Home TipsReistips Fulltime werken en reizen: zo haal je meer uit je vakantiedagen

Fulltime werken en reizen: zo haal je meer uit je vakantiedagen

by Elisa van der Sluis
Fulltime werken en reizen

Fulltime werken en reizen, kan dat wel? Jazeker! Ik doe het al jaren en deze combi werkt voor mij prima. Ik kan veel van de wereld zien en heb toch de zekerheid van een vaste baan. In dit artikel leg ik je uit hoe je meer uit je vakantiedagen haalt en hoe je dus de wereld rond kunt reizen terwijl je een fulltime baan hebt.

Goed, laat ik eerst even vooropstellen dat ik enorm bof met mijn huidige werkgever. Ik heb namelijk ieder jaar 27 vakantiedagen en 13 ATV-dagen. Dat betekent dat ik maar liefst 40 vrije dagen per jaar te besteden heb. Daarmee zit ik in een redelijke luxepositie, dat besef ik heel goed. Maar ook bij vorige werkgevers, waar ik veel minder vrije dagen had, wist ik fulltime werken en reizen heel goed te combineren. Met enige regelmaat boekte ik een verre reis, plande ik een leuke roadtrip of bezocht ik een nieuwe stad. En hoewel het met zoveel vrije dagen een stuk makkelijker is, is het nog steeds puzzelen en plannen. Ik ga je uitleggen hoe ik optimaal gebruik maak van mijn vakantiedagen, zodat jij het ook kan!

1. Zet je vrije dagen op een rij

Om je vakantiedagen zo goed mogelijk te besteden is het belangrijk om te weten hoeveel je er precies hebt. Zelf maak ik aan het begin van ieder jaar een lijstje van mijn vakantiedagen en ATV dagen. Vooral in het geval van ATV dagen loont het om even goed te op te letten, je baas kan er namelijk een aantal verplicht stellen. Daarnaast raad ik je aan om een paar dagen over te houden, voor het geval dat je onverwacht een dag vrij moet nemen. Zelf houd ik jaarlijks rekening met 3 dagen. Stel dat ik elk jaar 25 vakantiedagen krijgt, zonder ATV dagen, dan zou ik hiervan 22 dagen besteden aan reizen.

2. Bekijk de mogelijkheden

Iedere werkgever is anders en reizen naast je fulltime baan begint dan ook echt bij een akkoord van de baas. Hoe lang mag je bijvoorbeeld aaneengesloten vakantie opnemen? Kan je eventueel dagen bijkopen? Is er misschien zelfs een mogelijkheid tot onbetaald verlof voor als je wat langer weg wilt? Dromen zijn mooi, maar bekijk wat realistisch en haalbaar is in jouw huidige werksituatie.

3. Maak gebruik van feestdagen

Het is een bekende, maar vergeet ook zeker de feestdagen niet. Pasen en Pinksteren betekenen een lang weekend vrij en dat kan je goed gebruiken om er een keer extra op uit te trekken. Kerst, Oud & Nieuw en Hemelvaart kun je combineren met een paar vrije dagen, waardoor je met relatief weinig verbruikte vakantiedagen er toch een week er tussenuit kan. Dat gezegd hebbende, hou wel altijd een beetje rekening met je collega’s. Fulltime werken en reizen klinkt heel leuk, maar je collega’s zullen het waarschijnlijk niet kunnen waarderen als je alle weken rondom de feestdagen als vakantie inplant. Het is een beetje geven en nemen.

4. Puzzel en plan!

Je weet wat de mogelijkheden zijn en je hebt een duidelijk beeld van het aantal vakantiedagen dat je te besteden hebt. Nu kun je aan de slag met jouw plan om zoveel mogelijk van de wereld te zien! Stel dat je nog 22 dagen vrij te besteden hebt. Dan zou je bijvoorbeeld 1 maal 3 weken, 1 maal 1 week en 2 maal een lang weekend weg kunnen gaan. Je zou ook kunnen kiezen voor 2 maal 2 weken of 1 maal 2 weken en 2 maal 1 week, gecombineerd met een paar lange weekenden. Zo kun je jouw reizen over het jaar verdelen. Bedenk met het maken van je keuze ook waar je graag naartoe zou willen. Sommige plekken kun je prima in een week ontdekken, zoals bijvoorbeeld Estland of Dubai. Voor andere plekken, zoals Zuid-Afrika, heb je aan 3 weken nog niet genoeg.

