Home BestemmingenEuropaNederland Een bezoek aan de Veluwe in zijn mooiste periode

Een bezoek aan de Veluwe in zijn mooiste periode

by Elisa van der Sluis
Veluwe

Elk jaar in de tweede helft van augustus is de heide in de Veluwe op zijn mooist. Dan staat de heide in bloei en is het genieten van de prachtige paarse velden. De perfecte periode om een wandeling te maken over de heuvels van de Posbank en om op zoek te gaan naar wilde dieren in de Hoge Veluwe!

De glooiende paarse heuvels van de Posbank

Vanaf het moment dat we aankomen bij de Posbank kan ik mijn glimlach niet onderdrukken. Wat een kleurenpracht! De heide staat in volle bloei en overal waar ik kijk zie ik een zee van paars. We volgen één van de wandelpaden dwars door de velden en worden volledig omringd door paarse heuvels. Om ons heen klinkt het gezoem van bijen. Bovenaan de heuvels hebben we een schitterend uitzicht over het wonderlijke gebied. Dit is puur, dit is genieten.

Hoge Veluwe

bloeiende heide posbank

Posbank bloei

Posbank

Wilde dieren in NP de Hoge Veluwe

Tegen de avond rijden we Nationaal Park de Hoge Veluwe in. Het is het eerste weekend van september en dat betekent dat de bronsttijd van de herten op het punt van beginnen staat. Het burlen van de bronstige mannetjesherten schijnt een spektakel op zich te zijn.

We rijden een eindje het park in en stoppen dan bij een veld waar een aantal fotografen (met lenzen waar ze bij NASA jaloers op zijn, maar dat even terzijde) zich al hebben opgesteld. Ook hier is de heide onwaarschijnlijk mooi paars. Na een paar minuten zien we in de verte wat bosjes druk heen en weer gaan. Als uit het niets komt er ineens een grote groep wilde zwijnen te voorschijn. Jonge zwijntjes dartelen vrolijk rond over het veld, op de voet gevolgd door hun ouders. Het is een prachtig en aandoenlijk schouwspel wat zich recht voor onze ogen voltrekt. Een poosje staan we te genieten en dan besluiten we nog even door te rijden.

wilde zwijnen Hoge Veluwe

wilde zwijnen

zwijnen veluwe

Op het volgende veld is het raak. Een grote groep herten staat middenin het veld. Mannetjesherten lopen met een troste houding en enorme geweien tussen de hindes door. De beroemde brul van het hert horen we niet, maar het is hoe dan ook een prachtig gezicht.

groep herten veluwe

zonsondergang veluwe

Op de terugweg komen we nog langs het eerste veld. Op de plek waar we eerder de groep wilde zwijnen zagen staat nu een groepje herten. We stappen uit en nemen nog even de tijd om naar de sierlijke dieren te kijken. Ik kan het niet ontkennen, de Veluwe in deze periode is wonderlijk mooi.

herten veluwe

hert veluwe

Micro-avontuur op de Hoge Veluwe

Heb je al eens gehoord van het concept micro-avontuur? Dit concept is bedacht door de Engelse avonturier Alastair Humphreys. Hij ging dichtbij huis op zoek naar avonturen. Groot voordeel is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is dan een verre vliegreis en het motiveert je om er meer op uit te trekken. En laten we eerlijk zijn: onze eigen landje heeft onwijs veel moois te bieden! Antonette van We12travel ging op micro-avontuur in Nationaal Park de Hoge Veluwe en verteld je over talloze manieren om dit prachtige gebied op avontuurlijke wijze te ontdekken.

Naast Nationaal Park de Hoge Veluwe kent Nederland nog tal van andere mooie Nationale Parken. Eerder maakten wij een wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een echte aanrader voor wie van mooie wandelgebieden houdt!

Heb jij NP de Hoge Veluwe al eens bezocht tijdens de bloei van de heide?

