Home BestemmingenNoord AmerikaVerenigde Staten Florida: zeldzame Key deer zoeken op Big Pine Key

Florida: zeldzame Key deer zoeken op Big Pine Key

by Elisa van der Sluis
Key Deer Florida Keys

Een van de leukste eilanden om te bezoeken tijdens een roadtrip op de Florida Keys is zonder twijfel Big Pine Key. Dit eiland ligt zo’n 50 km voor Key West en is vooral bekend vanwege de herten populatie. Key deer komen namelijk nergens anders ter wereld voor. Ik ging op zoek naar deze schattige hertjes.

Het National Key Deer Wildlife Refuge

Het National Key Deer Wildlife Refuge is een beschermd natuurgebied op Big Pine Key. Het centrum zet zich in voor het beschermen van de natuur, haar inwoners en om bezoekers zoveel mogelijk te leren over het gebied. Het centrum is absoluut een bezoekje waard als je meer wilt weten over de geschiedenis van het gebied, de natuur en de diersoorten. Er komen onder andere schildpadden, alligators en veel vogelssoorten voor op het eiland, maar de meest bekende inwoners zijn de Key Deer.

Key deer Big Pine Key

Deze herten zijn vooral uniek vanwege hun grootte. De herten worden slechts zo’n 76 cm hoog en zijn daarmee de kleinste hertsensoort ter wereld. Ze komen voornamelijk voor op Big Pine Key, maar met een beetje geluk kun je ze ook zien op Bahia Honda State Park en Sugar Loaf Key. Key deer is een bedreigde diersoort en dus is het werk van het National Key Deer Wildlife Refuge van groot belang. In 1957 werden er slechts 27 herten geteld. Met de komst van het centrum werd de populatie gestabiliseerd en vandaar de dag lopen er zo’n 950 hertjes rond.

Blue Hole

Na ons bezoek aan het bezoekerscentrum rijden we naar de Blue Hole. Dit is een verlaten steengroeve die gebruikt werd voor nabij gelegen wegen en de Overseas Highway. In de verlaten steengroeve heeft zich een zoetwatermeer gevormd, de enige die je zult vinden op de Florida Keys. Er komt ontzettend veel wildlife voor in dit deel. We lopen een rondje om het meer en zien onder andere schildpadden, diverse vogels en iguana’s (groene leguaansoort). Het is een mooi en bijzonder stukje natuur. Hier rondwandelen is genieten. De vele bomen en bosjes zorgen voor schaduw over het wandelpad waardoor het bijzonder aangenaam is. Helaas zien we geen Key Deer, maar we geven de hoop nog niet op.

Blue Hole Big Pine Key

Blue Hole Big Pine

Fred C. Manillo Wildlife Trail

Een wandelpad met een veelbelovende naam en 1 die je zeker niet mag missen. Dit wandelpad is vrij kort, in een uurtje ben je er doorheen, maar de natuur is er schitterend. Groot bijkomend voordeel is dat niet veel mensen het pad kennen of bezoeken, waardoor je er waarschijnlijk alleen loopt. Heerlijk om even rustig te genieten van de natuur en de kalmte om je heen. Houd er wel erg in dat je deze wandeling niet midden op dag maakt. Er is namelijk wel veel begroeiing, maar het meeste is laag bij de grond. Geen schaduw dus. Helaas zagen we hier helemaal geen wildlife, maar we genoten met volle teugen.

wildlife trail Big Pine Key

Toch nog Key Deer weten te spotten!

Enigszins teleurgesteld gingen we terug naar de auto. We wilden nog naar Key West en om ons daar niet te hoeven haasten, was het echt tijd om te gaan. Langzaam reden we terug richting de Overseas Highway toen ik plots uit mijn ooghoek een bruine schim zag wegspringen. Ik zette vliegensvlug de auto op de vluchtstrook, pakte mijn camera en liep heel langzaam en stilletjes naar de bosjes. En daar stond een hertje mij heel rustig op te wachten. Hij was piepklein, met grote oren die niet bij de rest van zijn lijf leken te passen en een lief wollig staartje. Een onwijs schattig gezicht. Ik heb een poosje op een afstandje foto’s zitten maken, terwijl het hert mij ongeveer net zo nieuwsgierig bekeek. Dit ene moment maakte het de, toch al mooie, zoektocht meer dan waard. Ik heb een Key Deer gezien!

Key deer Florida

Key deer

Key deer National wildlife refuge

Ook Key Deer spotten op de Florida Keys?

  • De beste plek om de herten te spotten is in het National Key Deer Wildlife Refuge op Big Pine Key. Ook op Bahia Honda State Park en Sugar Loaf Key komen ze voor, maar in veel mindere mate.
  • Op No Name Key, onderdeel van het Refuge, komen de meesten herten voor. Ook bij de Blue Hole worden ze regelmatig gezien.
  • De beste tijd om de herten te zien is in de ochtend of de vroege avond.
  • Rijd langzaam over de hoofdweg. De herten schieten regelmatig plots uit de bosjes of rennen ineens de weg over.
  • Laat geen afval achter. De herten en andere diersoorten kunnen dit als voedsel zien en sterven als gevolg daarvan.
  • Voer de herten nooit! De herten worden daardoor afhankelijk van mensen en zijn niet meer in staat zelf eten te zoeken.

Tip: zoek je nog een fijne plek om te overnachten op de Florida Keys? In deze beachbungalow ervaar je het ultieme eilandgevoel op Tavernier!

Heb jij deze bijzondere hertjes al eens gezien?

Ook lezen:

2 comments

Esther 8 februari 2019 - 3:24 pm

Wat een leuk artikel! Bij de keys denk ik meteen aan aligators, maar gelukkig zijn er daar dus ook nog knuffelige beestjes.

Reply
Elisa van der Sluis 8 februari 2019 - 3:55 pm

Dank je wel! De meeste mensen denken dat hoor haha, maar deze zij echt superaaibaar 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More