Home BestemmingenEuropaNederland De Efteling in Coronatijd: zo ziet een weekend Efteling er nu uit

De Efteling in Coronatijd: zo ziet een weekend Efteling er nu uit

by Elisa van der Sluis
Efteling

De Efteling is, na een sluiting van ruim twee maanden, op 20 mei 2020 heropend. In de tussentijd is het park helemaal Coronaproof gemaakt. Een dag in het pretpark ziet er dus anders uit dan voorheen en dat is even wennen. Benieuwd wat er allemaal is veranderd in de Efteling?

Na een aantal maanden dicht te zijn geweest vanwege het Corona virus, mocht de Efteling op maandag 20 mei 2020 haar deuren weer openen voor bezoekers. Kort hierop bezochten ook wij het park en overnachtten we in Bosrijk, een van de accommodaties die het park biedt. Tijdens dit verblijf stroomden er tal van vragen binnen. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af hoe een dagje Efteling er nu uitziet en of het nog wel de moeite is om te gaan. Daar probeer ik je in dit artikel een uitgebreid antwoord op te geven.

De anderhalvemeter-Efteling

Een dagje of weekend Efteling ziet er de komende tijd heel anders uit dan je gewend bent. Om te voldoen aan de anderhalve meter regel heeft het park een aantal ingrijpende wijzigingen moeten doorvoeren. Zo geven rode en witte strepen in wachtrijen aan waar je moet wachten tot het volgende vak vrij is. Sommige attracties werken met genummerde vakken. Bij het betreden van de attractie krijg je een nummer toegewezen, zodat je precies weet waar je moet staan. Op plekken waar men toch te dicht op elkaar kan staan wordt gewerkt met plexiglas schermen.

Symbolica vakken

Efteling wachtrij

Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de rijen in lengte behoorlijk zijn toegenomen en dit heeft flink wat creativiteit gevraagd van de werknemers. Zo begint de rij voor de Piraña al vlakbij de Fata Morgana. Voor Droomvlucht loopt de rij dwars door Raveleijn en door een kleedruimte en bij de Vliegende Hollander loop je deels over een bospaadje en onder de attractie door. Persoonlijk vond ik dit overigens wel grappig, je ziet het park ineens vanuit een heel ander perspectief.

Wachtrij vliegende Hollander

In het Sprookjesbos heeft misschien wel de meest ingrijpende verandering plaats gevonden, deze is namelijk nu eenrichtingsverkeer. Er zijn 2 ingangen en 2 uitgangen en slechts 1 punt waar men elkaar kruisen (bij Pinokkio). Voordeel hiervan is wel dat men niet meer kris kras door elkaar heen loopt. Bij de dansende waterlelies en de 6 zwanen die je in de wachtrij plaats te nemen alvorens je naar binnen kan.

Horeca, souvenirwinkels & shows

Helaas zijn de grote restaurants op moment van schrijven nog gesloten. Een pannenkoek eten bij Polle’s Keuken zit er dus even niet in. Kleinere eetgelegenheden zijn wel geopend voor afhalen, personeelsleden worden hier door middel van plexiglas beschermd. Je eten kun je vervolgens wel op 1 van de terrassen opeten. Deze zijn gewoon open, maar met minder tafels. Ook zijn er op diverse plekken picknick tafels neergezet. Op diverse plekken is het mogelijk om eten en drinken via de Efteling-app te bestellen en af te rekenen.

De souvenirwinkels werken met een maximaal aantal bezoekers per keer, waardoor je waarschijnlijk dus even in de rij moet wachten om naar binnen te kunnen. Ook hier geven rode en witte strepen aan waar je mag wachten en bij de ingangen staan dranghekken om te voorkomen dat mensen de rij overslaan.

Vanaf 13 juni 2020 zal de show Aquanura weer te zien zijn. Omdat door de aangepaste capaciteit minder gasten de watershow kunnen zien zullen er meerdere shows verspreid over de dag te zien zijn. Raveleijn is vanaf 4 juli 2020 weer te zien, echter wel met een aangepaste verhaallijn en in een afgeslankte versie.

efteling Pagode

Is het nog wel de moeite om te gaan?

