Home TipsPersoonlijk Alleen op reis: hoe is het echt?

Alleen op reis: hoe is het echt?

by Elisa van der Sluis
Alleen op reis

Wil jij graag alleen op reis en twijfel je nog of het wel iets voor jou is? Solo travelling is een soort van hype geworden, maar dat betekent niet dat het voor iedereen is weggelegd. In Vietnam reisde ik voor het eerst 3 weken alleen rond en ik deel graag mijn ervaring met je.

Alleen reizen is de laatste tijd een soort van hype geworden. Je hoeft Instagram maar te openen en je ziet de ene na de andere solo reiziger voorbij komen. De een met nog mooiere plaatjes dan de andere. Als we al die plaatjes mogen geloven is er niets beter en mooier dan in je eentje de wijde wereld in trekken. Een deel heeft er zelfs zijn / haar werk van weten te maken. De digital nomads trekken met een laptop onder de arm en een backpack op hun rug naar de mooiste plekken op deze aardbol. Het is geen levensstijl die mij aanspreekt, maar ik wilde wel graag een keer ervaren hoe het is om alleen op reis te gaan.

Toch best wel spannend

Toegegeven, ik voelde mij best stoer toen ik mijn vliegticket geboekt had. Ik ging alleen op avontuur in Vietnam! De weken erna was er vooral een hoop voorpret. Ik zocht uit wat ik in ieder geval wilde doen en zien en boekte een tour en een paar hotels. Natuurlijk las ik ook tal van blogs waar ik heel veel inspiratie uit haalde. Niets fijner dan de ervaringen van anderen lezen. Ik had er zin in, dat was wel duidelijk.

Een paar dagen voor vertrek maakte dat dappere gevoel plaats voor een heleboel spanningen. Shit. Ik ging alleen op reis. Er spookte van alles door mijn hoofd. Zo was al ik als de dood dat ik mijn stop zou missen in de nachttrein. En wat als ik beroofd zou worden of iets belangrijks kwijt zou raken? Plots waren er alleen maar bergen te zien en vroeg ik mij een aantal keer af of dit echt wel zo’n goed idee was. Waarom had ik ook al weer niet gewoon een weekendje Texel geboekt? Toen ik me weer realiseerde waarom, kwam er een soort rust over mij heen. Ik wilde graag de ervaring, mijn droom najagen en het avontuur opzoeken. Thuis toekijken hoe mijn planten langzaam afsterven kan over een paar jaar ook nog wel.

alleen reizen

Was ik wel echt alleen op reis?

En zo stapte ik op een maandagmiddag in het vliegtuig richting Vietnam. De eerste paar uur waren onwennig. Ik had last van een dikke jetlag, stond middenin een chaotische stad en ik kende er geen heg noch steg. Ik besloot het even lekker rustig aan te doen en plofte neer op een terrasje. Kopje koffie erbij en gewoon een beetje kijken hoe de mensen aan je voorbij gaan. Achteraf gezien was die eerste dag eigenlijk 1 van de weinige dagen die ik echt alleen heb doorgebracht. Ik kan mij eigenlijk geen avond herinneren waarop ik alleen op een terras ben gaan zitten en niet met iemand in gesprek raakte. En het viel mij vooral op hoe makkelijk mensen een praatje met jou beginnen als je alleen bent.

Een aantal keer leidde zo’n praatje er ook toe dat ik de dagen daarna een reismaatje (of 2) had. Zo heb ik samen met een stel uit Canada een hilarische tijd in Ninh Binh gehad. Deze 2 heren leerde ik kennen in de homestay waar ik verbleef en het klikte zo goed, dat we de dagen erna met zijn drieën de omgeving verkenden. Samen kropen we de trappen van de Mua Cave op, schuilden we voor de stromende regen en genoten we van hotpot (yum!). We hebben trouwens nog steeds contact met elkaar. Ook op andere plekken leerde ik telkens weer nieuwe mensen kennen. De een sprak ik even vluchtig, met anderen sprak ik later af om iets te gaan drinken of te gaan sightseeën. Af en toe vroeg ik mij serieus af of je eigenlijk ooit wel echt alleen op reis bent.

