Home BestemmingenAziëThailand Brug over de Kwai rivier

Brug over de Kwai rivier

by Elisa van der Sluis

Kanchanaburi in Thailand is vooral beroemd om één bouwwerk: de brug over de Kwai rivier. De brug maakt onderdeel uit van de wereldberoemde dodenspoorlijn, een naam gegeven door de krijgsgevangenen die gedwongen waren om de spoorlijn aan te leggen.
Veel mensen kennen de brug voornamelijk van de film “Bridge on the River Kwai”, maar deze film is slechts losjes gebaseerd op de keiharde waarheid.
Vanuit Bangkok kan je Kanchanaburi op verschillende manieren bezoeken, wij besloten een excursie van één dag te boeken.

Een stukje Nederlandse geschiedenis, zo ver weg

Onze eerste stop was het JEATH museum. De naam van het museum is een afkorting en staat voor de namen van de landen die tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij de bouw van de dodenspoorlijn: Japan, Engeland, Amerika, Australië, Thailand en Holland. Thailand was bezet door de japanners en de krijgsgevangenen die gedwongen werden de spoorlijn te bouwen kwamen uit Engeland, Amerika, Australië en Holland.
Het museum laat op een duidelijke manier zien hoe het dagelijkse leven van de duizenden krijgsgevangen er uit zag. Er staat onder andere een woonbarak, waar verschillende foto’s, schilderijen en krantenartikelen geëxposeerd staan.

SAM_1869

De brug over de Kwai rivier

In een longtail boot vertrokken we vanaf het JEATH museum richt de brug. Onderweg zagen we veel typisch Thaise huisjes en genoten we van de prachtige ongerepte natuur, tot we in de verte de brug konden zien liggen. De brug op zich is niet heel bijzonder, het is het verhaal erachter wat het zo’n bijzonder bezoek maakt.

SAM_1870

SAM_1878

Eenmaal op de brug over de Kwai kon het contrast niet groter zijn. Waar ooit zo veel ellende plaats vond, wandelden nu de toeristen vrolijk heen en weer, terwijl ze met hun selfie sticks foto’s maakten.
De brug is nog steeds in gebruik, wanneer er een trein aankomt blaast iemand op een fluitje en moet je op een inham gaan staan. Erg apart om mee te maken. Neem als je er bent, ook even de tijd om van het mooie uitzicht te genieten.

SAM_1881

thailand-997420_1280

SAM_1885

Het Kanchanaburi War Cemetary

Als laatste bezochten we de oorlogsbegraafplaats. Tijdens de aanleg van de dodenspoorlijn stierven er ongeveer 15.000 krijgsgevangen, waaronder bijna 3000 Nederlanders. De meeste van hen stierven aan uitputting, ziekte en ondervoeding. Op deze oorlogsbegraafplaats liggen 6982 krijgsgevangenen begraven.
De erebegraafplaats maakte een zeer diepe indruk. Zo ontzettend veel graven, allemaal van mannen die onder de meest onmenselijke omstandigheden zijn gestorven. Zo ver van huis, zo ver weg bij hun familieleden en geliefden en nooit hebben zij de kans gekregen om afscheid te nemen. In stilte liepen we langs de graven en lazen we de namen en teksten. Bij sommige graven lagen verse bloemen, wat aangaf dat tot op de dag van vandaag deze mannen worden herdacht.

SAM_1948

Na het zien van al deze indrukwekkende plekken was het tijd om terug te keren naar ons hotel in Bangkok. Het was een bijzondere dag en een geschiedenisles om nooit te vergeten.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More