Home BestemmingenEuropaNederland Dagje Amsterdam: grachtentocht en stadswandeling

Dagje Amsterdam: grachtentocht en stadswandeling

by Elisa van der Sluis
dagje Amsterdam

Een van de leukste uitjes in eigen land is misschien wel een dagje Amsterdam. Onze hoofdstad is namelijk een beetje anders dan de rest en valt eigenlijk niet echt te vergelijken met andere Nederlandse, of zelfs Europese steden. Samen met mijn moeder ging ik een dag in Amsterdam op ontdekking, een perfect moeder-dochter uitje zo bleek al snel.

Varen door de grachten

We begonnen de dag lekker toeristisch met een rondvaart door de grachten. In Amsterdam is het natuurlijk eigenlijk wel een must dat je de imposante grachtenpanden en woonboten vanaf het water bekijkt. We begonnen op de Amstel, net buiten het centrum en voeren langzaam maar zeker het centrum van Amsterdam binnen. De vele woonboten langs de oever maakten plaats voor prachtige bruggen, statige grachtenpanden en mooie bezienswaardigheden zoals het Amstelhotel en de Westerkerk. Het was een mooie rondvaart, perfect als je veel wilt zien en weinig tijd hebt.
Rondvaart 3

Rondvaart 2

Twee cultuurbarbaren in het Rijksmuseum

Na de rondvaart wandelden we naar het Rijksmuseum. Ik kom niet vaak in musea en hier was ik dan ook nog nooit geweest. Niet dat ik niet van musea hou, het komt er eigenlijk gewoon nooit van. Het Rijksmuseum is een immens groot en imposant gebouw, met veel indrukwekkende versieringen langs de gevel. Heel mooi om te zien. Eenmaal binnen kwamen we erachter dat wij niet echt geschikt zijn om stilletjes naar schilderijen te staren. Natuurlijk zijn de meeste echt wel mooi om te zien. De Nachtwacht bijvoorbeeld is echt erg indrukwekkend. Wij kwamen er echter achter dat we het geduld niet hebben om een kwartier naar de kleuren, lichtinvallen en composities van één schilderij te turen. Noem ons cultuurbarbaren, maar dit was niet helemaal ons ding. Na ongeveer anderhalf uur stonden we dan ook weer buiten.

Rijksmuseum Amsterdam

Wandelen door Amsterdam

We besloten nog een stukje door de stad te wandelen richting de Dam. We liepen langs de mooie grachtenpanden via de Prinsengracht naar de Leidsestraat en Kalverstraat. Niet de slimste route op een zaterdag, het was echt megadruk. Maar goed, ook de winkelstraten is wel iets waar je geweest moet zijn tijdens een bezoek aan Amsterdam. Eenmaal bij de Dam aangekomen begon het helaas keihard te regenen en natuurlijk liepen wij zonder paraplu. Er zat dan ook niets anders op dan heel hard een sprint te trekken naar de Bijenkorf. Geen straf trouwens. Gelukkig hield het na een minuut of vijf op en konden we een kijkje nemen bij het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument.

Wandelen Amsterdam

Vanaf de Dam wandelden we nog een stukje verder langs de Amsterdamse grachten. We waren vooral gecharmeerd van alle bloemen die in bloembakken op de bruggen hingen, al die vrolijke kleurtjes droegen wel bij aan het zomergevoel. Op sommige bruggen hingen ook slotjes met de namen van geliefden, wat ons natuurlijk aan Parijs deed denken.

Amsterdamse grachten

Tenslotte hebben we nog iets gegeten in de Leidsekruistraat, een ontzettend gezellig stukje Amsterdam met veel restaurants en bars. Heerlijk om op een terrasje te zitten en te genieten van een hapje en een drankje én een beetje bij te komen van een drukke maar ontzettend leuke dag in Amsterdam!

Wanneer ben jij voor het laatst in Amsterdam geweest?

