Home BestemmingenEuropaKroatië Een bezoek aan de Baredine grot

Een bezoek aan de Baredine grot

by Elisa van der Sluis

Kroatië is veelzijdiger dan je misschien zou denken. Naast fijne stranden, lieflijke dorpjes en gezellige restaurants vind je er ook een prachtige en veelzijdige natuur. Eerder plaatste ik een fotoreportage van het Nationaal Park Plitvice Meren, maar Kroatië biedt meer mooie plekjes om te ontdekken. Zo’n vijf kilometer buiten Porec ligt de Baredine Grot en natuurlijk moest ik daar even een kijkje nemen.

Een stukje geschiedenis

De Baredine Grot wordt als sinds de Oudheid bezocht, maar pas in 1973 ontdekten speleologen in het onderste deel van de grot een gang die leidt naar het meer, wat het laagste punt van de grot is. Naar aanleiding van deze ontdekking werd de Baredine Grot in 1986 uitgeroepen tot een natuurlijk monument en aan het begin van de jaren ’90 begon men met het opzetten van een wandelroute door de grot. In 1995 werd de grot geopend voor bezoek. De grotten zijn goed te bezoeken, niet duur en er is voldoende parkeerruimte. Wel zijn ze behoorlijk lastig te fotograferen, helaas.

SAM_0983

Op ontdekking

De grot is enkel te bezoeken onder begeleiding van een gids. Je wordt onderverdeelt in groepjes en rondleidingen zijn in verschillende talen mogelijk. Vervolgens moest ik eerst zo’n 250 treden naar beneden aflopen, waarna ik op 66 meter diepte bij de eerste zaal uitkwam. Deze zaal wordt ook wel de gang genoemd en is zo’n 10 meter hoog, van hieruit liepen we door naar de rode zaal. De verschillende druipsteenformaties hier zijn werkelijk prachtig om te zien. Bijzonder hoe de natuur zoiets moois kan vormen. Iets verderop kwam ik in een andere zaal waar een pilaar staat die de Toren van Pisa wordt genoemd. Aan het einde van de tour kom je uit in de figurenzaal. Hier staat onder andere een druipsteenformatie die lijkt op een sneeuwman en één die lijkt op de Madonna (het beeld, niet de popster).

Jama 2

Een bijzondere bewoner

In de grot is ook een hele bijzondere bewoner te vinden, die nergens anders ter wereld te zien is: de Olm. De Olm heeft geen pigment en is dus helemaal wit. Ook is hij blind, in de duisternis van de grotten is zicht niet nodig. Het diertje wordt zo’n honderd jaar oud. Helaas is de foto niet helemaal scherp, maar ik wil hem toch graag delen.

Jama 3

Heb jij op vakantie wel eens een grot bezocht en wat vond je ervan?

Ook lezen:

2 comments

Marcella 29 april 2016 - 4:34 pm

Hé, volgens mij ben ik hier ook geweest! Jaaaaren geleden toen ik veels te weinig van Kroatië gezien heb. Maar wel deze grot dus! 😉 (niet Plitvice…)

Reply
elisavandersluis 29 april 2016 - 7:06 pm

Ohh dan moet je echt nog een keer terug Marcella! Ik ook hoor, wil nog zo veel zien

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More