Leren vertrouwen op mijn gevoel

Veel mensen vragen nu of ik mijzelf ben tegen gekomen. Of het eng was of juist leuk. En of ik er veel van geleerd heb. Eigenlijk weet ik niet goed hoe ik die vragen moet beantwoorden. Een ding weet ik wel zeker, ik heb echt leren vertrouwen op mijn eigen gevoel. Niet dat ik mij echt onveilig heb gevoeld, maar soms zegt er iets van binnen dat je iets beter niet kunt doen. Niet alleen door dat ene steegje lopen of bepaalde personen uit de weg gaan bijvoorbeeld. Of toch voor die andere tour kiezen, gewoon omdat het op dat moment beter voelt. Wanneer ik met anderen op reis ben, ben ik geneigd om dat een beetje te negeren. Nu moest ik wel luisteren, want ik had uiteindelijk alleen mijzelf. Nu weet ik dat ik echt op mijn intuïtie kan vertrouwen en het voor niemand opzij hoef te zetten.

Laat ik wel duidelijk zijn, het is niet zo dat ik ineens een of andere openbaring heb gehad. Het is geen eten, bidden, beminnen. De dingen over mijzelf waar ik op reis extra mee geconfronteerd werd, waren dingen die ik diep van binnen al veel langer wist. Alleen werd het nu een soort van uitvergroot.

Hoi An solo travel

De voor- en nadelen van alleen reizen

Hoewel ik het in het begin dus flink spannend vond, kon ik er na een tijdje ook wel echt de voordelen van inzien. Ik had alle vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde. Ik was degene die besliste wat ik zou gaan doen en ik hoefde het met niemand te overleggen. Had ik vooraf een plan in mijn hoofd en wilde ik uiteindelijk toch iets anders doen? Helemaal prima. Even shoppen of een museum bekijken? Lekker doen. Wilde ik een keer vroeg naar bed? Truste!

Dat is het allerfijnste aan alleen reizen. Je wordt op geen enkele manier belemmerd om te doen wat jij wilt en waar jij behoefte aan hebt. Het is een ultiem gevoel van vrijheid. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf en wordt onafhankelijker.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Soms ontkom je er niet aan om door dat ene creepy steegje te lopen. Of dringt iemand waar je niet op zat te wachten zich een beetje aan je op. Dan is het gewoon fijner als je met iemand anders bent. Daarnaast merkte ik dat ik stiekem soms toch een beetje last heb van heimwee. Gelukkig hebben we daar simkaarten voor en is het heel makkelijk om contact met thuis te houden. Is trouwens voor je thuisfront ook fijn.

En dan zijn er nog de door mij zo gehate selfies. Hoewel ik alleen aan het reizen was, vind ik het af en toe natuurlijk ook wel leuk om een foto van mijzelf te hebben. Maar, ik ben echt enorm slecht in het maken van selfies. Gedurende 1 middag heb ik het geprobeerd en ja, met selfiestick en al. Maar ik ben gewoon onwijs snel afgeleid en heb er geen geduld voor. Dan maar af en toe lief vragen of iemand anders die foto wilt nemen.

Mijn advies: gewoon gaan

Mocht jij nu twijfelen of het wel echt iets voor jou is, dan kan ik je eigenlijk maar 1 advies geven: ga gewoon. Je komt er alleen achter door het te doen. Natuurlijk hoef je niet meteen 2 of 3 weken weg te gaan als je dat nog een beetje eng vindt. Tijdens een stedentripje kun je ook prima ontdekken of alleen reizen iets is wat bij je past. Boek bijvoorbeeld een tripje Barcelona of Boedapest. Beide steden barsten van de mooie bezienswaardigheden én worden veelvuldig bezocht door backpackers, waardoor het hier niet al te moeilijk zijn om contacten te leggen. Mocht het dan toch niets zijn, dan weet je in elk geval dat je een paar dagen later weer in het vliegtuig richting huis zit. Maar eerlijk gezegd ben ik in al die jaren dat ik reis pas 1 maal iemand tegen gekomen die het echt helemaal niets vond.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest en hoe vond jij dat?

