Home BestemmingenAfrikaZuid-Afrika Bushwalk bij zonsondergang in het Krugerpark

Bushwalk bij zonsondergang in het Krugerpark

by Elisa van der Sluis
Bushwalk Krugerpark

Een bushwalk in het Krugerpark. Wandelen was niet het eerste wat in me opkwam toen we besloten naar dit bekende wildpark af te reizen. Bij een safari denk je toch eerder aan de klassieke gamedrive waarbij je in een open jeep op zoek gaat naar wild. Ik wel in ieder geval. Toch bleek dat het Krugerpark zich perfect leent voor het maken van een wel hele mooie en vooral bijzondere wandeling.

Een bushwalk is een vorm van safari die je bij de meeste grotere bushcamps kan boeken. De groepen wandelaars zijn klein, maximaal acht mensen mogen mee onder begeleiding van twee rangers. Vanwege de hoge temperaturen in het Krugerpark, starten de wandelingen bij zonsopgang of rond zonsondergang.

Bushwalk 2

Wij kozen voor een wandeling aan het eind van de dag, zodat we overdag nog een gamedrive konden doen. Bij aanvang van de bushwalk kregen we eerst een uitgebreide uitleg en instructies. Zo moesten we te allen tijde in één rechte lijn achter elkaar lopen en zo stil mogelijk zijn. Één ranger loopt ruimschoots voor de groep uit. Op deze manier stelt hij zich op als prooi voor eventuele roofdieren. De andere ranger loopt bij de groep voorop. Beide rangers zijn gewapend, maar schieten alleen uit absolute nood. Geen zorgen, onze ranger had een tamelijk respectabele leeftijd en heeft pas één keer in twintig jaar een waarschuwingsschot gelost.

Bushwalk 3

Al snel bleek dat een bushwalk een wel hele bijzondere ervaring is. Omgeven door de rust en ruimte in het immens grote bushveld voelde ik mij plots ontzettend klein en nietig. We wandelen rustig door het hoge gras, waar we al vrij snel de eerste tekenen van leven tegenkomen. In het water liggen een paar nijlpaarden. Ze zien ons ook en beginnen luid te brullen en te briesen. Een waarschuwing om vooral niet dichterbij te komen. Stilletjes, schuilend achter de bosjes schieten we snel een paar foto’s voor we verder lopen.

Bushwalk 7

Onderweg verteld de ranger ons veel over het bushveld, de verschillende planten en dieren, maar ook over de mensen die hier vroeger tussen het wild leefden. We stoppen bij een termietenhoop waar hij ons verteld hoe de termieten leven en hun koningrijkjes bouwen. Terloops vraagt hij of iemand wel eens gebeten is door een termiet en of we dat even willen voelen. Ik sta nou niet direct te springen, maar mijn schoonmoeder durft wel. Binnen een paar seconden hangt er een termiet aan haar vinger. Het schijnt geen pijn te doen, maar ik maak nog steeds liever de foto’s dan dat ik ook meedoe.

Bushwalk 9

Wonderlijke zonsondergang

Plotseling begon de lucht oranje te kleuren. Zonsondergang. Een schitterend schouwspel van oranjetinten streek neer over het bushveld. Bovenop een heuvel stond een groepje waterbokken ons nieuwsgierig aan te kijken. We genieten van de prachtige omgeving en maken te veel foto’s waar ik bijna niet uit kan kiezen tot het dan echt weer tijd is om terug naar het kamp te gaan.

Bushwalk 10

Bushwalk 12

Bushwalk 11

Bushwalk 13

Ga je ook een bushwalk doen? Hier zijn een paar praktische tips:

– Boek zodra je aankomt. Bushwalks zijn vrij populair en er vertrekt dagelijks maar één kleine groep in de ochtend en één in de avond.
– Trek wandelschoenen aan en hoge sokken. Niet charmant, maar je loopt door hoog gras met zaden die in je huid kruipen (ja, echt waar).
– Bescherm jezelf goed tegen de zon, ondanks dat de bushwalks vroeg of laat starten brand de zon nog steeds behoorlijk.
– DEET!!! Want malariamuggen enzo.
– Doe exact wat de ranger verteld. Dit is geen plek om eigenwijs te zijn en je eigen plan te trekken. Het kan niet alleen vervelende gevolgen voor jou hebben, maar ook voor de natuur en vooral voor de dieren.

Zou jij een bushwalk doen? Of zou je toch eerder voor een gamedrive kiezen?

Ook lezen:

10 comments

Hannah T. 28 augustus 2016 - 14:43

Wauw! Moet een goede ervaring zijn geweest. Wil ik zeker ook eens doen!

Reply
elisavandersluis 28 augustus 2016 - 18:01

Dat was het zeker, echt heel bijzonder. En weer eens iets anders 😉

Reply
Robin Valentine 29 augustus 2016 - 14:12

wauw wat een prachtige foto’s en ervaring! lijkt mij geweldig om mee te maken 🙂

Reply
elisavandersluis 29 augustus 2016 - 18:07

Dank je! Ik kan niet anders dan zeggen dat het dat ook echt is, in 1 woord geweldig. 🙂

Reply
Stéphanie 31 augustus 2016 - 19:58

Ja, ik zou zeker zo’n bushwalk willen doen, wat gaaf zeg! En fijn om te weten dat de gids zich als prooi opstelt haha. De foto’s van de waterbokken en zonsondergangen vind ik echt schitterend! Ik snap wel dat je camera overuren draaide!

Reply
elisavandersluis 31 augustus 2016 - 21:29

Gaaf hé, weer een heel andere ervaring. Stond wel even raar te kijken toen hij vertelde dat hij zich als prooi opstelde, maar liever hij dan ik! De foto’s van de waterbokken zijn echt mijn favoriet, leuk dat jij ze ook mooi vind 🙂

Reply
Eva 1 september 2016 - 08:36

Heel gaaf om te doen dit! Lijkt me best spannend, maar wel een prachtige ervaring.

Reply
elisavandersluis 1 september 2016 - 13:44

Het was ook behoorlijk spannend haha (ik ben ook niet zo’n heldin) maar inderdaad wel heel mooi en bijzonder. Aanrader!:-)

Reply
Sabine 8 september 2016 - 13:14

Wauw wat gaaf! Lijkt me best wel spannend trouwens, zeker daar in Zuid-Afrika. Ik heb eens zoiets gedaan in Ghana, ook met een ranger. Er kwamen olifanten zo dichtbij, was doodeng. Letterlijk mijn adem ingehouden om maar zo stil mogelijk te zijn haha. Maar daar waren niet zoveel dieren als waar jij bent geweest. Lijkt me een heel bijzondere en mooie ervaring!

Reply
elisavandersluis 8 september 2016 - 21:05

Dit was echt zo bijzonder! En een beetje eng haha. Grappig dat jij ook zoiets hebt gedaan en dat je olifanten zag, wat gaaf. Ik was wel blij dat we niet een dag later geboekt hadden, toen was het hele kamp omsingeld door een kudde olifanten en ging er niks door! Only in Africa haha

Reply

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read more