Home BestemmingenAfrikaBotswana Chobe National Park: reisgids vol tips voor safari, accommodaties en meer

Chobe National Park: reisgids vol tips voor safari, accommodaties en meer

by Elisa van der Sluis
Chobe National Park reisgids

Chobe National Park is het bekendste en meest bezochte wildpark van Botswana. Het park is wereldberoemd geworden vanwege de enorme kuddes olifanten die er rondlopen. Persoonlijk vind ik het 1 van de beste wildparken in zuidelijk Afrika en daarom deel ik in deze reisgids mijn tips voor safari’s, accommodaties en meer in Chobe NP.

Over Chobe National Park

Chobe is een Nationaal Park in Botswana van maar liefst bijna 11000 vierkante kilometer. Het park werd in 1961 uitgeroepen tot Game Reserve en in 1968 werd het officieel een Nationaal Park. Chobe National Park is vernoemd naar de Chobe rivier, die door het noordoosten van het park stroomt. De eerste bewoners van het gebied waren de San bushmen, een bevolkingsgroep die vandaag de dag nog steeds in Botswana leeft. Het park dankt zijn bekendheid en populariteit aan de ongekend grote groepen olifanten die er rond lopen. Exacte cijfers zijn er niet, maar schattingen gaan uit van tussen de 50.000 en 120.000 stuks. Als je dus heel graag een olifant in het wild wil zien dan is dé plek om naartoe te reizen.

Chobe NP in 1 dag

Chobe NP in 1 dag bezoeken

Veel mensen bezoeken trekken 1 dag uit voor Chobe. De meesten doen dan overdag een gamedrive en tegen de avond een boottocht over de rivier. Ideaal voor mensen die weinig tijd hebben en toch veel van het park willen zien. Een selfdrive behoort ook tot de mogelijkheden. Houdt er wel rekening mee dat dit park niet te vergelijken valt met bijvoorbeeld het Kruger National Park in Zuid-Afrika. De wegen in het park zijn niet goed onderhouden worden en bestaan veelal uit zandwegen. Wil je een selfdrive doen, dan is een 4×4 dus echt wel een must! Als je het park in 1 dag wilt bezoeken dien je rekening te houden met de volgende zaken:

 • Entree tot Chobe National Park kost 120 Pula, oftewel 10 Euro (2018)
 • Entree voor een voertuig kost 10 Pula als hij in Botswana is geregistreerd en 50 Pula als hij in het buitenland is geregistreerd (2018).
 • Bij een selfdrive is een 4×4 noodzakelijk!
 • Personen onder de 18 worden alleen toegelaten onder begeleiding van een volwassene.

Chobe National Park accommodatie

Accommodaties

Chobe National Park is ontzettend groot en het is dan ook de moeite om meerdere dagen voor het park uit te trekken. Voor wie wilt overnachten in Chobe of in Kasane zijn er verschillende opties, van luxe lodges tot basic campsites. Hieronder vertel ik je iets meer over de verschillende keuzes.

Campsites

De goedkoopste manier om te overnachten in of nabij Chobe National Park is kamperen. Dat kan gewoon met een tent of met een auto met daktent. Hier kiezen verrassend veel mensen voor. Niet alleen omdat het zo lekker goedkoop is, maar ook omdat kamperen het ultieme gevoel van avontuur oproept. Voor ik naar Botswana ging had ik nog nooit gekampeerd, maar ik moet eerlijk zeggen dat het een onwijs toffe ervaring was. In dit artikel geeft ik je 8 redenen om te kamperen in Botswana. Zelf kampeerde ik net buiten het park bij Thebe River Safaris. Deze lodge en campsite kijkt uit over de Chobe rivier en helpt je ook graag met het boeken van je safari in het park.

Accommodaties in Kasane

In Kasane zijn accommodaties te vinden in zo’n beetje alle prijsklassen. Er zijn kleinschalige hotels, luxe lodges en guesthouses te vinden. Kasane is ideaal gelegen, vlakbij de ingang van het park. Vanuit Kasane boek je gemakkelijk dagtrips naar Victoria Falls, wat voor een leuke en afwisselende combi zorgt. Via Booking.com vind je gemakkelijk diverse accommodaties in Kasane.

Accommodaties in Chobe NP

Er zijn een paar lodges die in Chobe zelf liggen. Dit zijn de Ihaha camping en de luxe Chobe Game Lodge. Goedkoop zijn deze niet. Voor een nachtje in de Chobe Game Lodge betaal je al snel 550 dollar in het laagseizoen. Ook is er de optie om een heuse riviercruise te doen. Op een kleinschalig schip breng je dan 2 nachten door op de rivier in het park. Dit is zonder twijfel een zeer bijzondere ervaring. Het is iets goedkoper dan de Chobe Game Lodge. Een riviercruise begint in 2019 bij 11229 Zuid-Afrikaanse Rand per persoon voor 2 nachten / 3 dagen in het laagseizoen (natte seizoen). Buiten deze accommodaties zijn er meerdere lodges die claimen in het park te liggen, maar technisch gezien liggen ze op de grens of nabij de Savuti regio.

