Home BestemmingenAfrikaZuid-Afrika Bijzonder Soweto

Bijzonder Soweto

by Elisa van der Sluis

Onze rondreis door Zuid Afrika en Swaziland begon met een bezoek aan Soweto. Dit is één van de vele townships die Zuid Afrika kent en een bijzondere plaats met een indrukwekkende geschiedenis. Een plaats die je niet snel meer vergeet als je er eenmaal bent geweest.

Thuisplaats van twee Nobelprijs winnaars

Soweto ligt net ten zuiden van Johannesburg en staat voor South Western Townships. Een township is een plaats net buiten de stad. Soweto speelde een grote rol in het verzet van het African National Congress, waar Nelson Mandela later de leider van zou worden. Één van de bijzondere dingen aan Soweto is, dat er maar liefst twee Nobelprijs winnaars vandaan komen. Zowel Nelson Mandela als Desmond Tutu woonden er, Tutu overigens nog steeds, ze woonden zelfs in dezelfde straat: Vilakazi Street. Deze straat is vandaag de dag ontzettend toeristisch, maar wel leuk om te bezoeken. Het is een kleurrijke straat, waar het leven zich afspeelt op straat.

IMG_0501

Indrukwekkende geschiedenis

Soweto is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de scholierenopstand op 16 juni 1976. Als gevolg van de Apartheid, moesten zwarte Zuid Afrikanen die in Johannesburg wilden werken in Soweto gaan wonen. Hier werd men ingedeeld naar stam. Duizenden mensen werden op deze manier afgevoerd en moesten afscheid nemen van hun cultuur en tradities. De Apartheid is trouwens ingevoerd door de Nederlander Hendrik Verwoerd in de jaren ’50, niet bepaald iets om trots op te zijn. In 1976 besloot de Nationale Partij het Afrikaans als standaard taal in te voeren, waardoor de tradities van de bevolking nog verder de kop in zouden worden gedrukt. Op 16 juni 1976 kwamen de scholieren in opstand. Duizenden scholieren keerden zich tegen de overheid en politie, met vele doden tot gevolg. Het bekendste verhaal is dat van Hector Pietersen, een 13-jarige jongen die werd getroffen door de politiekogels en overleed. Een vriend tilde hem op om hem naar het ziekenhuis te brengen en de foto die hiervan werd gemaakt schokte de wereld. Op de plaats waar dit gebeurde werd een monument geplaatst en werd een museum, het Hector Pietersen Museum, opgericht.

Een bijzondere wending

Onze gids, Steve Lebelo, wist ons ontzettend veel te vertellen over het ontstaan van de opstand en de gevolgen ervan. Op een zeker moment vroeg ik hem hoe het kwam dat hij hier zo veel van wist en hij vertelde ons het volgende: ‘ten tijde van de opstand was ik 18 jaar. Eerst was ik niet zo betrokken bij de opstanden. Mijn broer Abe Lebelo was één van de leider van de protestmarsen, hij werd geraakt door de politiekogels en overleed daar ten midden van alle onrust. Na deze tragische gebeurtenis maakte ik het mijn uitdaging om zijn doel na te jagen. Ik liep mee met de marsen. Ik heb interviews afgenomen van getuigen en meegeschreven aan boeken over deze gebeurtenissen. Vandaag de dag werk ik als gids om mensen zo te vertellen wat er die dag gebeurde, zodat het niet wordt vergeten.’ In het Hector Pietersen museum hangen verschillende teksten van getuigen, alle teksten zijn door Steve Lebelo geschreven. Ook liggen er plakkaten met namen van slachtoffers in de binnenplaats van het museum. Ook Abe’s naam ligt hier tussen. Steve’s verhaal maakte het bezoek nog indrukwekkender. Het was niet meer een geschiedenisles, maar het werd iemands persoonlijke verhaal.

IMG_0403

Doen in Soweto

In Soweto valt ontzettend veel te zien en te doen, hier zijn een paar tips:

  • Bezoek Vilakazi Street. Hier kun je het voormalig huis van Nelson Mandela bezoeken. Ook het huis van Desmond Tutu staat hier, maar dit kun je niet bezoeken.
  • Bezoek het Hector Pietersen Museum, waar je alles kunt leren over de opstand van 1976.
  • Bezoek het Apartheids museum. Een indrukwekkend museum over de turbulente geschiedenis van Zuid Afrika. Erg interessant vooral omdat de Apartheid relatief gezien nog helemaal niet zo lang geleden werd afgeschaft.
  • Bezoek Freedom Square, de plaats waar de Freedom Charter werd ondertekend en waar de grondwet te lezen is.

Ben jij wel eens in Soweto of een soortgelijke plaats geweest?

Ook lezen:

5 comments

Anita - Reisvlinder.nl 21 mei 2016 - 1:02 pm

Lijkt erg indrukwekkend. Vooral omdat je Soweto met een gids hebt bezocht die zijn persoonlijke (heftige) verhalen kon vertellen. Volgens mij herken ik de beschilderde torens uit Wie is de Mol 🙂

Reply
elisavandersluis 21 mei 2016 - 7:42 pm

Was ontzettend indrukwekkend! Onze gids maakte het wel af inderdaad, was heel bijzonder. Klopt van de torens haha daar kende ik ze ook nog van!:-)

Reply
Marcella 27 mei 2016 - 1:39 pm

Wat een bijzondere plek! Ik kende ‘m van Wie is de Mol? maar het verhaal er achter kreeg ik toen niet zo mee. Interessant om te lezen!

Reply
elisavandersluis 27 mei 2016 - 2:07 pm

Dank je wel, Marcella! Toevallig, ik herkende het ook meteen van WIDM. Je kan er nog steeds bunjeejumpen, al doe ik daar dan even niet aan mee haha. Ja Soweto is ontzettend interessant, zit echt een hele uitgebreide geschiedenis achter.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More