Home BestemmingenEuropaEstland Estland: een onvergetelijke rit langs de noordkust

Estland: een onvergetelijke rit langs de noordkust

by Elisa van der Sluis
Noordkust van Estland

Roadtrips gaan om de reis, niet om de eindbestemming. Dit blijkt helemaal waar te zijn als we in Estland besluiten een omweg via noordkust te nemen voor we onze volgende bestemming bereiken. Het werd een onvergetelijke rit langs uitkijkpunten en mooie natuurplekjes.

Na Tallinn en Lahemaa National Park is het Peipsi meer de volgende stop tijdens roadtrip door Estland. Dit gigantische meer vormt voor een groot deel de grens tussen Estland en Rusland. Vanuit Lahemaa NP kun je via Rakvere direct naar het zuiden rijden, maar wij kiezen ervoor om een omweg langs de Estse noordkust te nemen. Langs de kust zijn namelijk nog een aantal mooie stops te vinden waar we graag een kijkje willen nemen.

Estland wegen

In the middle of nowhere

Al vroeg in de ochtend rijden we weg bij ons geliefde boshutje in Lahemaa NP. We gaan de kustlijn richting het oosten volgen, om uiteindelijk ergens halverwege richting Narva af te zakken naar het zuiden. Kilometer na kilometer rijden we door de dichte bossen. Een echt uitzicht is er niet, slechts de weg voor ons biedt wat zicht. Plots houden de bossen op en maken ze plaats voor een weids heuvelachtig landschap. Een scherp contrast met de omgeving waar we zojuist doorheen reden. Na een poosje zien we een inham langs de weg met een paadje. We besluiten de auto even neer te zetten om een kijkje te nemen. Het paadje leidt naar een vlakte met prachtige wilde bloemen. Talloze vlinders fladderen rond en bijen vliegen af en aan om de nectar uit de bloemen te halen.

vlinder Estland

vlinders Estland

De verdwenen waterval

Lang blijven we niet, want we een kijkje nemen bij de Valaste waterval. Dit is de hoogste waterval van Estland en ligt langs de kust, een kilometer of 100 vanuit Vosu. Ter hoogte van Ontika verlaten we de E20 richting Valaste. De waterval wordt duidelijk aangegeven, dus zoeken is niet nodig. Althans dat denken we. Om bij de waterval te komen dienen we een trap naar beneden te volgen, langs de hoge muur van krijtrotsen. Je kan kiezen uit 2 trappen, maar volgens mij maakt het weinig verschil. Beneden komen we bij een klein uitkijkplatform. Zonder hek. Ik heb behoorlijk hoogtevrees, dus ik voel me hier niet bijzonder prettig. Er liep een brug tussen de 2 uitkijkpunten, maar deze is half afgebroken. Ook zie ik geen waterval, slechts een hoge rotswand. De waterval blijkt droog te staan…

Lies Estland

brug Valaste Juga

Valaste Juga

Toila-Oru park: een mooie verrassing

De waterval is dus een teleurstelling, al was de omgeving wel ontzettend mooi. Het had al een poos niet geregend in Estland waren, dus dat verklaard wel waarom hij droog stond. We rijden terug naar de E20 richting Toila. Onderweg vangen we glimpen van de kust en de helderblauwe zee. Vlakbij Toila zien we borden richting het Toila-Oru park staan. Nieuwsgierig volgen we de borden en tot op de dag van vandaag ben ik blij dat we dat hebben gedaan. Wat een prachtig park! Het Toila-Oru park ligt in een prachtig groene vallei. Het park en het paleis werden in de 19e eeuw gebouwd door Grigori Jelissejev. Dit was een van de rijkste mannen in het 19e eeuwse Rusland. Later werd het aan de president geschonken die het paleis in het park als zomerresidentie gebruikte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis verwoest, maar de tuinen zijn bewaard gebleven.

De wandeling door het park is puur genieten, want het is er prachtig groen en vooral heerlijk rustig. Door het park loopt een duidelijk aangegeven wandelroute van een paar kilometer. Deze leidt langs een paar uitkijkpunten over de vallei, het strand en haventje en de tuinen van het vroegere paleis. Ook zijn er nog ruïnes te vinden van het vroegere paleis. Als je de hele route wilt doen ben je ongeveer een uur of anderhalf kwijt. Onderweg kun je bij 1 van de strandtenten terecht voor een hapje en een drankje.

Toila Estland

Toila park

Toila ruines

Tips voor een roadtrip noordkust Estland

Na ons bezoek aan het Toila-Oru park was het voor ons tijd om af te zakken richting het zuiden. De dagen erna brachten we door aan het Peipsi meer. Als je ook van plan bent om de kustlijn van Tallinn naar Narva te volgen heb ik hier nog een paar tips voor je:

  • Trek een dag of 2 uit voor Lahemaa NP. Een dag is eigenlijk net te kort om alle bezienswaardigheden en stops af te gaan.
  • Wijk af en toe van de E20 af. Er liggen diverse dorpjes langs de kust en hier en daar vind je mooie uitkijkpunten over zee.
  • Voor het Toila-Oru park verlaat je de E20 bij Toila. Hier wordt het park duidelijk aangegeven.
  • Zorg voor een volle tank, tankstations waren schaars.
  • Bij de Valaste waterval zit een restaurantje, maar deze was erg duur. Zorg dat je zelf iets te drinken en snacken bij je hebt.
  • Meer info over roadtrippen in Estland vind je op deze pagina.

Ook lezen:

3 comments

Janet | thatonetime 11 december 2018 - 9:21 pm

Tof om eens te lezen over niet zulke bekende bestemmingen. Het is een mooie plek aan de foto’s te zien! Tof.

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:21 pm

Dank je! Ik wist dus echt helemaal niets over Estland toen ik er naartoe ging en de meeste blogs gaan enkel over Tallinn. Zonde, want het is echt een heel leuk land om te bezoeken.

Reply
Ech Wel 12 december 2018 - 12:48 pm

Mooi. Wij zitten ook al een poosje te denken over een roadtrip in die contreien, het liefst de 3 Baltische staten gecombineerd. Lijkt me ech tof!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More