5. Spaar wat dagen op om een keer wat langer weg te gaan

Weet je nog die dagen die je over houdt voor een onverwachte gebeurtenis? Goede kans dat je die helemaal niet nodig blijkt te hebben tegen het einde van het jaar. Check dan even of je ze mee mag nemen naar het volgende jaar. Die 3 dagen lijken misschien niet veel, maar gecombineerd met een feestdag betekent het al snel een extra week vakantie. Had je 2 maal 2 weken in gedachte? Dan zou je er nu dus 1 maal 2 weken en 1 maal 2,5 week van kunnen maken. Kun je net iets meer zien en doen. Heb je helemaal niets aan als je nu net met een nieuwe baan begint, maar denk ook even aan de lange termijn.

6. Spaar overuren op

Deze optie is niet voor iedereen mogelijk, maar sommigen hebben de mogelijkheid om overuren op te sparen. Doe dit dan ook zeker! Overuren uitbetalen betekent dat vooral de belastingdienst enorm blij van je wordt. Zo’n 50% van jouw zuurverdiende centen gaan dan namelijk naar de overheid. Heb je de mogelijkheid om ze op te nemen dan is het allemaal voor jou. Mocht je het extra geld toch goed kunnen gebruiken, dan zou je het ook 50-50 kunnen doen. Dus 50% van je overuren uit laten betalen en 50% aan vrije uren opsparen. Wederom: mits de baas het goed vind natuurlijk.

Fulltime werken en reizen: het kan!

Ik ben ervan overtuigd dat je naast een fulltime baan zoveel mogelijk van de wereld kan zien. Zelf ben ik nog nooit langer dan 4 weken weggeweest en ik heb altijd een fulltime baan gehad. Toch heb ik al aardig wat van de wereld gezien. Ik ben bijvoorbeeld een paar keer op safari in zuidelijk Afrika geweest, maakte een treinreis door Japan en deed roadtrips in Europa, Florida en Canada. En dat is slechts een greep van de reizen die ik maakte. Het beste advies wat ik je kan geven is: weet wat je hebt, neem er genoegen mee en maak een plan. Hoe hip het ook is om een paar maanden er op uit te trekken, het is zeker geen must om iets van de wereld te zien.

Heb jij nog een goede tip om een fulltime baan en reizen te combineren? Laat het weten!

Ook lezen:

8 comments

Aniek 27 december 2018 - 8:16 pm

Ik bouw ook iedere week 4 overuren op. Zo heb ik 5 weken extra vakantie komend jaar. Dus ik kan flink vakantieplannen gaan maken 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:41 pm

Heerlijk dat dat kan! Doe je goed 🙂 Heb je al plannen voor 2019?

Reply
Anne - Ditisanne.nl 28 december 2018 - 10:59 am

Oef, jaloers op jouw vakantiedagen! Ik heb er maar 27 (plus 3 verplichte ADV-dagen op 24 en 31 dec en de dag na Hemelvaart), dus het is nu echt even puzzelen. Ik werk nu dus ook gewoon door tussen kerst en oudjaar want kan mijn dagen goed gebruiken!

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:41 pm

I know, ik bof! Toch is 27 ook aardig wat, ik had er ooit slechts 22. Maar het blijft altijd een beetje puzzelen.

Reply
Evelyn 29 december 2018 - 7:52 pm

Oh zo fijn dat het kan haha. Ik denk soms na mijn wereldreis wel eens “nu kan ik noooit meer zo veel reizen”. Maar dat is natuurlijk dikke onzin. Thanks voor je tips!

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:40 pm

Het kan wel, duurt alleen wat langer om alle plekken te bezoeken die je graag zou willen 🙂

Reply
stephanie 30 december 2018 - 7:08 pm

Na een paar keer lange reizen te hebben gemaakt, heb ik nu zo goed als zeker een vaste baan en. als iemand die enorm van (verre) reizen houdt, is dit eng omdat je niet veel lange trips kan plannen.
Maargoed, moet creatief zijn en kijken hoe je inderdaad het meeste eruit kan halen 🙂

Reply
site 24 december 2019 - 2:40 pm

Te weinig verlof en een te omvangrijke aardbol … 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More