Home BestemmingenNoord AmerikaVerenigde Staten Florida: 5 mooie plekken om wildlife te spotten

Florida: 5 mooie plekken om wildlife te spotten

by Elisa van der Sluis

Florida vormt het natuurlijk leefgebied van een groot aantal dieren. De kans is dan ook vrij groot dat je tijdens je rondreis Florida een aantal dieren tegen zult komen. Voor wie echt op zoek wilt gaan, zijn dit de beste plekken om wildlife te spotten in Florida.

De Everglades

De beste plek om in Florida op zoek te gaan naar wildlife is de Everglades National Park. Dit park is de grootste subtropische wildernis van de VS. Het is een uniek ecosysteem en het park is wereldberoemd vanwege de grote getallen alligators en krokodillen die er leven. Dit is tevens de enige plek ter wereld waar deze 2 diersoorten samenleven. De Everglades zijn ook een wereldplek voor vogelaars. In de moeraslanden komt een grote diversiteit aan vogels voor, van grote reigers en gieren tot diverse zangvogels.

Natuurlijk kun je vanuit diverse plaatsen in Florida (o.a. Miami, Orlando en Naples) een dagtour boeken, maar persoonlijk vind ik het leuker om zelf op ontdekking te gaan. Dit geeft veel vrijheid in tijd en je kunt stoppen wanneer je wilt. Volg met je auto de TaMiami trail (route 41) van Naples naar Miami of omgedraaid. Bij diverse visitorcentres vind je mooie wandelpaden door het gebied die je de gelegenheid bieden om zelf op zoek te gaan.

Everglades 1

Everglades 2

Het 10.000 islands district

In principe maakt het 10.000 islands district deel uit van de Everglades, maar omdat het zo anders is dan de rest van het park noem ik hem toch apart. De 10.000 islands zijn een grote groep eilandjes gelegen in het zuiden van Florida tussen Naples en het piepkleine plaatsje Port of the Islands. Het gebied is vooral bijzonder omdat hier gedurende het hele jaar manatees (zeekoeien) te zien zijn. Normaal trekken deze dieren naar warmere wateren, maar in dit stukje Florida is het water altijd de juiste temperatuur.

Het gebied is een waar labyrinth aan water en mangroves en het is echt aan te raden om een boottocht te boeken om het gebied te ontdekken. Het is een zeer lastig gebied om te navigeren. Boottochten vertrekken veelal uit Port of the Islands. Zelf deden wij de Manatee sightseeing eco adventure tour, wat ik een aanrader vind. Deze boot neemt je mee het gebied in en vaart op een kleine eco-motor om zo min mogelijk schade aan het milieu toe te brengen. Een mooi alternatief voor de airboats.

10.000 islands district

Three Sister Springs

Aan de westkust van Florida, ongeveer ter hoogte van Orlando, vind je de Three Sister Springs. Dit is een natuurlijke warmwaterbron in het hart van de Crystal River. Het gebied is onwaarschijnlijk mooi, met veel begroeiing en een kraakheldere rivier die dwars door het gebied stroomt. In de winter is dit 1 van de beste plekken om manatees te spotten. De Golf van Mexico wordt dan een stuk koeler waardoor de dieren naar de warme wateren van Three Sister Springs trekken. Je vind de manatees er ongeveer van half november tot en met half maart.

Three sister springs

De Florida Keys

Een van de allermooiste plekken om wildlife te spotten in Florida zijn de Florida Keys. Deze groep eilanden begint bij Key Largo ten zuiden van de Everglades en eindigen bij Key West, wat het meest zuidelijke puntje van de VS is. De Keys vormen een thuis voor een groot aantal dieren en kleurrijke vissen. De prachtige onderwaterwereld ontdek je het beste bij het John Pennekamp Coral Reef State Park op Key Largo of in het Dry Tortugas National Park in het zuiden. Hier kun je snorkelen, duiken of met een glasboot rondvaren.

