Home BestemmingenEuropaFrankrijk Een dag naar Marseille: de moeite of niet?

Een dag naar Marseille: de moeite of niet?

by Elisa van der Sluis
dag in Marseille

Aan de kust van de Provence ligt de grootste havenstad van Frankrijk: Marseille. De stad is een geliefde bestemming van vele cruiseschepen die door de Middellandse zee varen. Ook ons schip meerde aan in de haven en zo hadden wij de mogelijkheid om een dag naar Marseille te gaan.

Een eerste indruk, 7 jaar eerder

Zo’n 7 jaar geleden ging ik ook al eens een dag naar Marseille. Toen vond ik het maar een grauwe stad. Ik trof er weinig gezelligheid en kon niet echt de charmes ontdekken die je vaak bij andere Franse steden wel ziet. Eigenlijk had ik de stad dan ook een beetje afgeschreven. Toen ik zag dat we ook tijdens deze cruise in Marseille zouden aanmeren was ik dan ook niet bepaald enthousiast. Eigenlijk had ik al bedacht dat een dagje aan boord blijven ook prima was. Toch was ik nieuwsgierig of mijn eerste indruk nog klopte en besloot ik de stad een tweede kans te geven.

Nieuwe indrukken opdoen

De haven voor cruiseschepen ligt zo’n 10 kilometer buiten het centrum en dus werden we met een shuttlebus afgezet in het centrum. Deze bussen zouden ieder kwartier rijden, ideaal mocht het beeld wat ik van Marseille had nog steeds blijken te kloppen. Vanuit de winkelstraat wandelden we in de richting van de oude haven. Vroeger meerden hier alle schepen aan, tegenwoordig enkel nog kleine vissersboten. Havens vind ik altijd een gezellige uitstraling hebben. Al die kleine bootjes die op het water dobberen, mensen die rondwandelen, het heeft iets gemoedelijks. In de verte zien we de Notre Dame de la Garde hoog boven de stad uitsteken. Het gouden Maria beeld valt niet te missen, ook niet van een afstand.

Vieux Port Marseille

Vieux Port Marseille

Iets verderop zien we het stadhuis van de stad. Een statig gebouw wat perfect bij de rest van het straatbeeld past. Veel gebouwen, ook hotels, hebben redelijk dezelfde bouwstijl wat voor een mooi totaal beeld zorgt. Grappig, dat was mij de eerste keer totaal niet opgevallen.

stadhuis Marseille

We slenteren door een zijstraat van de haven en komen uiteindelijk uit bij het Fort Saint-Jean. Dit oude fort werd gebouwd in opdracht van Louis XIV in 1660. We besluiten een kijkje te nemen in het fort en worden aangenaam verrast. Het is een heerlijk rustige plek met prachtige uitzichten over zee. Overal staan bloemen in bloei, wat voor een heerlijke geur zorgt. De oude gebouwen nemen je even mee naar het oude Frankrijk. Ook heb je er een geweldig zicht op de Cathédrale de la Major. Een echte aanrader als je een weekend of dag naar Marseille gaat!

dag naar Marseille

Cathédrale de la Major de Marseille

Is het de moeite om een dag naar Marseille te gaan?

Een aantal maanden geleden had ik volmondig met nee moeten beantwoorden. Toch heb ik na mijn tweede bezoek mijn mening moeten bijschaven. Marseille is, vind ik althans, nog steeds een grauwe stad. Het heeft niet dezelfde charmes als Parijs bijvoorbeeld. Maar wie verder kijkt vind er echt wel mooie historische bezienswaardigheden, gezellige terrassen en straatjes om rond te slenteren. De stad is makkelijk te combineren met een bezoek aan het strand of naar leuke andere plekken in de Provence, zoals Chassis en Aux-en-Provence. Of je nu een trip naar de Provence boekt of een cruise: het loont zeker de moeite om eens een dag naar Marseille te gaan.

Ben jij al eens in Marseille geweest?

Ook lezen:

1 comment

Lieke van Veen 31 mei 2018 - 3:27 pm

Ik ben een aantal jaren geleden met school op cruise geweest en ik vond Marseille een hele mooie stad.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More