Eisriesenwelt in Werfen, Oostenrijk is de grootste ijsgrot ter wereld. De ijsgrot heeft een totale lengte van 42 km, waarvan een deel opengesteld is voor bezoekers. Hier zie je prachtige ijssculpturen, tunnels en bevroren meren. En alsof een rondleiding door Eisriesenwelt niet spectaculair genoeg is, is de wandeling ernaartoe er ook een om nooit meer te vergeten.
Tijdens ons verblijf in Berchtesgaden, Duitsland besluiten we om ook een dagje een kijkje over de grens te nemen. Eisriesenwelt in Werfen ligt op slechts 40 minuten afstand en als je de kans hebt om een kijkje te nemen in ’s werelds grootste ijsgrot dan moet je dat doen, toch? Wij vinden in elk geval van wel.
De wandeling naar Eisriesenwelt
Vroeg in de ochtend parkeren we onze auto op de parkeerplaats in het dal, nabij kasteel Hohenwerfen. Vanaf hier pakken we de shuttlebus naar de ingang van Eisriesenwelt. Je kan er ook met de auto naartoe, maar de weg is behoorlijk stijl en bevat tal van scherpe haarspeldbochten. Wij hebben zo’n flauw vermoeden dat onze 10 jaar oude Peugeot 206 dat niet leuk gaat vinden. Nadat we door de shuttlebus zijn afgezet bij de ingang wandelen we door richting de kabelbaan. Hier kunnen we kiezen tussen de panoramaroute of een kortere route via een grot. Gezien ik nogal hoogtevrees heb kiezen we voor de grot. Ik weet dan nog niet helemaal wat me nog te wachten staat.

Na zo’n 20 minuten lopen komen we aan bij de gondel die ons in 3,5 minuut van 1.081 meter naar 1.580 meter zal brengen. Het is de steilste kabelbaan die ik ooit heb gezien en ik stap dan ook met knikkende knieën de gondel in. Tip: ben je ook niet zo’n held(in)? Ga dan aan de voorkant staan en richt je gezicht naar de berg, zodat je de afgrond achter je niet ziet.

Na het ritje met de kabelbaan wacht ons nog een wandeling van zo’n 20 minuten. Deze wandeling bestaat uit een slingerend pad langs de rotswand en steile afgronden. Een deel van het pad is overdekt. Bij de bochten kijken we recht de afgrond in, wat mij een lichte paniekaanval bezorgt. Nadat ik me enigszins herpakt heb (en Liam uitgelachen is), schuifel ik voetje voor voetje de bochten door. Je snapt waarschijnlijk wel dat de wandeling bij ons iets langer dan 20 minuten duurde.

Ons bezoek aan Eisriesenwelt
Wanneer we dan eindelijk bij de ingang van de grot komen worden we door een van de gidsen opgewacht. We gaan vandaag de eerste kilometer van de grot verkennen. Dat is slechts een klein deel van de totale 42 kilometer, maar het is wel het mooiste deel. Het ijs is namelijk alleen in dit deel te vinden. Dit komt omdat de wind enkel de eerste kilometer bereikt. Wanneer in de lente het smeltwater uit de bergen de grot inloopt, zorgt de koude wind ervoor dat het water direct bevriest. Zonder wind is er dus geen ijs en dat maakt de wind de koning van de grot, aldus onze gids.
Nadat een paar mensen van onze groep een olielampje in hun handen gedrukt krijgen, het is donker in de grot, worden we gewaarschuwd voor het binnentreden van de grot. Zodra de deur opengaat komt er namelijk een keiharde ijskoude wind naar buiten. De gids overdrijft niet, de wind raast echt keihard. Dan slaat de deur achter ons dicht en dan staan we binnen in ’s wereld grootste ijsgrot.