Ook lezen:

19 comments

Rowan 6 september 2017 - 10:11 am

Wat is de Veluwe toch mooi! Ik ga elk jaar een paar keer wandelen over de Veluwe maar ik ben nog nooit op de Posbank geweest. Lijkt mij prachtig daar! Misschien volgend jaar! 😉

Reply
Elisa van der Sluis 10 september 2017 - 4:03 pm

Dit was voor mij ook de eerste keer, maar jeetje wat is het daar mooi! Volgend jaar willen we een paar dagen die kant op. Weer eens iets anders, vakantie in eigen land 😉

Reply
Sabine 6 september 2017 - 3:50 pm

Prachtig mooi! Als ik in de buurt was zou ik daar zeker gaan wandelen 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 10 september 2017 - 4:03 pm

Moet je echt doen, zo mooi daar!

Reply
Martin 9 september 2017 - 1:11 pm

Mooi zeg! De veluwe is echt prachtig. Ik ging er vroeger altijd met mijn ouders op vakantie…Laag-Soeren. Voor mij jeugdsentiment! Leuk!

Reply
Elisa van der Sluis 10 september 2017 - 4:04 pm

Leuk! Liam ging er ook altijd heen, zijn opa en oma stonden er op de camping hihi. Wel echt een prachtplek om de zomers in je jeugd door te brengen.

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 11 september 2017 - 7:59 am

Wat is het daar toch mooi he op dit moment! Wij hadden ook een weekendje Veluwe gepland, zonder er bij stil te staan dat de heide in bloei stond. Dat was een verrassing haha 😀

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:42 am

O, maar dat was wel een heel mooie verassing dan! Je foto’s waren prachtig trouwens 🙂

Reply
Laura | Travelvibe 11 september 2017 - 3:03 pm

Ohw… ik woon er ongeveer naast en ik vergeet altijd om te gaan in deze periode… Misschien toch nog even inplannen als ik dit zie.

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:44 am

En, is het gelukt? 🙂

Reply
Eva 14 september 2017 - 7:27 am

Wauw, wat heb je veel wild gespot! Ik ging de hei op in het Belgische Kalmthout. Ook heel mooi maar geen beest gezien….

Reply
Marcella 15 september 2017 - 5:48 pm

Werkelijk prachtig! Ik had je foto’s op Instagram al gezien. Ze zijn echt top!

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:51 am

Dank je wel Marcella, lief!

Reply
Yvonne 16 september 2017 - 8:51 pm

Wat is dit mooi hè?! En dat gewoon in ons eigen land. Wat gaaf dat jullie wilde zwijnen EN herten hebben gezien, haast een echte safari, super! Wij wonen niet ver van de Veluwe (het is praktisch onze achtertuin) en gaan geregeld even lopen… eigenlijk zien we altijd wel IETS bijzonders, een slang, zwijnen, hagedissen, herten…

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:48 am

Ja haha bijna wel he? Heerlijk lijkt het me om daar in de buurt te wonen, je boft!

Reply
anto 17 september 2017 - 9:06 am

Jaaa zo mooi. Ik realiseer me pas de laatste jaren dat ik dikke mazzel heb dat dit mijn achtertuin is en dat ik zo in een kwartiertje rijden op de Veluwe sta. Ga zometeen weer, gewoon om nog even van de laatste tinten paars te zien 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:47 am

Dara heb je zeker mazzel mee! Heerlijk lijkt me het om daar te wonen!

Reply
Judith | worldwife.nl 25 juli 2018 - 11:30 am

Ik ben eind augustus in de buurt en wil dan zeker ook naar de Posbank gaan. Wat gaaf dat je ook zoveel wilde dieren hebt gezien! Ik ben er ooit met Staatsbosbeheer op wild zwijn safari geweest. Heel gaaf maar toen stond de heide niet in bloei.

Waar kan ik het beste naartoe om de bloeiende heide te zien met kans op wilde dieren?

Reply
Elisa van der Sluis 5 augustus 2018 - 11:02 pm

Sorry voor de late reactie Judith! Voor de bloeiende heide moet je echt naar de Posbank, zo mooi daar. Wild spotte ik op de Hoge Veluwe zelf, op verschillende open vlaktes.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More