Home BestemmingenAziëVietnam Fietsen in Hanoi: doe de Real Hanoi Bicycle Experience

Fietsen in Hanoi: doe de Real Hanoi Bicycle Experience

by Elisa van der Sluis
Fietsen in Hanoi

Fietsen in Hanoi is zonder twijfel 1 van de leukste dingen die ik deed tijdens mijn verblijf in de stad. Ook een van de spannendste, want een beetje stalen zenuwen moet je wel hebben om je in deze stad op de weg te begeven. Samen met een ervaren gids ging ik een ochtend op de fiets op ontdekking in Hanoi.

Fietsen in Hanoi met Friends Travel Vietnam

Toen ik de uitnodiging van Sydney, eigenaar het Nederlandse reisbureau Friends Travel Vietnam, kreeg om Hanoi op de fiets te gaan verkennen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Hanoi is een fantastische stad om rond te wandelen, maar op de fiets leer je een stad vaak op een heel andere manier kennen. Je komt op plekken waar je normaal niet snel zou komen en bekijkt de stad van een heel andere kant. Kortom, een unieke ervaring en een leuke manier om de hoofdstad van Vietnam beter te leren kennen.

De Real Hanoi Bicycle Experience, zoals de fietstour heet, is een vrij nieuwe tour. Het is gebaseerd op het concept van Ko van Kessel in Bangkok, waar je wellicht al eens van gehoord hebt. Deze fietstour is waanzinnig populair in Bangkok en als het daar kan, waarom zou je dan niet kunnen fietsen in Hanoi?

Tijdens de tour kom je langs een aantal bekende highlights van de stad, maar het allerleukste zijn de onbekende plekken. De plekken waar men nog een beetje vreemd opkijkt als er plots een groepje Hollanders op de fiets voorbij komt.

Middenin de chaos van Hanoi

Samen met een gids en 2 andere mensen stap ik vroeg in de ochtend op de fiets. Ons vertrekpunt is het kantoor van Friends Travel Vietnam en we zitten direct middenin de chaos. Vooral niet zomaar stoppen, zo luidt het advies van de gids. In het begin is het vooral wennen aan het verkeer, vooral omdat iedereen kris kras langs elkaar rijdt. Onze eerste stop is 1 van de oudste tempels van de stad. Een tempel waar je zelf waarschijnlijk zo voorbij zou zijn gelopen, omdat je hem amper ziet vanaf de straatkant. Vervolgens fietsen we langs een paar bekende highlights van de stad, zoals de Notre Dame, trainstreet en het mausoleum van Ho Chi Minh.

trainstreet Hanoi

Na een korte pauze is het tijd voor leukste onderdeel van de tour. We fietsen over de brug over de Rode Rivier naar het andere deel van de stad. Hier komen we in een compleet ander deel van Hanoi terecht, vol kleine straatjes en zonder al te veel verkeer. Hier zijn geen beroemde gebouwen of andere highlights te vinden en juist dat maakt het zo leuk om hier rond te fietsen. Er is geen enkele andere toerist te bekennen. Mensen zwaaien vrolijk naar ons en wij zwaaien net zo vrolijk terug.

Red River island

Red River island man

Tijdens het laatste deel van de tour fietsen we terug naar de brug, waar halverwege een eilandje ligt. We nemen de fietsen mee de trappen af en even later fietsen we over de smalle zandpaadjes op het groene eilandje. Er leven een aantal mensen die het eiland als een soort laatste toevluchtsoord gebruiken. Hier wonen ze, verbouwen ze fruit en houden ze koeien en kippen. Dan rijden we via de markt weer terug en zit de ochtend fietsen in Hanoi er helaas weer op.

Was het niet gevaarlijk of eng?

Deze vraag heb ik een aantal keer gekregen en op twitter grapte ik dat je misschien wel een kleine doodswens moet hebben om dit te doen. Maak je echter geen zorgen, het is niet zo gevaarlijk. Wel moet je natuurlijk constant goed opletten en om je heen kijken. Vooral in het begin is het flink wennen. Het verkeer in Vietnam is nu eenmaal heel anders dan wat wij gewend zijn. Men toetert continu, scheert soms vlak langs je heen en stoppen voor rood is meer een richtlijn dan een moeten. Kijken, kijken, kijken, dat is het beste advies wat ik je kan geven. Dat en genieten, want je zult verbaast staan over de vele leuke en bijzondere plekjes die je te zien krijgt.

fiets tour Hanoi

Ook Hanoi op de fiets ontdekken?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag gaan fietsen in Hanoi? Ik deed de tour in de ochtend, maar hij vertrekt ook aan het begin van de middag. De tour is onder begeleiding van een Vietnamese gids en met een klein groepje verken je de leukste plekken van de stad. De gids spreekt goed Engels en kent de stad als zijn broekzak. Er wordt voldoende tijd vrij gemaakt om foto’s te maken, uit te rusten en om iets te eten en te drinken.

De tour kost 29 USD per persoon en duurt ongeveer 3,5 uur. Drinken en snacks onderweg zijn inbegrepen. Een helm is niet verplicht, maar is indien gewenst wel beschikbaar. De tour start twee maal per dag vanaf het kantoor van Friends Travel Vietnam en is gemakkelijk te boeken via de website.

Tip: Kom je er niet helemaal uit met je route door Vietnam? Check mijn reisroute Vietnam in 3 weken.

Ook lezen:

4 comments

Anne - Ditisanne.nl 31 maart 2019 - 11:54 am

Ziet er leuk uit, mooie foto’s ook! Ik ben eigenlijk niet zo van de tours maar sinds ik een mooie fietstour in Barcelona deed ben ik er wel enthousiaster over. En Hanoi staat ook supergroot op mijn wishlist!

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:23 pm

Ik ga meestal ook liever zelf op pad, maar dit vond ik echt een onwijze aanrader!

Reply
Rowan 2 april 2019 - 10:42 am

Wat een ervaring zeg! Ik vind fietsen een fijne manier om een stad te ontdekken, handig dat het hier met een tour kan anders zou ik zeker verdwalen. 😉

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:24 pm

Dit was echt zo leuk. En ja, zeker in Hanoi ben je zo de weg kwijt haha.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More