Ook lezen:

11 comments

Shirley 3 april 2019 - 1:41 pm

Echt stoer dat je gewoon gegaan bent. Als je eenmaal een ticket hebt, kun je ook minder makkelijk terugkrabbelen, haha. Mooi om te lezen dat je het leuk hebt gehad. Ik heb nog geen grote reis alleen gemaakt, wel stedentrips en ik ben een week op taalcursus geweest in Frankrijk. Ook leuke ervaringen, maar toch wat minder avontuurlijk.

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:25 pm

Dat is ook wel het ding, je annuleert niet even omdat “je even een beetje bang ben”Geboekt = geboekt. Maar het was echt een geweldige ervaring, ik had het nooit willen missen.

Reply
Piet 3 april 2019 - 7:21 pm

Knap van je dat je die stap gezet hebt. En ja, je komt zoveel mensen tegen dat het soms moeilijk zeggen is dat je alleen op reis bent. En dat kunnen backpackers zijn die je tegenkomt maar ook locals. Ik heb inmiddels heel wat trips alleen gemaakt. Soms is het nog wel spannend wanneer je een nieuw land of continent bezoekt. Maar het blijft gewoon heerlijk om te doen. Oh en selfies?? Ook niet mijn ding hahaha

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:25 pm

Haha, nee die selfies: wat een vreselijk iets. Laat mij maar lekker foto’s van anderen maken 😉 En thanks!

Reply
Anne - Ditisanne.nl 4 april 2019 - 2:59 pm

Ik vind het heerlijk om alleen te reizen, maar op een of andere manier komt er heel weinig van. Maar vorig jaar ben ik lekker een paar dagen alleen naar Barcelona geweest en dat was echt tof! Stoer hoor, dat je alleen naar Vietnam ging, het ziet er wel uit als een fantastische reis!

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:27 pm

Ik vond het ook echt heerlijk en had het nooit willen missen. Paar daagjes in een leuke stad is inderdaad ook erg leuk, gewoon even een beetje tijd voor jezelf 🙂

Reply
Anouk - Bestemming Pura Vida 7 april 2019 - 1:31 pm

Dat van het vertrouwen je intuitie, dat is voor mij het belangrijkste! En ik heb ook bar weinig foto’s van mezelf haha. Leuk dat het een positieve ervaring voor je was.

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:29 pm

Inderdaad, dat vond ik ook! Uiteindelijk had ik best nog wat leuke foto’s met mijzelf erop, gewoon lief aan anderen vragen haha.

Reply
Denise 8 april 2019 - 11:32 am

Ja, al héél vaak, zowel in Europa als ver weg, en dat bevalt heel goed! Ook nu ik kinderen heb (die om de week een paar dagen bij hun vader zijn, en de helft vd vakanties) doe ik dat nog vaak, zoals pas nog naar Puglia en vorig jaar naar Bali. Ik vind het héérlijk!
Leuk om je verhaal te lezen en super dat je het gedaan hebt!

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:30 pm

Jouw verhalen vind ik altijd zo leuk om te lezen en goed ook dat je dat gewoon blijft doen. Beetje tijd voor jezelf is ook belangrijk. En als het kan, waarom niet? Ik ga het zeker vaker doen, vond het ook echt heerlijk.

Reply
Paul 14 juni 2019 - 1:04 pm

Ik doe niks liever dan alleen reizen. Vind het heerlijk, alleen met jezelf en niemand anders om rekening mee te houden. Ik denk wel dat er een verschil is in alleen reizen als man of als vrouw. Ook voor een groot deel afhankelijk van hoe je er zelf in staat uiteraard. Zoals je al zegt: Vertrouwen op je gevoel.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More