Home TipsWildlife en safari Diervriendelijk reizen: De 12 beste plekken wereldwijd om wildlife te spotten

Diervriendelijk reizen: De 12 beste plekken wereldwijd om wildlife te spotten

by Elisa van der Sluis
Diervriendelijk reizen

Diervriendelijk reizen, oftewel reizen zonder bij te dragen aan dierenleed. Wat is de beste manier om wel in contact te komen met dieren, maar ze geen leed aan te doen? Bekijk ze in hun natuurlijke leefomgeving! Samen met een aantal andere reisbloggers heb ik de 12 beste plekken ter wereld om wildlife te spotten voor je op een rij gezet.

Diervriendelijk reizen, je hoort er steeds meer over en het gaat steeds meer leven. Dat is maar goed ook. Uiteindelijk wil natuurlijk niemand bijdragen aan dierenleed op reis. De beste manier om niet bij te dragen aan leed is door dieren in hun natuurlijke leefomgeving te bekijken. Daar waar de dieren nog vrij rondlopen, kunnen gaan en staan waar ze willen en geen kunstjes voor toeristen hoeven uit te voeren. Soms lijkt het alsof deze plekken compleet verdwenen zijn, maar dat is zeker niet waar. Reizen op een diervriendelijke manier kan op heel veel plekken ter wereld en de volgende 12 zijn misschien wel de beste plekken ter wereld!

yellowstone

#1 Yellowstone National Park – USA

Door Ivonne – myfootprints.nl

Een van de gaafste parken voor het spotten van wildlife in Amerika is Yellowstone National Park. Als je geluk hebt spot je er elanden, beren, wolven en bizons. Je bereikt het park het makkelijkst met de auto en kunt op meerdere plekken binnenrijden. De hoofdingang ligt bij het dorp West Yellowstone. Eenmaal in het park is het hebben van een auto onmisbaar, de afstanden zijn enorm.

De goedkoopste manier om in of net buiten Yellowstone slapen is op één van de campsites. Deze variëren in prijs tussen de 15 en 30 USD. Reserveer op tijd want het park is erg populair, zeker rond de zomerperiode. Hotels variëren enorm in prijs afhankelijk van de tijd van het jaar. Wil je meer lezen over een bezoek aan Yellowstone? Alles wat je nodig hebt vind je in het uitgebreide blog van Ivonne over de hoogtepunten van Yellowstone National Park.

Beste reistijd: mei t/m September

Best bereikbaar vanuit: Staten Wyoming, Montana en Idaho

Kosten: De toegangsprijs van het park is $30. Hiervoor kun je een week lang met 1 auto en 4 inzittenden binnenkomen. Bezoek je meer parken? Dan is het al snel nuttig om een “America The Beautiful”pas aan te schaffen.

Reisgids Kruger Nationaal Park

#2 Kruger National Park – Zuid Afrika

Door Elisa

Het Kruger National Park is het grootste wildpark van Zuid Afrika en mag je eigenlijk niet overslaan tijdens een reis door dit prachtige land. Natuurlijk kan je hier de Big 5 (neushoorn, olifant, leeuw, buffel, luipaard) spotten, maar er valt veel meer te zien. Er is namelijk een enorme diversiteit aan dieren te zien. Zo komen er maar liefst 148 verschillende soorten zoogdieren voor en zo’n 500 verschillende vogelsoorten. Het Kruger is ook 1 van de meest populaire wildparken in Zuid Afrika en vooral in het zuiden is dit goed te merken. Wie de drukte wilt vermijden doet er goed aan om richting het noorden van het park te rijden.

Het park is eenvoudig te bezoeken met een huurauto. Selfdrives zijn toegestaan, maar de kamen in het park bieden ook de mogelijkheid om met een ranger op pad te gaan. Tip: doe eens een bushwalk. Een unieke ervaring waarbij je met een ranger te voet op safari gaat. Ook worden er vanuit Johannesburg een groot aantal (meerdaagse) tours aangeboden. Alle informatie over dit park vind je in de complete reisgids Kruger Nationaal Park.

