekje wilt relaxen. Botswana bezoek je omdat je op zoek bent naar avontuur. Je weet van te voren nooit precies waar je terechtkomt, wat je tegenkomt of wat je in de verte hoort brullen. In Botswana staan geen hekken om wilde dieren op een afstand te houden. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ’s ochtends wakker wordt en er een dier voor je tent staat. Of dat je ’s ochtends de tent afbreekt en er een paar schorpioenen onder vandaan komen kruipen…

3. Goedkoop

Fijne bijkomstigheid, kamperen is gruwelijk goedkoop. Voor een overnachting in een hotel ben je toch al snel rond de 50 euro per nacht kwijt. Dan heb je nog niets bijzonders. Kamperen in Botswana is enorm goedkoop, op sommige plekken slaap je al voor 5 euro per nacht.

4. De mooiste plekken

Natuurlijk staan er ook hotels en lodges op een aantal bizar mooie plekken, maar de meeste staan gewoon langs een weg of in een dorp. Wie gaat kamperen in Botswana zal al snel zien dat de kampeersites zich op de mooiste plekken bevinden. Aan de oevers van de Okavango Delta, in de dichtbegroeide struiken van de Kalahari of langs 1 van de vele rivieren. Elke keer is het weer een verrassing, maar het zal je zeker niet teleurstellen.

zonsondergang Botswana

5. Gezelligheid

Op veel kampeerplekken in Botswana wordt er ’s avonds een kampvuurtje gestookt, waar iedereen als vanzelf omheen komt zitten. Volgens mij is er geen betere manier om andere reizigers te leren kennen. Pak er een biertje bij en de verhalen komen vanzelf. Kan geen tv tegenop.

6. Bijkomen aan het zwembad

Relaxen deden we niet in Botswana, toch? Soms toch wel. Op veel kampeerplekken zit er namelijk een zwembad bij de faciliteiten. Overigens bieden veel dure lodges (met hele fijne zwembaden) ook kampeerplekken aan. Je betaald bijna niets en mag wel gebruik maken van de faciliteiten. Dus ook van dat hele grote zwembad met luxe ligbedjes. Een heerlijke manier om bij te komen als je net de Okavango of Chobe in bent geweest.

7. Flexibiliteit

Het nadeel van hotels en / of lodges? Ze kunnen en mogen niet overal gebouwd worden. Kampeerplekken daarentegen, die vind je soms op de gekste plekken. Het geeft je dus een vorm van flexibiliteit omdat jij met je tentje op die plekken kan slapen waar anderen slechts een dagje op bezoek komen. Vaak zijn dat juist de tofste plekken.

8. De ervaring

Botswana, Afrika in het algemeen trouwens, moet je ervaren. Dat moet je zien, voelen, ruiken, horen. Met name het laatste komt helemaal goed als je gaat kamperen. Diep in de nacht hoor je dieren brullen. Je vraagt af hoe ver weg ze zijn. Een storm diep in de nacht ervaar je net iets intenser. En wanneer je wakker wordt en de vogeltjes beginnen te fluiten, dan wordt je vanzelf vrolijk.

aap botswana

Ook kamperen in Botswana?

Er zijn diverse kampeerreizen te boeken naar Botswana, zowel bij Nederlandse als lokale touroperators. Bij deze reizen reis je vaak in een groep door het land. Wij deden dit afgelopen jaar en vonden het een enorm toffe manier van reizen. We hadden een onwijs gezellige groep en het samen opzetten van de tenten ook wel iets. Wat wij ook wel erg prettig vonden was dat we niet zelf een tent hoefden aan te schaffen, zeker gezien het voor mij de eerste keer was. Had ik het helemaal niets gevonden hadden we wel opgescheept gezeten met een complete kampeeruitrusting.

Je kan in Botswana ook makkelijk zelf met een huurauto op pad. Wegen zijn over het algemeen vrij goed en in grotere steden als Gaborone en Francistown zitten voldoende winkels waar je een kampeeruitrusting kunt kopen. Reis je vanuit Johannesburg richting Botswana doe je er goed aan je kampeerspullen in Zuid Afrika te kopen. Bij Checkers is het namelijk ontzettend goedkoop en deze winkel vind je niet in Botswana. Claudia van ctheworld deelt haar verhaal over wildkamperen in Botswana, een must read als je dit ook overweegt!

Wil je verzekerd zijn van een plekje op jouw bestemming, zorg dan dat je van te voren boekt. Hoewel het land niet heel toeristisch is, wil het toch wel eens voorkomen dat een kampeerplek vol zit. De meeste grote boekingsites vinden kampeerplekken in Botswana aan, maar ook op de sites van de Nationale parken kun je vaak een boeking maken.

En, zou jij willen kamperen in Botswana? Of ga je toch voor een hotel / lodge?

Ook lezen:

7 comments

Sabine 22 februari 2018 - 2:25 pm

Ik ben totaal geen fan van kamperen, maar misschien zou ik dit toch wel doen 😀

Reply
Stéphanie 25 februari 2018 - 8:33 am

Ik hou al enorm van kamperen, dus mij hoef je niet te overtuigen 🙂 Het lijkt mij ontzettend spannend en gaaf om te ervaren hoe het is om midden in de afrikaanse wildernis te verblijven, vooral met de tent en alle geluiden om je heen, dat moet echt bijzonder zijn. En die zonsondergang, die wil ik ook zien! <3

Reply
Marcella 1 maart 2018 - 10:03 am

Ik ben geen fan van kamperen. Wel met een camper, niet met een tentje. Liever zou ik dan in Botswana rondreizen met een auto met een tent op het dak. Dat lijkt me net wat fijner!

Reply
Gabriëlle 14 maart 2018 - 9:59 am

Heel erg gaaf, ik was vroeger gek op kamperen maar doe het nu eigenlijk te weinig. In Ghana sliepen wij geregeld op een dak gewoon in de buitenland dan kun je Afrika ook geweldig horen, zien, voelen en ruiken. Het is inderdaad een heerlijke manier om het echte Afrika te leren kennen.

Reply
Martin 16 maart 2018 - 10:05 pm

Leuk! De eerste keer in Botswana inderdaad in tenten geslapen…zeker een hele bijzondere ervaring. Dit jaar gaan we in lodges en soms een tented lodge….hopelijk wordt het net zo bijzonder!! Prachtige foto van de ondergaande zon!

Reply
barbara 18 juni 2018 - 8:03 am

Wij gaan 6 maanden door zuidelijk Afrika trekken (Zuid Afrika, Namibie, Botswana, Zambia, Mozambique) en willen dan voornamelijk gaan kamperen. Weet iemand of er een website bestaat met info over campings/kampeerplaatsen in deze landen?

Reply
Elisa van der Sluis 19 juni 2018 - 6:37 pm

Hallo Barbara, wat ontzettend gaaf dat je dit gaat doen! Of er een aparte site is weet ik niet, wij zochten meestal op de plekken waar we naartoe wilden en vonden dan verschillende campsites.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More