Veruit een van de meest gestelde vragen die ik ontving de afgelopen dagen was of het nog wel de moeite was om nu het park te bezoeken. Er hangt normaal natuurlijk een bepaalde sfeer en gezelligheid in de Efteling en veel mensen zijn bang dat dit nu ontbreekt. Zelf heb ik dat (gelukkig) niet zo ervaren. Natuurlijk zijn er flink wat maatregelen om rekening mee te houden, maar dit heeft bij ons geen afbraak aan een gezelligheid of sfeer gedaan. Die breng je namelijk, naar mijn mening, grotendeels zelf mee. De attracties zijn nog steeds hetzelfde, Langnek steekt nog steeds van tijd tot tijd zijn hoofd boven het sprookjesbos uit en Carnival Festival speelt nog steeds hetzelfde irritante muziekje. Sta open voor de veranderingen en hou je aan de richtlijnen, dan is er niets aan de hand.

Ik vond de maatregelen trouwens ook 1 groot voordeel hebben. Gezien het nu bij uitgangen veel rustiger is en het Sprookjesbos eenrichtingsverkeer is kun je veel mooiere foto’s maken. Normaal krioelt het vaak van de mensen op deze plekken, maar nu kun je makkelijk fotograferen zonder anderen ook op de foto te zetten. Heel prettig!

Villa Volta

Efteling 2

Langnek Efteling

Overnachten in Bosrijk of 1 van de andere accommodaties

Wij sliepen in Bosrijk, maar voor alle accommodaties gelden zo ongeveer dezelfde maatregelen. Medewerkers van de receptie worden beschermd door plexiglas en er mag per huishouden slechts 1 persoon naar de receptie. Wanneer je bij Bosrijk incheckt staat er iemand zo’n 50 meter voor de parkeerplaats aan de linkerzijde met je tickets en kamersleutel klaar. Inchecken bij de receptie is dus niet nodig. De komende tijd zal er geen entertainment plaatsvinden bij de accommodaties. Het is dus niet mogelijk om de Efteling-bewoners te zien.

Bosrijk

Let op dat indien je in een Boshuys of Dorpshuys overnacht je geen gebruik kan maken van restaurant het Eethuys. Ontbijt dien je in dit geval voor 21.00 ’s avonds te bestellen via de QR code en deze wordt voor 08.00 uur aan de deur bezorgd. Pizza’s kunnen op dezelfde manier besteld worden.

Slaap je in een familiekamer in het Landhuys of Poorthuys, dan kun je wel ontbijten en dineren in het Eethuys. Let op dat je voor het ontbijt de komende periode een tijd zult moeten reserveren. Er zijn 3 tijdsloten waaruit je kunt kiezen en je hebt telkens een uur de tijd. Wel is het buffet gesloten. Je ontbijt, inclusief koffie, thee en jus d’orange, zal reeds op je tafel klaarstaan. Wil je ook dineren bij je accommodatie dan zul je vooraf een reservering moeten maken. Je kan niet zomaar binnenwandelen.

Bosrijk Eethuys

Efteling bezoeken? Reserveren!

De komende maanden zal het park dagelijks een maximum aantal bezoekers hanteren. Dit maximum komt neer op ongeveer een derde van de totale maximumcapaciteit van het park. Een spontaan dagje Efteling zit er dus voorlopig niet meer in. Iedere bezoekers moet vooraf online een kaartje kopen en een tijdslot reserveren om het park te mogen bezoeken. Aan de kassa’s worden voorlopig geen kaartjes verkocht.

Op de eerste dagen waren er wat problemen met de website, waardoor het lastig was om je tijdslot te reserveren. Gelukkig lijken deze problemen inmiddels te zijn opgelost en gaat het reserveren vrij gemakkelijk. Op de website kun je kiezen uit een bezoek reserveren (voor abonnementhouders en mensen die reeds een kaartje hebben) of tickets kopen en reserveren. Vervolgens geef je het aantal mensen op waarmee je het park wilt bezoeken en dan verschijnen op de kalender de dagen waarvoor je nog een tijdslot kunt reserveren. Hierna reken je, indien van toepassing, je kaartje af.

Indien je, net als ons, overnacht in een van de accommodaties die het park aanbiedt hoef je geen tijdslot te reserveren. Je mag gewoon gedurende de hele dag in en uit lopen gedurende de reguliere openingstijden. Wel moesten wij vanuit Bosrijk via een aparte zijingang naar binnen. Let op: in de maanden juli en augustus is de Efteling ook ’s avonds geopend. Vroeger zat een bezoek aan de zomeravonden inbegrepen bij een overnachting, maar dit is veranderd. Overnacht je in 1 van de accommodaties bij het park en wil je ook de zomeravonden bezoeken dan zul je €25,- per persoon per avond extra moeten betalen.

Op zoek naar een leuk dagje uit of weekendje weg in eigen land? Hier vind je de leukste tips binnen Nederland.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More