Beste reistijd: juni t/ september & december – februari

Best bereikbaar vanuit: Johannesburg

Kosten: rond de 350 rand aan de poort voor een dagpas. Tourprijzen variëren en zijn onder andere afhankelijk van het type accommodatie. Gemiddeld beginnen ze bij 400 Euro per persoon voor een tour van 4 dagen.

Ningaloo reef

#3 Ningaloo Reef – Australië

Door Carolien – dreamtheworld.nl

Australië heeft een bizarre collectie dieren die uniek zijn voor de hele wereld. Denk maar aan het vogelbekdier, een combinatie tussen een eend en een bever en aan alle buideldieren zoals de kangoeroe. Als je naar Australië gaat zal je als natuurliefhebber dan ook niet teleurgesteld raken. Een van de mooiste ervaringen is een boottocht naar het Ningaloo Reef waar je kunt snorkelen met Walvishaaien. Dit rif is nog niet zo druk bezocht als het Great Barrier Reef en hier kan je echt heel veel wilde zeedieren ontmoeten.

Wij gingen eigenlijk voor een ontmoeting met de walvishaaien die je hier ook kunt tegen komen. Maar het blijft de natuur en we hebben ze helaas niet gezien. Gelukkig wel heel veel andere bijzondere dieren zoals heel veel verschillende soorten gekleurde vissen, zeeschildpadden, haaien, Mantarog, dolfijnen, bultrug walvissen, zwarte zwaardwalvissen én orka’s! We hebben gesnorkeld en genoten. Omdat we de Walvishaai niet gezien hadden de 1e keer mochten we nog een keer mee!

Beste reistijd: juni t/m November

Best bereikbaar vanuit: Exmouth, West Australië

Kosten: reken op zo’n ruim 300 dollar p.p. het is niet goedkoop, maar het is wel een megamooie ervaring, zelfs als je geen walvishaaien ziet.

maleisie-borneo-bako-national-park-post-6-756x425

#4 Bako National Park – Maleisisch Borneo

Door Kirsten – travelaar.nl

Wanneer je op een verantwoorde manier dieren wilt spotten op reis is Maleisisch Borneo met stip één van dé bestemmingen om naartoe te reizen. Er is in het bijzonder één bestemming die zeker bezocht moet worden. Bako National Park is gelegen in het zuiden van Maleisisch Borneo, in Sarawak. Het park is enkel per boot te bezoeken en is het beste te bereiken vanuit de stad Kuching.

In Bako is een head quaters vanaf waar je prachtige wandeligen kunt maken. Met of zonder gids. In het gebied leven tientallen neusapen, slangen en ander wildlife. En het gaafste is dat je zelfs in het park kunt overnachten zodat je midden tussen de wilde dieren slaapt. Dit alles hoeft maar een paar tientjes per persoon te kosten. Hoe tof! Meer weten? Kirsten deelt graag al haar tips voor Bako National Park op Maleisisch Borneo met je!

Beste reistijd: ongeveer van mei tot en met oktober

Best bereikbaar vanuit: Kuching, door middel van een boottocht.

Kosten: rond de 120 RM (circa 30 euro) voor een tocht met gids.

Veluwe

#5 Nationaal Park de Hoge Veluwe

Door Elisa

Wist je dat je niet per se het vliegtuig in hoeft om dieren in het wild te spotten? Ook in Nederland zijn er op verschillende plekken tal van dieren te zien, maar de beste plek is toch wel Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit park mag dan ook absoluut niet in deze lijst ontbreken. Met name herten en wilde zwijnen zijn dieren die regelmatig gezien worden. In de maand september begint de bronsttijd van de herten en het burlen van de herten schijnt een waar spektakel te zijn. Wij waren er eind augustus en zagen tal van herten en wilde zwijnen, met jongen!

Naast de dieren, is het landschap van de Veluwe zelf ook een goede reden om het park te bezoeken. Vooral in de tweede helft van augustus wanneer de heide begint de bloeien. Overal kleurt de heide dan paars, ontzettend mooi om te zien! Als je nog nooit in dit park bent geweest, dan raad ik je het zeker aan om de Veluwe in haar mooiste periode te bezoeken.

Beste reistijd: augustus & september

Best bereikbaar vanuit: Centraal gelegen, dus vanuit geheel Nederland goed te bereiken.