Chobe NP safari

Type safari’s

In Chobe National Park zijn verschillende safari mogelijkheden. Iedere optie is uniek op zijn eigen manier, een foute keuze maken is eigenlijk niet mogelijk. Ik zal de verschillende vormen even kort toelichten.

Jeepsafari

Zoals in alle Afrikaanse wildparken is het ook hier mogelijk om een jeepsafari te doen. Onder begeleiding van een ranger trek je het park, op zoek naar zo veel mogelijk wildlife. Onderweg verteld de ranger je veel over het park zelf en haar inwoners. Een leuke en leerzame manier om Chobe te verkennen. Een jeepsafari duurt gemiddeld 4 uur en kost rond de 40 USD (2018). De meeste hotels en gamelodges rondom het park en in Kasane kunnen je helpen bij het boeken van een jeepsafari.

Selfdrive

Wanneer je over 4×4 beschikt is er ook de mogelijkheid om een selfdrive te doen. Zoals eerder genoemd moet je dan wel rekening houden met het feit dat het park veelal uit zandwegen bestaat en routes niet netjes staan aangegeven, zoals in bijvoorbeeld Kruger NP in Zuid-Afrika.

Bootsafari

De allerleukste manier om Chobe NP te verkennen is per bootsafari. Dagelijks trekken aan het einde van de dag verschillende boten het water op. Dit type safari is relaxed, fascinerend en van tijd tot tijd humoristisch (weleens een olifant zien zwemmen?). Je zult verbaasd zijn over de grote concentratie wildlife rondom de rivier. Met een beetje mazzel zul je ook olifanten het water zien oversteken. Net als bij de jeepsafari kunnen de meeste hotels en lodges je ook helpen bij het boeken van een boottocht. Deze kosten rond de 50 USD (2018).

Beste reistijd

Botswana heeft zowel een nat als een droog seizoen. Over het algemeen zijn beide seizoenen een prima tijd om het park te bezoeken. Toch hebben veel mensen de voorkeur voor het droge seizoen. Dan zijn de meeste dieren rond de Chobe rivier te vinden en is het dus makkelijk spotten. Let wel: het droge seizoen is heet. Erg heet! Tijdens het natte seizoen trekken ze meer naar de Savuti Pan in het centrale deel van het park. Om je te helpen is hier wat beknopte info over beide seizoenen:

Droge seizoen

 • Tussen mei en november.
 • Ideaal voor wie weinig tijd heeft (zie ook Chobe in 1 dag).
 • Temperatuur komt ’s nachts vrijwel nooit beneden het vriespunt.
 • In november vind de trek van Chobe plaats, grote groepen migreren dan naar de Savuti Pan. Erg gaaf om te zien!

Natte seizoen

 • Tussen december en april.
 • Januari en februari zijn de maanden met de meeste regen.
 • Waterproof kleding is noodzakelijk.
 • Spectaculaire luchten die van minuut tot minuut kunnen veranderen.
 • Grote variëteit aan vogelsoorten.

Bereikbaarheid

Hoewel je in het park het gevoel zult hebben mijlenver van enige beschaving te zijn, is het park verrassend goed bereikbaar. De meest gangbare weg is via Kasane, een plaats net buiten het park. Reis je met het vliegtuig dan is Kasane airport bereikbaar vanaf OR Tambo in Johannesburg, Livingstone airport in Zambia en Victoria Falls Airport in Zimbabwe. Ook vanuit de hoofdstad Gaborone gaan vluchten naar Kasane airport. Reis je met de auto zorg dan ook dat je naar Kasane gaat. Hier vind je veruit de meeste keuze aan accommodaties en het ligt dichtbij de toegangspoort tot Chobe National Park. Kasane ligt in het noordoosten van Botswana, net over de grens met Namibië (Caprivi regio) en Zimbabwe (nabij Victoria Falls).

omgeving Chobe

Wat te doen in de omgeving

Chobe National Park ligt in het noordoosten van Botswana, tegen de grens van Namibië en Zimbabwe. Vanuit Kasane zijn dagtrips te boeken naar Victoria Falls in Zimbabwe. Rondom de beroemde watervallen zijn diverse activiteiten om te doen. Zelf gingen wij wandelen bij de Victoria watervallen, maar je kan er ook bungeejumpen en raften. Hou er wel erg in dat je als Nederlander een visum Zimbabwe nodig hebt. deze is verkrijgbaar op de grens en kost 50 USD (contant betalen).

