Home TipsPersoonlijk Bucketlist afvinken: de zin en onzin van landen tellen

Bucketlist afvinken: de zin en onzin van landen tellen

by Elisa van der Sluis
Bucketlist

De tijd van het jaar breekt weer aan dat mensen hun reisplannen en wensen voor het komende jaar op een rijtje zetten. Wensenlijstjes, ideeën voor je bucketlist en speciale bestemmingen die je gezien moet hebben vliegen je om de oren. Het landen tellen lijkt soms tot een volksport te zijn verheven.

Laatst zag ik een vraag op Facebook voorbijkomen van een meisje dat graag naar Vietnam, Cambodja en Laos wilde. Ze was op zoek naar tips en leuke reisroutes. De tijd die ze had om deze 3 landen te bezoeken? Vier weken in totaal. Nu gun ik een ieder zijn / haar plezier en moet je natuurlijk helemaal zelf weten hoe je reist en wat je wel of niet doet, maar dit leek mij onbegonnen werk. Sterker nog, ik vroeg mij serieus af waar je het dan voor doet. Zodat je kan zeggen dat je er bent geweest? Dat je weer 3 landen kan afstrepen?

Bucketlist afvinken en landen tellen

Het was niet de eerste keer dat ik een dergelijke vraag voorbij zag komen. Met enige regelmaat zie ik vragen voorbij komen van reizigers die het liefst zo snel mogelijk zoveel mogelijk landen afvinken. Het landen tellen lijkt soms een graadmeter te zijn voor reizigers. Hoe meer landen je hebt afgevinkt, hoe hoger je op de ranking staat. Gelukkig zie ik onder dergelijke verzoeken ook tal van reacties van mensen die het afraden om op een dergelijke manier te reizen. Die het wel belangrijk vinden om een land te ervaren en die de kwaliteit van reizen verkiezen boven de kwantiteit.

Natuurlijk moet uiteindelijk iedereen het voor zichzelf weten. Het fijne aan reizen is juist die vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Op jouw manier. En natuurlijk zijn er ook landen die je makkelijk “meepikt”. Zo kun je tijdens een rondreis door Zuid-Afrika makkelijk een paar dagen Lesotho en / of Swaziland toevoegen aan je reisplan. Beiden zijn hele kleine landjes die je in een paar dagen echt wel gezien hebt. Maar in 3 weken heel Zuid-Afrika en Namibië bezoeken? Dat gaat je niet lukken en moet je ook niet willen.

Traveldiary Florida

Streep ik een bucketlist af?

Ja en nee. Natuurlijk heb ik tal van plekken die ik graag zou bezoeken en landen waar ik doorheen zou willen reizen. En ik kan je ook vertellen dat ik inmiddels 36 landen heb bezocht. In mijn slaapkamer hangt een wereldkaart met vlaggetjes op de plekken waar ik ben geweest. Ik vind het grappig om te zien waar ik ben geweest, maar de echte trend van het landen tellen laat ik aan mij voorbij gaan. Het komt regelmatig voor dat ik landen of steden meerdere keren bezoek. Zo ben ik bijvoorbeeld 2 maal in Zuid-Afrika geweest en bezoek ik in december Edinburgh voor de 2e maal.

Inmiddels zijn ook de tickets geboekt voor een derde roadtrip naar Florida volgend jaar. De vraag “ga je alweer naar Florida” heb ik dan ook al een paar keer moeten beantwoorden. Om kort te zijn: ja dat klopt en ja, er is nog voldoende te zien en te doen. Als ik een reis uitkies heb ik vaak een bepaalde plek of natuurgebied in mijn hoofd zitten wat ik graag zou bezoeken en vervolgens bouw ik daar een reis omheen. Of dit zich dan in een (voor mij) nieuw land bevindt of niet, speelt eigenlijk een ondergeschikte rol.

Hoewel ik dus regelmatig een land meerdere malen bezoek vind ik het natuurlijk wel tof om een nieuw land te bezoeken. Om weer een andere cultuur te ervaren en om weer andere steden en natuurgebieden te ontdekken. In die zin zit er misschien wel enig nut in het landen tellen. Ik heb er 36 bezocht en dat betekent dat er dus nog 160 overblijven om te ontdekken. Heb ik dan een echte bucketlist? Nee, maar wel veel dromen.

Tot slot

Social media voedt de trend van het snelle reizen en afvinken enorm. Laat je niet gek maken. Laat de bucketlist even voor wat het is. Geniet van een land, dompel je onder in de cultuur en verbaas je over de pracht. Reis niet om af te vinken, maar reis om de mooie herinneringen en ervaringen. Ga eens terug naar die ene fantastische plek of reis juist naar die ene plek die je toen moest overslaan. Cijfertjes zien er hartstikke leuk uit, maar ze zeggen niets over ervaringen en belevenissen.

Ook lezen:

5 comments

Shirley 13 oktober 2019 - 5:18 pm

Ik begrijp het helemaal. In één land kun je al makkelijk een maand vullen. Ik kies dan zelf liever voor wat langzamer reizen. Hoewel ik er dan alsnog genoeg tempo in heb zitten, haha. Mijn scratch map loopt al wat landen achter, omdat ik hem eigenlijk zonder te krassen toch mooier vind. Ik ben dus maar gewoon gestopt met krassen, haha. (en ook omdat al dat spul dat ik eraf krast in mijn bed valt)

Reply
Elisa van der Sluis 13 oktober 2019 - 7:43 pm

Haha, die map heb ik ook gehad. Tot ik er ooit dwars doorheen kraste. Sindsdien heb ik de canvas met pinnetjes. Maar ik vergeet nog wel eens wat te pinnen 😉 En inderdaad: met een bezoek aan 1 land kan je makkelijk een maand vullen, waarom dan haasten?

Reply
Aniek 6 november 2019 - 7:49 am

Het leuke aan een lijst maken met landen waar je bent geweest, is weer even terugdenken aan mooie reizen. Maar verder vind ik het ook onzin. Tel je landen mee waar je op je reis alleen kort doorheen rijdt naar je bestemming? Heb je dan wel echt iets van een land gezien. Het gaat om de ervaring, niet om de cijfers 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 6 november 2019 - 11:01 am

Precies! Natuurlijk vind ik het leuk om te zien waar ik ben geweest, dat is juist mooi. Het gaat om de ervaringen, de herinneringen, niet om de hoeveelheden.

Reply
Marcella 9 november 2019 - 9:37 pm

Ik ben in 34 landen geweest, maar ik wil steeds vaker terug naar landen waar ik al eens geweest ben. Heel hoog staan nu Italië voor een 4e bestemming, Spanje voor de 5e keer en Schotland voor de tweede keer. Eind deze maand kom ik voor de tweede keer in Polen. Ik vind het waardevol om meer te ontdekken van een land, maar ik kom ook graag in nieuwe landen. Een afwisseling van beide is perfect!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More