Kosten: 9.50 Euro voor een dagkaart voor een volwassen, 6,75 Euro extra wanneer je de auto meeneemt in het park.

Periyar NP

#6 Periyar National Park – India

Door Jacomijn – safeandhealthytravel.com

In India zijn wilde tijgers te spotten! Uiteraard wilde ik die zien en op mijn reis door de staat Kerala koos ik het Periyar National Park om mijn kans te grijpen. Ik ging voor de tijger maar ik kwam er snel achter dat je om een redelijke kans te maken een overnachting in het kamp moet boeken. Dichtbij dat kamp zag ik inderdaad verse sporen van de tijger in een boom gekerfd! Het was een super relaxte dag waarbij we een stuk vaarden op een vlot, een hike door het park deden en op het warmst van de dag een uur relaxten. Wel zagen we daar een aantal olifanten uit de bosrand stappen!!

Maar het hoogtepunt van mijn dag kwam op de terugweg. De rangers waren ineens stil en ik zag aan ze dat ze iets zagen wat bijzonder was. Het duurde even voor ik door had wat ze zagen. We zagen dansende cobra’s!! Dat is echt wel een van de mooiste sightings die ik heb gehad in een nationaal park!! Ook op zoek naar tijgers of dansende cobra’s? Jacomijn vertelt je alles over het Periyar National Park.

Beste reistijd: oktober t/m mei

Best bereikbaar vanuit: Vanaf de theeplantages, Munnar of vanuit de backwater van Kerala. Het is zo’n 3 uur rijden vanaf die plekken naar het NP. Elke rondreis die je boekt gaat langs deze hoogtepunten en dus een tweedaagse of driedaagse boeken naar dit park is geen probleem en eigenlijk een must!

Kosten: rond de €75 via yourway2go (bouwsteen).

Etosha-National-Park

#7 Etosha National Park – Namibië

Door Daphne – daphnedevries.nl

Namibië is een unieke bestemming waar de uitgestrekte landschappen met de mooie, felle kleuren ontzettend veel indruk op mij hebben gemaakt. Wil je wild spotten in Namibië dan moet je echt naar Etosha National Park, het grootste nationale park van Namibië. Zelf ben ik met een 4×4 (Toyota Hilux) met daktent door Etosha gereisd. Ik ben via de Andersson Gate, de zuidelijke toegangspoort, Etosha binnengereden en heb het park drie dagen later via de Von Lindequist Gate aan de oostzijde weer verlaten. Onderweg heb ik op drie verschillende plekken, in zogeheten rest camps, overnacht. De eerste nacht in Okaukuejo Rest Camp, gevolgd door Halali Rest Camp en de laatste nacht in Namutoni Rest Camp.

Etosha is landschappelijk gezien misschien niet het mooiste park in Afrika, wel spot je hier eenvoudig dieren. Het uitgestrekte landschap met haar lage beplanting en de vele waterpoelen waar veel dieren komen drinken, maken Etosha zelfs één van de beste wildparken in heel Afrika om de Big 5 te spotten!
Etosha is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Verblijf je niet in het park dan moet je voor zonsondergang het park verlaten hebben. Wat je ook doet: tijdens een safari in Etosha National Park in Namibië zul je een te gekke tijd beleven!

Beste reistijd: Van half oktober tot half december en van half maart tot half april.

Best bereikbaar vanuit: De meeste mensen bezoeken Etosha NP na een bezoek aan Damaraland of de Himba’s. Omgekeerd vanuit Windhoek is ook een optie.

Kosten: Parkentree betaal je per 24 uur. Zo betaal je per volwassene 80 NAD per dag plus 10 NAD per auto per dag. Als je in Etosha kampeert betaal je voor een overnachting zo’n 280 NAD per campsite plus 170 NAD per volwassene. Slapen in lodges kan natuurlijk ook, echter is het wel een stuk kostbaarder.

srilanka-olifant-jenny

#8 Yala Uda Walawe NP & Minneriya NP – Sri Lanka

Door Jenny – ikreis.net

Langzaam maar zeker landt het besef dat je beter niet op olifanten kunt rijden. Gelukkig wordt deze excursie op steeds minder plekken in Azië aangeboden. Maar daar is iets nieuws voor in de plek gekomen: het vertroetelen en wassen van zielige olifanten in een opvang. In Sri Lanka is het olifantenweeshuis in Pinnawala bij Kandy zo’n plek. Olifanten hoeven niet gewassen en vertroeteld te worden. Sterker nog: er is een levendige handel (stroperij!) om aan zielige olifanten te komen. De meeste plekken waar olifanten worden opgevangen doen meer kwaad dan goed.

