Home TipsBudget Backpacken in Vietnam – kosten en budget voor een rondreis van 3 weken

Backpacken in Vietnam – kosten en budget voor een rondreis van 3 weken

by Elisa van der Sluis
kosten backpacken vietnam

Rondreizen in Vietnam is geweldig. Je vind er prachtige natuur, indrukwekkende steden en schitterende stranden. Ook is Vietnam één van de goedkoopste landen van Azië. Wil jij gaan backpacken in Vietnam en ben je benieuwd wat jouw rondreis gaat kosten? Ik heb mijn uitgaven tijdens mijn reis bijgehouden en op een rij gezet.

Vietnam is een heerlijk land om doorheen te reizen. Met trein, bus of vliegtuig reis je gemakkelijk van noord naar zuid (andersom kan natuurlijk ook). Onderweg reis je langs indrukwekkende steden vol historie en toeterende scooters, prachtige natuurgebieden en schitterende stranden. Een rondreis Vietnam is een reis vol afwisseling en een unieke ervaring. Zelf reisde ik zo’n 3 weken door het land. Mijn startpunt was Hanoi en ik eindigde mijn reis in Ho Chi Minh. In dit artikel vind je mijn complete reisroute door Vietnam. Groot voordeel van reizen door Vietnam is dat het lekker goedkoop is. Hier kom je nog makkelijk rond van een paar tientjes per dag. Om je een compleet overzicht te geven van wat backpacken in Vietnam kost, heb ik in dit artikel mijn uitgaven voor je op een rij gezet. Zo krijg je een goed beeld van welk budget je nodig hebt.

Kosten vliegtickets Vietnam

De kosten voor een vliegticket zijn altijd wat lastig te zeggen, omdat prijzen erg fluctueren. Tarieven zijn onder andere afhankelijk van de periode waarin je vliegt en voor welke maatschappij je kiest. Normaal schommelen de prijzen tussen de 450 en 900 euro per persoon. Neem je hier het gemiddelde van, dan kom je op zo’n 675 euro. Zelf vloog ik met Emirates en ik betaalde 680 euro voor mijn vliegticket. Keurig op het gemiddelde dus. Overigens had ik bij een andere maatschappij een goedkoper ticket gezien, maar persoonlijk vind ik Emirates een hele fijne maatschappij en ik vind het niet erg om daar iets meer voor te betalen.

kosten vliegtickets Vietnam

Kosten Visum Vietnam

Om Vietnam binnen te komen heb je een visum nodig. Het is mogelijk om online een evisa te regelen. Dit heb ik ook gedaan en ik betaalde hiervoor 25 dollar (zo’n 21 euro). Zoek je trouwens op visum Vietnam dan krijg je heel veel diensten die deze service aanbieden tegen een extra toeslag. Het is echter heel gemakkelijk om het zelf te regelen via deze officiële website. Ook is het mogelijk om een visum on arrival te krijgen (VOA). Hier heb je wel een autorisatiebrief nodig. Ook deze dienst wordt online veelvuldig aangeboden, o.a. Friends Travel Vietnam kan dit voor je regelen. Bij hen betaal je 6 euro voor de brief. Wel dien je bij aankomst nog 25 dollar stempelkosten af te rekenen. Let op dat je dit enkel met gepast geld af kunt rekenen!

Kosten vervoer

Vervoer in Vietnam is verrassend goed geregeld en lekker goedkoop. Zelf maakte ik gebruik van bussen, treinen en het vliegtuig. Ook stapte ik één keer achterop bij een easyrider, op de route Hue – Hoi An via de Hai Van Pass. Deze tour kostte mij 60 euro. Ik maakte 3 maal gebruik van de trein, waarvan 1 keer de nachtrein. De nachttrein kostte mij 65 euro op het traject Ning Binh – Dong Hoi. De andere treinritten kostten rond de 20 euro. Bussen heb ik enkele keren gebruikt en hiervoor was ik in totaal 25 euro kwijt. Ook pakte ik tweemaal het vliegtuig. Eenmaal vanaf Danang naar het eiland Phu Quoc en van Phu Quoc naar Ho Chi Minh City. Voor deze tickets betaalde ik in totaal 120 euro (via Vietnam Airlines). In totaal was ik aan vervoer in Vietnam 310 euro kwijt.