Ook lezen:

15 comments

Bianca van der Sluis 13 juli 2016 - 8:00 pm

was zonder meer een enorme leuke dag 😀 veel gezien en heerlijk gegeten

Reply
elisavandersluis 13 juli 2016 - 8:12 pm

Inderdaad! Niets meer aan toe te voegen 🙂

Reply
Minke / TravelWink 13 juli 2016 - 8:18 pm

Wat leuk! Amsterdam is zo’n fijne stad 🙂

Reply
Stéphanie 13 juli 2016 - 8:45 pm

Ik heb ook het geduld niet om in een museum rond te lopen hoor haha. Een half jaar geleden bezocht ik Body Worlds in Amsterdam, dat was echt super interessant. Ik was in mei nog in Amsterdam voor een concert. Jullie hebben een fijne dag gehad zo te lezen, leuke foto’s! Amsterdam blijft altijd leuk om te bezoeken. Een rondvaart is inderdaad een must, maar het is voor mij jaren geleden sinds ik op zo’n boot ben geweest.

Reply
elisavandersluis 13 juli 2016 - 9:23 pm

Gelukkig, ik ben niet de enige haha. Was een heerlijke dag, dank je! Body worlds lijkt me dan wel weer mega interessant inderdaad. Voor mij was het ook jaren geleden dat ik een rondvaart maakte, sterker nog ik ben een geboren en getogen Rotterdamse maar heb nog nooit op de Spido gezeten! Vond dit wel echt leuk om te doen, je ziet best veel en we hadden een leuke gids. Aanrader!:-)

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 14 juli 2016 - 10:42 am

Klinkt als een geslaagde dag (behalve dan dat regenbuitje)! Ik ben in mei nog in Amsterdam geweest, toen heb ik het hele weekend op een NS-fiets rondgereden (aanrader). Het Rijksmuseum bezocht ik voor het laatst op de middelbare school en een rondvaart heb ik vroeger als kind weleens gedaan. Vorig jaar hebben we een keer een sloep gehuurd om zelf door de grachten te varen (ook dat is een aanrader). Zoveel te zien en te doen in Amsterdam!

Reply
elisavandersluis 14 juli 2016 - 12:26 pm

Dat klinkt leuk allemaal zeg, vooral het fietsen, ga ik zeker onthouden voor een volgende keer! Het regenbuitje was ietsje minder inderdaad, al moesten we er achteraf dan wel weer om lachen 😉

Reply
Sanne 14 juli 2016 - 3:29 pm

Leuke stad hè? Het blijft toch echt een van mijn favoriete steden ter wereld. Lekker knus, maar toch ook echt een grote stad. Leuk dat je samen met je moeder was!

Reply
elisavandersluis 14 juli 2016 - 4:44 pm

Zeker weten! Echt een onwijs leuke stad en je krijgt er inderdaad een knus gevoel. De meeste citytrips doe ik met mijn moeder, daar maken we de heren niet blij mee haha. En het is altijd gezellig zo’n moeder dochter dingetje 🙂

Reply
Sabine 14 juli 2016 - 3:33 pm

Wat leuk! Ik kwam wel vaker in Amsterdam, werkte ook in Amsterdam (maar aan de rand). Vind het één van de fijnste hoofdsteden van Europa eigenlijk. Ik was er het laatst met kerst 2015. Toen gingen we schaatsen op het Museumplein 😀

Reply
elisavandersluis 14 juli 2016 - 4:45 pm

Had ik gezien op je blog, superleuk ik hou van schaatsen! Al veel te lang niet gedaan. Ik vond Amsterdam ook echt een heerlijke stad, intiem maar wel echt stads.

Reply
Rowan 15 juli 2016 - 7:19 am

Wat een heerlijke dag. Zo leuk om af en toe de toerist uit te hangen in eigen land. 😉

Reply
elisavandersluis 15 juli 2016 - 10:27 am

Ja heerlijk is dat en er valt nog zo veel te zien 🙂

Reply
Kim 14 augustus 2016 - 6:45 pm

Leuk altijd om te lezen over je eigen stad door de ogen van een ander. Als je er zelf woont, vergeet je soms hoe mooi het is.

Reply
elisavandersluis 14 augustus 2016 - 7:47 pm

Dat heb ik nou ook altijd als mensen over Rotterdam schrijven. Tegelijkertijd ook wel weer inspiratie om meer in eigen stad te doen 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More