Het alternatief? Ga naar een Nationaal Park waar olifanten VRIJ rond kunnen lopen. Voorbeelden daarvan zijn Yala Uda Walawe of Minneriya. Jenny nam een kijkje bij de olifanten in Sri Lanka en vertelt uitgebreid over haar ervaring. In Minneriya bijvoorbeeld komen regelmatig de olifanten aan het einde van de dag bij elkaar om te drinken. Zo zie je, met een beetje geluk, hele groepen bij elkaar!

Beste reistijd: mei t/m september

Best bereikbaar vanuit: Minneriya vanuit Dambula en Yala Uda Walawe op doorreis vanuit Ella (als je richting het zuiden reist)

Kosten: De prijs van een tocht van een halve dag met jeep en gids ligt rond de honderd euro per jeep. Tip: Deel je jeep met andere reizigers! Zo betaal je niet alleen minder, maar er gaan ook minder jeeps het park in.

#9 Corcovado National Park – Costa Rica

Door Chantal – alleenopreis.net

Tijdens mijn tweede reis door Costa Rica bracht ik twee weken door in het slaperige stadje Drake Bay vlakbij Corcovado. Ik werkte er in het hostel van Kenneth, een gids die de jungle kent als geen ander.
Corcovado is het meest ongerepte natuurgebied van Costa Rica. Je vindt er apen, luiaards, slangen, giftige kikkers, miereneters, toekans, ara’s, tapirs en zelfs puma’s en jaguars. Volgens National Geographic is Corcovado zelfs “the most biologically intense place on Earth”.

Ik raad je aan om de tweedaagse tour met overnachting in het park te boeken. Als je overnacht in ranger station La Sirena word je met de boot naar het park gebracht en het is best een eindje varen. Hou er rekening mee dat excursies in Costa Rica niet goedkoop zijn; dit tweedaagse avontuur in de jungle kost je zeker 300 dollar. Om vanuit San Jose met de bus in Drake Bay te komen ben je bijna een volledige dag onderweg. Neem de bus naar Palmar Norte en pak hier een taxi naar Sierpe waar de boot naar Drake Bay vertrekt. Chantal vertelt je nog veel meer over het Corcovado National Park op haar blog!

Beste reistijd: half december t/m half april

Best bereikbaar vanuit: Bahia Drake (Drake Bay)

Kosten: Een tweedaagse avontuur in de jungle kost rond de 300 dollar.

#10 Khao Yai National Park – Thailand

Door Diana – stripeaway.nl

Thailand…het land van de olifant en niet altijd op een positieve manier. Waar kan je in Thailand nog wilde olifanten zien? Nou dan kan je in Khao Yai National Park, op 2/3 uur rijden vanuit Bangkok. In dit
park leven er een groot aantal wilde olifanten. Tijdens een jungle toer ga je samen met een gids, op zoek naar deze prachtige dieren. Als je ze eenmaal hebt gevonden, blijf je op gepaste afstand en bewonder je ze ook vanaf die positie. Je stoort de dieren zo min mogelijk. Wel je een foto dichtbij, zorg dan voor een telelens want dichtbij voor een selfie zal je niet komen.

Dit park ligt op goed te bereiken afstand. Je kan zelf op ontdekkingstocht gaan maar op aanraden zou ik kiezen voor een gids. Meer lezen over dit prachtige park in Thailand? Diana schreef een fijn artikel over het Khao National Park vol handige tips en info.

Beste reistijd: november t/m april

Best bereikbaar vanuit: Pakchong

Kosten: Rond de 1500 Baht voor een georganiseerde tour van 1,5 dag (regelen in Pakchong).