Op Big Pine Key in het zuiden vind je een bijzonder diertje, namelijk het Key Deer. Deze kleine hertensoort komt nergens anders ter wereld voor en alleen daarom is het al leuk om er naar op zoek te gaan. De hertjes zijn enorm schattig en niet erg schuw, waardoor je ze makkelijk op de foto kunt zetten. Voer ze echter nooit! Hoe schattig ze ook zijn, wanneer je ze voert teken je hun doodvonnis.

En dan zijn er nog de iguana’s. Sinds een paar jaar komen iguana’s massaal voor op de Florida Keys. Deze soort is niet inheems, het is ooit begonnen met een paar huisdieren die men heeft gedumpt. Het klimaat in het gebied is echter zo goed dat de dieren zich massaal voortplanten en dus overal rondlopen. Voor de mensen daar is het een plaag, ze knabbelen nogal eens het een en ander door. Toch vind ik ze onwijs mooi om te zien.

florida Keys

Keys wildlife 2

Keys wildlife 3

De pier van Naples

Voor wie graag dolfijnen wilt zien is de pier van Naples een bijzonder goede plek. Vooral vroeg in de ochtend worden de dieren hier regelmatig gespot. Ook wij zagen ze de laatste keer dat we er waren. Het water rondom de pier is enorm helder, waardoor het zeer makkelijk is om dolfijnen en diverse scholen vissen in het water te zien. Ook komen er regelmatig roggen voorbij. Daarnaast leven er zeer veel vogels in het gebied, zoals de beroemde pelikanen. Ook hier geldt natuurlijk: houd het wild en voer niets. Hoe hongerig die pelikaan je ook aankijkt.

Naples pier

Dieren die je in heel Florida tegenkomt

De dieren beperken zich niet tot bovengenoemde leefgebieden, dit is slechts een greep aan plekken waarvan ik weet dat de kans groot is dat je er wild tegen zult komen. Manatees komen in grote getallen voor in Florida en zijn op diverse plekken te vinden, afhankelijk van het seizoen. Ze zoeken altijd de warmste wateren op en zullen in de zomer dus in de golf te vinden zijn en in de winter in de binnenwateren. Ook de alligator, krokodil, eekhoorn en wasbeer komen zo’n beetje overal voor. Bij ons hotel in Disney zat er ’s avonds een wasbeer voor de deur. Die was waarschijnlijk ook op zoek naar wat Disneymagie, maar dan in de vorm van een lekkere snack.

Ook kleinere hagedissen, zoals de roodkeelanolis en bruine anolis zie je zo ongeveer overal. Ze rennen regelmatig over straat en piepen uit de kleinste hoekjes en kieren. Deze hagedissen zijn enorm schuw en zullen dan ook niet snel bij je in de buurt komen.

Roodkeelanolis

Dan komen er in Florida zo’n 40 verschillende soorten slangen voor, waarvan er 6 giftig zijn. Bij de hulpposten melden zich regelmatig mensen met een slangenbeet. Persoonlijk vind ik dit een iets minder leuk idee. Deze slangen komen in heel Florida voor, zelf zagen we er 1 op het wandelpad naar Universal Studios. Eigenlijk was dit wel de laatste plek waar ik er 1 dacht tegen te komen.

slang Florida

Tot slot is Florida ook nog gastheer voor een breed scala aan spinnen, zowel giftig als niet giftig. Zelf ben ik de Zwarte Weduwe tegengekomen en nee hier heb ik geen foto van. Ik was in paniek (lees: stond duizend doodsangsten uit). Ik ben dan ook heel blij dat ik die slechts 1 keer ben tegengekomen. Helaas moest ik er wel voor verhuizen naar een andere hotelkamer…

Wil jij ook op zoek naar wildlife in Florida? Deze reisroute voor een roadtrip door de sunshine state neemt je mee langs bijna alle plekken die ik hierboven noem!

Ben jij in Florida geweest en heb je nog een goede tip waar je wildlife kunt spotten? Laat het weten!

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More