Het is aardedonker en de ijsgrot wordt enkel verlicht door onze olielampjes en het magnesiumdraad van de gids. Via houten paden en trappen wandelend we steeds verder door de grot. In totaal zijn het 1.400 treden, 700 omhoog en 700 omlaag. Sommige trappen zijn, met maar liefst 45 graden, enorm steil. Het ijs glinstert onder het licht van de magnesiumdraad. Het is adembenemend mooi.
Indrukwekkende ijssculpturen en intense duisternis
Tijdens de rondleiding door Eisriesenwelt maken we een aantal stops. De eerste is bij een ijswand met een klein zwart kruisje. In de 19e eeuw ontdekte bioloog Anton Posselt de grot als eerste. Wegens gebrekkig materiaal kwam hij echter niet heel ver in de grot en het zwarte kruisje markeert het punt tot waar hij kwam. Na Anton Posselt kwamen er natuurlijk meerdere ontdekkers de grot in. Van een van hen, Alexander von Mork, staat zelfs zijn urn in de grot. Het was zijn laatste wens om begraven te worden in de grotten. De urn staat op het verste punt van de tour.
Onderweg lopen we door verschillende kamers. Hier zijn verschillende indrukwekkende ijssculpturen te zien. Een daarvan is de olifant. Het heeft wat fantasie nodig, maar de massa van ijs heeft inderdaad wat weg van een olifant of een mammoet. Vroeger was het duidelijker te zien, maar het ijs in de grot is constant in beweging. Bezoek je de ijsgrot over 10 jaar dan kan het er zomaar totaal anders uitzien. Een andere indrukwekkende plek vond ik de tunnel van ijs. Deze is wel door mensenhanden uitgehakt, maar het heeft wel iets sprookjesachtigs om door een tunnel van glinsterend ijs te wandelen.

Op een zeker moment staan we stil bij een bevroren meer en de gids vraagt of we iets bijzonders willen zien. Ja, dat willen we wel. Hij vraagt ons om allemaal de olielampjes uit te doen en twee tellen later staan we in absolute duisternis middenin de grot. We voelen de kou en horen de wind in de verte razen. Even lijkt het zelfs kouder te worden. Het is een bizarre gewaarwording. Zodra alle olielampjes weer branden wandelen we terug richting de uitgang van de grot. Wat een bijzonder avontuur!
Zelf Eisriesenwelt bezoeken?
Heb je plannen voor een trip naar Berchtesgaden in Duitsland of het Oostenrijkse Salzburgerland, dan mag je Eisriesenwelt eigenlijk niet overslaan. Eisriesenwelt ligt in de plaats Werfen en is vanuit beide gebieden goed te bereiken. De ijsgrot is enkel geopend van mei tot en met oktober, in de wintermaanden is hij gesloten. Houd er rekening mee dat enige conditie wel nodig is. De wandeling ernaartoe is pittig, maar ook binnen moeten er nog 700 treden beklommen worden. Wil je niet met de kabelbaan, dan is het mogelijk om ook dit stuk lopend af te leggen. Deze klim duurt zo’n anderhalf uur en goede bergschoenen en dito conditie zijn een must. Trek voor je bezoek in ieder geval een halve dag uit. Dan kun je rustig wandelen en onderweg ook nog van een drankje (met waanzinnig uitzicht!) genieten.
Tip! Wil je meer van Oostenrijk zien? In dit artikel vind je de mooiste plekken in Karinthië op een rij.

Tips voor je bezoek
- Zorg dat je warme kleding meeneemt. De temperatuur in de grot ligt rond het vriespunt. Handschoenen zijn geen overbodige luxe.
- Zorg voor goede wandelschoenen, het wandelpad bestaat uit grind en binnen kan het glad zijn.
- Er mag in de grot niet gefotografeerd worden. De foto’s van de binnenin de grot in dit artikel heb ik van Eisriesenwelt ontvangen.
- Het is mogelijk om de grot met kinderen te bezoeken, al zou ik het afraden wanneer je met een kinderwagen of buggy loopt.
- De ijsgrot wordt met name op regenachtige dagen goed bezocht. Zorg dat je jouw bezoek voor 10 uur ’s ochtends plant, wanneer het nog lekker rustig is.
- Twijfel je over de steile autorit naar de ingang? Pak dan de shuttlebus vanaf de parkeerplaats. Dit kost €7,50, maar scheelt je een hoop stress. Je kan vooraf een ticket kopen via de website.
Heb jij al eens een ijsgrot bezocht?
N.B. De foto’s welke binnenin de ijsgrot zijn gemaakt heb ik ontvangen van Eisriesenwelt. Het is niet toegestaan om binnen foto’s te maken.