#11 Banff National Park – Canada

Door Marcella – marcellamolenaar.nl

Op de grens tussen de provincies British Colombia en Alberta vind je Banff National Park. Dit park in de Rocky Mountains is ontzettend veelzijdig en verrassend. Je vindt er hoge bergpieken met eeuwige sneeuw, gletsjers en knalblauwe meren. Wij bewonderden de ruige Johnston Canyon en de Athabasca Glacier, maar ook Lake Louise, Moraine Lake en het geweldig blauwe Peyto Lake zijn werkelijk fantastisch. Je spot er met gemak beren, rendieren en bighorn sheep. Regelmatig trap je op de rem om een prachtig dier te bewonderen. Wij reden vanuit Vancouver met een camper naar de Rocky Mountains, maar vanuit Calgary ben je er nog sneller.

Benieuwd naar de route die we gereden hebben? Kijk dan in het routeblog West-Canada. Hier vind je ook links naar alle artikelen over Canada. Meer over ons budget vind je in Budget camperreis Canada. Ook maakten we een tof filmpje van onze roadtrip Canada!

Beste reistijd: het gehele jaar door, al trekken in het voorjaar wel de meeste dieren erop uit (einde winterslaap).

Best bereikbaar vanuit: Vancouver & Calgary

Kosten: Om toegang te krijgen tot de nationale parken betaal je toegang aan de poort of je koopt een Parks Canada Discovery Pass van 100 euro (2015). Deze kaart is een jaar geldig, maar kan ook al snel uit als je meerdere Nationale Parken gedurende je vakantie bezoekt. En dat wil je want de natuur is zo onwijs gaaf in West-Canada!

Chobe sunset cruise 7

#12 Chobe National Park – Botswana

Door Elisa

Neem zo’n 50.000 olifanten en tal van andere dieren, zandwegen en de hitte van Botswana, dan heb je Chobe National Park in een notendop. Het derde park in deze lijst welke zich in Afrika bevindt. Niet geheel vreemd, in Afrika is diervriendelijk reizen natuurlijk een makkie. Chobe National Park is een ware droom voor safarifanaten. Dit park is wereldwijd beroemd vanwege de enorme olifantenpopulatie. Je ziet ze werkelijk overal! Overigens komt de hele Big 5 in dit park voor, maar dat je olifanten zult zien staat zo ongeveer wel vast.

In Chobe kan je een gamedrive onder begeleiding van een ranger doen, maar selfdrives zijn ook toegestaan. Ik raad je echter aan om ’s avonds een sunsetcruise te boeken. Je ziet olifanten de rivier oversteken, waterbokken grazen, bavianen spelen langs de oevers, groepen buffels rusten en nog veel meer. En dat met een prachtige zonsondergang op de achtergrond. Ik bezocht het park in oktober 2017 en maakte deze fotoreportage van Chobe National Park.

Beste reistijd: juli t/m oktober

Best bereikbaar vanuit: Kasane (Botswana) en Victoria Falls (Zimbabwe)

Kosten: Een boottocht kost rond de 50 USD per persoon en gamedrive van een halve dag rond de 40 USD per persoon.

Diervriendelijk reizen – nog een paar tips

  • Ga je naar een Nationaal Park? Laat nooit rommel achter! Dieren eten dit op, met alle gevolgen van dien. Neem een zakje of iets dergelijks mee en gooi de rommel in de prullenbak, net als thuis.
  • Activiteiten waarbij dieren kunstjes moeten doen zijn vrijwel nooit diervriendelijk. Mijdt dit soort activiteiten dus als je diervriendelijk reizen belangrijk vind.
  • Bezoek nooit gevechten met dieren. Het is barbaars en zielig.
  • Op veel plekken in de wereld waar men voorheen een ritje op een olifant kon maken, is nu een “Elephant Sanctuary” te vinden. Hier kun je olifanten wassen en voeren. Hoewel dit heel leuk klinkt, is dit vaak niet diervriendelijk. Olifanten kunnen namelijk prima zichzelf wassen. Daarnaast is er dan meestal een ochtendtour en twee in de middag. Jij gaat ook niet 3 maal per dag in bad, toch?
  • Wil je graag een opvang bezoeken? Kijk altijd eerst of ze het welzijn van de dieren voorop hebben staan en niet het inkomen wat ze ermee verdienen. Bij een goede opvang zul je vrijwel nooit in aanraking met wilde dieren komen of ermee op de foto mogen.