Kosten accommodaties

Overnachten in Vietnam is gelukkig ook lekker goedkoop. Voor een paar euro slaap je in een hostel en voor zo’n 25 euro heb je vaak al een luxe hotel. Bijzonder prettig voor je portemonnee dus. De duurste accommodatie tijdens mijn reis was op Phu Quoc. Hier liggen de prijzen doorgaans iets hoger dan in de rest van het land en ik betaalde er 50 euro per nacht. In totaal sliep ik 6 nachten op het eiland. Voor mijn andere accommodaties was ik gemiddeld 15 euro per nacht kwijt. In totaal sliep ik 20 nachten in Vietnam en dit kostte mij 510 euro. Ik heb enkel in hotels en guesthouses overnacht, dit kan dus goedkoper uitvallen wanneer je in een hostel verblijft.

Overnachten Ninh Binh 2

Kosten eten en drinken in Vietnam

Qua eten en drinken kun je het in Vietnam werkelijk zo gek maken als je wilt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een eetstalletje te bezoeken en tussen de loakle bevolking te zitten. Dit is het voordeligst en eigenlijk ook het leukste. Ook is er een groot aanbod aan restaurants, waar de prijzen iets hoger ligger. Meestal koos ik ‘s middags voor een simpel broodje of kom soep en at ik ‘s avonds in een restaurant. Ontbijt was bij mij telkens inbegrepen, dus dit reken ik niet mee. In totaal was ik per dag gemiddeld 13,41 euro kwijt, wat neer komt op een totaal van 281,61 euro. En ja, hier zijn de cocktails op Phu Quoc ook in mee berekent.

eten Vietnam

Kosten excursies

Ik boekte een aantal keer een excursie tijdens mijn reis. Zo bezocht ik Ha Long Bay, waar ik nacht aan boord van een schip sliep. Ook bezocht ik Nationaal Park Phong Nha Ke Bang, wat ik overigens echt een aanrader vind. Dit waren de duurste excursies. Voor Ha Long Bay betaalde ik 90 euro en voor Phong Nha Ke Bang 60 euro. Op Phu Quoc boekte ik een taxi die mij meenam naar de mooiste plekjes op het eiland. Ten slotte bezocht ik in de steden Hanoi, Hoi An en Ho Chi Minh een aantal bezienswaardigheden waar ik een entreeprijs voor betaalde. In totaal was ik aan excursies 189,50 euro kwijt.

Overige kosten Vietnam

Alle andere kosten die ik maakte heb ik weggeschoven onder overige kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan souvenirs, kleding, verzorgingsproducten en sigaretten. Ook heb ik twee keer mijn kleding laten wassen. In totaal was ik 60 euro kwijt aan overige uitgaven, wat neer komt op zo’n 2,85 euro per dag.

Totale kosten en uitgaven Vietnam

In totaal was ik 2052,11 kwijt voor 3 weken backpacken in Vietnam. Exclusief vliegticket en visum was dit 1351.11 euro, wat neer komt op 64,33 euro per dag inclusief accommodatie. Ik reisde alleen en vond het fijn om niet te hoeven bezuinigen op mijn accommodatie. In een hotelkamer voel ik mij prettiger dan in een hostel, maar dat is geheel persoonlijk. Je kan het goedkoper maken door in hostels te slapen, niet te vliegen en minder of andere tours te boeken. Ook betekende Phu Quoc voor mij een aardige hap uit mijn budget, dus wil je jouw reis goedkoper maken dan raad ik je aan om dit eiland over te slaan. Kijk vooraf goed naar het budget wat je te besteden hebt en maak aan de hand hiervan je plannen.

En, vallen de kosten je mee of juist tegen?

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More