Home ReisinspiratieReisfotografie Fotoreportage: De Big Five in beeld

Fotoreportage: De Big Five in beeld

by Elisa van der Sluis

Telkens weer als ik terug kijk naar de honderden foto’s die we in Zuid Afrika maakten, wordt ik ontzettend blij. Soms kan ik nog steeds niet geloven wat ik in slechts twee weken allemaal zag en meemaakte. Op zoek gaan naar de Big Five, of zoals de Zuid Afrikanen zeggen: de Groot Vijf, het was voor ons een droom die uitkwam in Zuid Afrika. We hadden veel geluk, want we zagen ze allemaal! Tijd voor een ode aan deze bijzondere en prachtige dieren.

De Buffel

Ze zien er wellicht vreedzaam uit, maar dat zijn ze totaal niet. Een buffel valt zonder pardon aan en de kans dat je dit overleefd is niet bijzonder groot. De eerste keer dat wij een groep buffels tegenkwamen was tijdens een sunset drive. Onze jeep was compleet omsingeld door de kudde. Dit was ruim na zonsondergang, dus een goede foto nemen was zo goed als onmogelijk. Ook moesten we redelijk snel weg, want omsingeld zijn door een kudde buffels is niet echt veilig. De volgende dag kwamen we nogmaals een kudde tegen, maar ook een aantal buffels die alleen waren. Toen konden er natuurlijk wel genoeg mooie foto’s gemaakt worden!

Het Luipaard

De prachtige vacht en sierlijke bewegingen van het luipaard, maakte dit voor mij het meest indrukwekkende dier dat we gezien hebben tijdens de safari’s. Om een luipaard te zien moet je geluk hebben, want ze camoufleren zich perfect en liggen vaak in een boom. Je zal zeker niet de eerste toerist zijn die pal langs een luipaard rijdt, zonder hem te zien. Toevallig lag dit luipaard in een boom direct langs de weg, waardoor we perfect zicht hadden en wederom veel mooie plaatjes konden schieten.

De Olifant

Mijn favoriet! Ik vind olifanten zo machtig mooi om te zien. De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld. Deze reuzen kunnen zo’n vier meter groot worden en maximaal zo’n 7000 kilo wegen. Flinke jongens dus! We kwamen ze heel vaak tegen in het Kruger Park, maar vervelen doen ze nooit. Oog in oog staan met zo’n gigant, dat blijft één van mijn mooiste herinneringen.

De Witte Neushoorn

In Zuid Afrika was de witte neushoorn een aantal jaar terug bijna helemaal verdwenen door stroperij, maar gelukkig zijn de aantallen door vele inspanning weer redelijk hersteld. Neemt niet weg dat er tot op de dag van vandaag nog steeds op deze dieren wordt gejaagd, vanwege de hoornen. Wij zagen een aantal neushoorns, zowel ver weg als dichtbij. De zwarte neushoorn hoort ook in dit rijtje thuis, maar die is een stuk zeldzamer en hebben we helaas niet gezien. Ach, je kan niet alles hebben.

De Leeuw

De koning van de dieren, vol trots en kracht. Het moment dat een leeuwin vlak langs onze auto liep en zich totaal niks van ons aantrok, blijf ik bijzonder vinden. Heel rustig bleef ze maar naast de auto wandelen, tot ze op een zeker moment richting het water liep. Later zagen we ook nog twee mannetjes, zo mooi om te zien! Deze momenten zorgden natuurlijk voor een hoop mooie plaatjes, wat kiezen enorm moeilijk maakt.

Dat waren ze dan, de prachtige dieren die samen bekend staan als de Big Five. Er was een lange reis, een flinke portie concentratie en een nog grotere dosis geluk nodig om ze alle vijf in het wild te zien. Het was het meer dan waard, het zien van deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving blijft één van onze mooiste herinneringen. Eerder schreef ik nog een uitgebreid verslag over de gamedrive die wij maakten in het Kruger Park, deze vind je hier.

Welk dier uit de Big Five is jouw favoriet?

Ook lezen:

12 comments

Daphne | Travelshot.nl 24 juli 2016 - 11:48 am

Wauw prachtig zeg! Wat een geluk dat je ze allemaal hebt kunnen spotten 🙂

Reply
elisavandersluis 24 juli 2016 - 1:08 pm

Dank je! Ja dat was echt mazzel hebben, ben er nog steeds zoo blij om!

Reply
Rowan 24 juli 2016 - 12:16 pm

Wat een geluk dat jullie ze alle 5 hebben gezien! Bijzonder dat je zoveel kan zien in twee weken. Voor mijn gevoel zijn jullie veel langer op vakantie geweest haha. Mooie foto’s, echt gaaf!

Reply
elisavandersluis 24 juli 2016 - 1:09 pm

Bizar hé! Het waren echt maar twee weken, maar we hebben zo veel gedaan niet normaal meer. Daarom verlang ik nu ook stiekem wel een beetje naar een week relaxen, maar daar moet ik nog een poosje geduld voor hebben. Het was het wel meer dan waard hoor en ondanks dat het zo veel was heb ik niet het gevoel dat het te veel op een dag was. We namen wel overal de tijd voor. 🙂

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 25 juli 2016 - 9:23 am

Wat gaaf dat je de big 5 gespot hebt. Ik ben in Kenia helaas niet verder gekomen dan de big 4 (geen neushoorns gezien, maar goede reden om ooit nog eens op safari te gaan in Afrika). Ik vind je foto’s van de leeuwen en het luipaard echt prachtig.

Reply
elisavandersluis 25 juli 2016 - 12:03 pm

Dank je wel voor je compliment Anita! Het is zo gaaf om al die dieren in het wild te zien, zo bijzonder. Is echt megaveel geluk dat we ze allemaal hebben gezien hoor. Goeie reden om terug te gaan inderdaaad! Kenia lijkt mij trouwens ook prachtig.

Reply
Sabine 25 juli 2016 - 4:12 pm

Zo gaaf! Heel indrukwekkend ook. Mijn favorieten zijn de olifant, het luipaard en de leeuw. Bijna allemaal dus 😛

Reply
elisavandersluis 25 juli 2016 - 5:54 pm

Hahaha zo ongeveer dezelfde als mij 😉 eigenlijk vind ik ze allemaal gewoon mooi om te zien. Moeilijk kiezen!

Reply
Jessica 30 juli 2016 - 5:34 pm

Wat gaaf dat je ze alle vijf hebt gespot en zulke mooie foto’s van hebt kunnen maken!

Reply
elisavandersluis 30 juli 2016 - 11:05 pm

Dank voor je compliment! Was echt een gelukje! Stiekem hoopte ik nog op een welp, je wordt hebberig op een gegeven moment 😉

Reply
Marcella 15 augustus 2016 - 3:13 pm

Ik zou alle dieren uit de Big Five graag willen spotten. Wauwwww!

Reply
elisavandersluis 15 augustus 2016 - 5:43 pm

Het is zo bijzonder om te zien, stuk voor stuk prachtige dieren echt onwijs gaaf!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More