Wil jij graag een onvergetelijk reis maken met een positieve impact? Daisy van het blog All day every Daisy verteld je graag meer over duurzaam leven en reizen. In haar blog over reizen met een positieve impact lees je hoe jij echt een verschil kan maken op reis.

Heb jij nog een goede tip voor diervriendelijk reizen? Of is er een mooi Nationaal Park die je mist in deze lijst?

Ook lezen:

10 comments

ivonne 29 juni 2018 - 6:43 pm

Wat een mooi overzicht. Ik heb al heel wat van deze fijne gebieden kunnen bezoeken. De Canadese parken staan nog hoog op mijn verlanglijst net als Periyar. Wildlife spotten, mits op de goede manier, is altijd bijzonder!

Reply
Elisa van der Sluis 7 juli 2018 - 2:25 pm

Dank je Yvonne en wat een bofkont ben jij dat je er al zo veel hebt mogen bezoeken! Bij mij staan Canada en Costa Rica het hoogst op de lijst, lijkt me zo mooi!

Reply
Shamira | Wander Rebel 6 juli 2018 - 2:23 pm

Mooi overzicht! Ik heb ‘m gelijk opgeslagen 🙂 Goed om ook aan te geven dat veel opvangcentra niet zo diervriendelijk zijn. Veel mensen discussiëren er nog over, maar wanneer je wilde dieren mag aanraken en voeren moet er eigenlijk bij iedereen al een belletje gaan rinkelen dat er iets niet klopt.

Reply
Elisa van der Sluis 7 juli 2018 - 2:24 pm

Dank je wel! Dat vind ik dus ook , over de opvangcentra’s. Vind het heel goed dat er plekken zijn waar dieren geholpen worden, maar op zo’n manier krijg ik er een erg naar gevoel bij.

Reply
Rowan 6 juli 2018 - 3:23 pm

Mooie lijst is dit geworden zeg! En wat leuk dat ons eigen landje er ook tussen staat!

Reply
Elisa van der Sluis 7 juli 2018 - 2:25 pm

Dank je wel! Ja die hoort er wel tussen, toch?

Reply
Lisanne 21 maart 2019 - 8:32 pm

Dank voor je mooie overzicht, staan mooie nieuwe tips tussen! Als je nog op zoek bent naar een ander mooi dierrijk land, dan is Madagascar ook zeker een grote aanbeveling! Van vele maki’s, walvissen tot verschillende kameleons. Erg gaaf!

Reply
Elisa van der Sluis 25 maart 2019 - 10:13 pm

Ah dank voor de tip! Lijkt mij ook een prachtig land om te bezoeken, zo puur nog volgens mij.

Reply
josette 18 januari 2020 - 9:52 pm

fijn overzicht! wat ik nog zou adviseren dan wel gemist heb, is hoe diervriendelijk de mensen / cultuur is buiten de nationale parken….Ik wil graag overal Wild & Sealife bekijken overal ter wereld maar knap finaal af als het betreffende land bv veel arme zwerfdieren heeft, dieren levend vilt en kookt en sadistisch met dieren omgaat ( bv Aziatische landen). ik ben enorm zoekende waar ik zowel mooie nationale parken kan bezoeken maar ook buiten het park een beetje ontspannen kan rondlopen zonder dat ik magere, zieke zwerfdiertjes tegen kom. Eye opener was dat de zogenaamde olifanten opvang ( was-stations) ook vaak helemaal niet diervriendelijk zijn… ze vinden overal iets op om geld met weerloze dieren te verdienen en wij domme toeristen trappen er weer in.
Ik mis nog het Serengeti park in Afrika in het lijstje, daar ben ikook benieuwd naar. verder dank!

Reply
Elisa van der Sluis 19 januari 2020 - 5:57 pm

Ik snap je helemaal, al vind ik het qua zwerfdieren vaak moeilijk. Vaak hebben zulke landen niet de middelen om de dieren te helpen. Ook is het vaak zo dat men het normaal vind dat dieren buiten leven. Ze worden dan wel verzorgd, maar leven niet binnenshuis. En ik mis de Serengeti ook! Staat nog hoog op mijn wensenlijst, maar het is zooo duur.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More