Een andere optie is een bezoek aan de Kasane hotsprings. Van de natuurlijke warmwaterbronnen wordt lokaal geloofd dat ze genezende krachten hebben. Waar of niet, de bronnen liggen in een zogeheten wildlife corridor waardoor je op een wel heel relaxte manier wildlife kan spotten.

Wil je een mooie en bijzonder souvenir meenemen, neem dan een kijkje bij Chobe women’s Arts and Crafts. Hier vind je prachtje handgeweven manden, onderzetters, placemats enzovoort, allemaal gemaakt door lokale vrouwen. De opbrengst van de verkopen gaat ook grotendeels naar de vrouwen, waardoor zij een eerlijk inkomen ontvangen.

Wat je absoluut niet moet doen is een wandeling met leeuwen! In Kasane (en Victoria Falls) worden door diverse tourbureaus wandelingen met leeuwen aangeboden. Dit is puur dierenmishandeling. De leeuwen worden op zeer jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Vervolgens mogen ze een paar jaar wandelen met toeristen en op de foto. Dan, wanneer ze te groot worden, worden ze uitgezet in de naburige haunting area. Daar worden ze vervolgens afgeschoten door een ander soort toerist, het soort dat speciaal naar Afrika reist om zoveel mogelijk game af te schieten. Doe dit alsjeblieft niet, er zijn zo ontzettend veel mooie manieren om leeuwen te zien in Afrika.

Malaria in Chobe National Park

In Chobe National Park komt malaria voor. Het is dus absoluut nodig om maatregelen tegen malaria te nemen, want deze ziekte wil je echt niet oplopen. Laat je tijdig adviseren door je huisarts, plaatselijke GGD of thuisvaccinatie.nl. Laat je niet gek maken door wilde spookverhalen over bijwerkingen van de pillen. Tijdens mijn reizen ben ik heel wat andere reizigers tegengekomen, die allemaal malariapillen namen en geen van ons liep hallucinerend in de rondte. Wel is het belangrijk dat je de bijsluiter goed leest en opvolgt (malariapillen neem je tijdens het eten, liefst met melk). Natuurlijk kan jij net pech hebben en wel bijwerkingen ervaren, maar dat heeft nog steeds de voorkeur boven malaria zelf.

Over Botswana

Meer over Botswana

Reis je vanuit Johannesburg naar Botswana, dan gaat een deel van je reis ongetwijfeld over de Trans-Kalahari highway. Deze snelweg leidt je dwars door de Kalahari woestijn, ver van de moderne beschaving. Tip: rijdt niet ’s avonds (wegen zijn slecht en er lopen veel dieren), maar overnacht in Kang.

Wil je kennismaking met de oudste bevolkingsgroep van Botswana (en waarschijnlijk heel Afrika), bezoek dan Ghanzi. Hier vind je de San bushmen. De leden van deze stam leven afgelegen en zijn erg traditioneel. Ik overnachtte in de Dqae Qare San Lodge, een kleinschalig complex wat beheert wordt door de San. Er zijn campsites, maar je kan ook een kamer huren. Een ontmoeting met de San is een unieke ervaring die je meer leert over het traditionele Afrikaanse leven.

Een andere bijzondere plek die je zeker niet mag overslaan is de Okavango Delta. Deze enorme binnenlandse delta wordt gevormd door een rivier die de zee nooit bereikt en uitmondt in diverse kleine riviertjes en stroompjes. Trek een paar dagen uit om het gebied te verkennen. Mijn 3 daags avontuur in de Okavango Delta was een belevenis die ik nooit had willen missen.

Bezoek je de Okavango Delta dan doe je dit waarschijnlijk vanuit Maun. Maun is een gezellig plaatsje waar je diverse activiteiten in de omgeving kan doen. Zo ging ik vliegen over de Okavango bij zonsondergang: absoluut een once in your lifetime experience.

Chobe National Park in beeld:

Chobe 1

Chobe 2

Chobe 3

Chobe 4

Chobe 5

Chobe 6

Chobe 7

Chobe 8

Chobe 9

Chobe 10

Kan je er nog geen genoeg van krijgen? Hier vind je mijn reisfilm Botswana waarin ik je in 2 minuutjes meeneem langs de highlights van mijn reis in dit bijzondere land.

Ook lezen:

2 comments

Marcella Molenaar 13 december 2018 - 8:05 pm

Zo gaaf, al die bijzondere dieren! Ik wil zo graag eens op safari in Afrika joh! Denk dat ik wel eerst voor Zuid-Afrika ga, maar wie weet raken we verslaafd en gaan we dan ook voor Chobe 😉 Lijkt me erg tof daar!

Reply
Rowan 19 december 2018 - 6:37 pm

Chobe National Park staat hoog op mijn lijstje, ik hoor daar vaak zulke mooie verhalen over. En dit soort foto’s helpen daar natuurlijk ook bij. Kamperen in zo’n omgeving lijkt mij echt heel erg gaaf!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More