Home BestemmingenAfrikaZimbabwe Bootsafari op de Zambezi rivier in Zimbabwe

Bootsafari op de Zambezi rivier in Zimbabwe

by Elisa van der Sluis
bootsafari op de zambezi rivier

De machtige Zambezi rivier vormt de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia, met als beroemd hoogtepunt de Victoria Falls. Ze vormt een ware oase voor de vele dieren die in het gebied wonen. De beste manier om hier op ontdekking te gaan? Een bootsafari op de Zambezi rivier!

De Zambezi rivier is een van de grootste rivieren van Afrika en heeft haar bron in Zambia. Via Angola stroomt zij terug naar Zambia, waar ze uiteindelijk in Mozambique uitmondt in de zee. De Zambezi vormt de grens tussen Zambia en Zimbabwe bij de Victoria watervallen. Aan weerskanten van deze grens bevinden zich Nationale Parken. In Zambia is dit het Lower Zambezi National Park en in Zimbabwe het Mana Pools National Park. Zowel aan de Zimbabwaanse als aan de Zambiaanse kant kun je verschillende type safari’s doen. Als leuke afwisseling op de gamedrive in het Stanley & Livingstone Game Reserve besloten we hier voor een safari per boot te gaan.

Bootsafari op de Zambezi rivier

Nadat we eerder op de dag een wandeling hebben gemaakt langs de Victoria watervallen, is het tegen de avond tijd voor de bootsafari. Eerst krijgen we een korte uitleg over de do’s en dont’s. Zo kunnen we aan boord iets te eten en drinken pakken, maar het is niet de bedoeling dat er iets over boord valt. Dat is natuurlijk logisch, maar goed dat het nog even gemeld wordt. We nemen plaats aan een tafeltje en rustig vaart de boot weg van de oevers, de Zambezi rivier op.

Het landschap rondom de rivier is bijzonder fraai, met veel groen en dichte bebossing. Wildlife langs de oevers spotten is, door de dichte bebossing, een uitdaging. Toch spotten we al vrij snel de eerste dieren. In de verte zien we een groep nijlpaarden in het water. We varen er langzaam naartoe, maar komen niet te dichtbij. Een aantal nijlpaarden liggen rustig in het water, terwijl 1 nijlpaard druk aan het rondrennen is en luidkeels roept naar de andere nijlpaarden. Een bijzonder en tegelijkertijd grappig gezicht.

Zambezi rivier nijlpaarden

nijlpaarden Zambezi rivier

We varen nog een poosje door en zien onderweg diverse groepen nijlpaarden. Op een gegeven moment stoppen we ergens midden op de rivier. De gids verteld ons dat we naar rechts moeten blijven kijken. We hebben geen idee wat hij heeft gezien, maar blijven turen. Dan, als vanuit het niets, komen er twee gigantische oren tevoorschijn uit de bossen. Een olifant! De olifant loop richting de oever en wordt gevolgd door nog een stuk of 6 andere olifanten. Ze drinken uit de rivier, gooien het water over hun rug en wandelen rustig verder langs de oever. We blijven een tijd stil liggen om ze te observeren en genieten van het mooie moment.

Zambezi bootcruise olifanten

Zambezi bootsafari olifanten

Magische zonsondergang

Net zo plots als de olifanten verschenen, zijn ze ook weer verdwenen. Terug de bossen in. Voor ons is het inmiddels ook weer tijd om terug te keren richting Victoria Falls. Maar niet voor we nog een hoogtepunt mogen zien. De zon begint onder te gaan en de blauwe lucht begint langzaam oranje te kleuren. Gouden zonnestralen dansen op het water. In de verte horen we de nijlpaarden. Af en toe steekt er een hoofd boven water. Het is de perfecte setting en een prachtige afsluiting. Als de lucht helemaal oranje is liggen we nog even stil, want van een zonsondergang in Afrika moet je nu eenmaal gewoon genieten.

Zambezi zonsondergang

Zambezi rivier zonsondergang

Ook een bootsafari doen op de Zambezi rivier?

In Victoria Falls vind je diverse touraanbieders, de meeste bieden ook de bootsafari aan. Wij boekten deze tour bij Shearwater Victoria Falls, deze tour kost op dit moment (januari 2019) 40 USD. Prijzen fluctueren wel vaak, dat hangt vooral af van de drukte. Als je bij Shearwater meerdere tours boekt kunnen ze je een pakket aanbieden, wat vaak aanzienlijk scheelt. Wat ik een groot voordeel vond was dat wij op een kleinere boot zaten met slechts schelen. een klein aantal mensen. Een andere boot was een dubbeldekker en zat enorm vol. Niet bepaald relaxed, alleen al vanwege het feit dat mensen elkaar opzij aan het duwen waren om een foto te maken. Mijn advies: geef een beetje meer geld uit en krijg er een onvergetelijke herinnering voor terug.

Ook lezen:

1 comment

Anne - Ditisanne.nl 3 januari 2019 - 1:34 pm

Tof!! Wij hebben in St. Lucia in Zuid-Afrika ook een bootsafari gedaan maar dan helaas niet met zonsondergang. Vond het alsnog heel indrukwekkend en mooi maar dit ziet er nog veel mooier uit!
Het staat echt op mijn verlanglijstje om meer van Afrika te gaan zien in de toekomst, sinds ik superenthousiast ben over Zuid-Afrika dus wie weet!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More