Home TipsReistips Geldzaken op reis: Creditcard, cash of pinpas?

Geldzaken op reis: Creditcard, cash of pinpas?

by Elisa van der Sluis
geldzaken op reis

Geldzaken op reis, het is een verhaal apart. Kan je het beste pinnen, contant betalen of betalen met een creditcard? Wat is het veiligst en wat is makkelijk? Ik zet de verschillende vormen voor je op een rij, want één ding is zeker: op reis moet je altijd over geld kunnen beschikken. 

Pinnen

Pinnen is goedkoop, veilig en makkelijk. Althans, dat is wat er regelmatig geroepen wordt. Voor een deel klopt dit ook wel natuurlijk, niets is makkelijker dan even naar een pinautomaat lopen om wat geld uit de muur te halen. Echter, er zijn nog steeds landen waar er helemaal niet gepind kan worden. Tevens moet je niet vergeten om, als je buiten Europa reist, het betreffende werelddeel “aan” te zetten. Doe je dit niet, kan je ook niet pinnen. Dat pinnen veilig is, is ook niet helemaal waar. Iedereen kent natuurlijk de risico’s die aan pinnen verbonden zijn, zoals storingen en skimmen. Bij een storing kan het zomaar gebeuren dat het gepinde bedrag meerdere malen wordt afgeschreven en skimmen is een manier waarbij je betaalgegevens gekopieerd worden en vervolgens je bankrekening wordt leeggehaald.

Creditcard

Een creditcard meenemen op vakantie is eigenlijk een must. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen een reservering maken als je jouw gegevens doorgeeft van je creditcard. Op veel plaatsen waar je niet terecht kunt met je pinpas, kan je wel betalen met je creditcard. De risico’s zijn vrijwel gelijk aan die bij pinnen, storingen komen voor en ook je creditcard kan geskimd worden. Daarnaast is een creditcard iets duurder als een pinpas en zijn ook de kosten voor pinnen met je creditcard hoger. Is het voor jou niet mogelijk om een creditcard aan te vragen (bijvoorbeeld door een negatieve BKR registratie), dan is een prepaid creditcard nog een optie. Dit is een creditcard waar je van te voren geld op stort. Het handige hiervan is dat je nooit meer uit kunt geven dan je hebt, want zodra het krediet op is kun je niets meer uitgeven.

Contant geld

Ook contant geld is een eigenlijk een must om mee te nemen. Zoals eerder omschreven kan het gebeuren dat er een storing is. Binnen Nederland is dat vaak binnen een dag verholpen, maar in het buitenland kan het zomaar gebeuren dat een storing een paar dagen duurt. Het zal je maar gebeuren dat je op reis ineens zonder geld komt te zitten en een aantal dagen gewoon niets op kan nemen! Geld wisselen kan je in Nederland bij het GWK doen, maar hier betaal je wel kosten voor en dat kan flink oplopen. Het is bijna altijd goedkoper om je geld in het land van bestemming om te wisselen.

Het beste is, denk ik, om alle 3 mee te nemen. Je geldzaken op reis kun je tenslotte maar beter goed geregeld hebben. Contant geld voor de eerste paar dagen, je pinpas om geld op te nemen en je creditcard voor het maken van reserveringen en eventuele onverwachte uitgaven. Het is niet te hopen dat je ooit wordt opgelicht op reis, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren dan kun je maar beter goed voorbereid zijn!

Hoe regel jij je geldzaken op reis? Heb je nog een goede tip?

Ook lezen:

11 comments

Sanne 26 april 2017 - 10:22 am

Ik neem ook altijd mijn creditcard mee en dat is al vaak erg nodig gebleken. In sommige landen kon ik namelijk niet pinnen met mijn gewone pinpas, wat een frustraties! Met mijn creditcard lukte dit gelukkig wel. Het nadeel was wel dat er hogere kosten aan zitten bij het pinnen. Maar goed, ik was allang blij dat er weer lokaal geld uit het pinautomaat kwam! 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 28 april 2017 - 10:06 pm

Wat een drama hé ik heb ook al eens gehad. Tipje, kijk eens naar het Rabototaalpakket. Ik betaal geen extra kosten voor pinnen, niet met pinpas en niet met creditcard. Ideaal!

Reply
Shirley 26 april 2017 - 12:12 pm

In Nederland pin ik alles, maar dat ik in het buitenland écht contant mee moet nemen, ontdekte ik vorig jaar in Rome weer eens. Na de lange rij bij de St. Pieterskerk en een rij voor de koepel bleek dat je daar alleen contant moest betalen. Toen moest ik dus geld gaan pinnen en daarna opnieuw in beide rijen gaan staan… Afgelopen reis heeft mijn vriend vaak met zijn creditcard betaald en is hij geskimd. Dat kan dus weer een nadeel daarvan zijn. Volgens verhalen wordt dat altijd goed en snel opgelost, maar in die fase zijn wij nog niet.

Reply
Elisa van der Sluis 28 april 2017 - 10:05 pm

O nee dat meen je?!? Wat erg! Hoop dat het snel en goed wordt opgelost, dat is echt een nachtmerrie volgens mij. En dat in Rome, had ik niet verwacht! Altijd cash mee inderdaad 😉

Reply
Yvonne 26 april 2017 - 2:42 pm

Haha, ja dat “aanzetten” waren we dus vergeten toen we naar Zuid-Afrika gingen. Daar kwamen we pas achter toen ook de 3de pinautomaat ons geen geld gaf. En we hadden ook nog eens geen wifi om het alsnog te regelen. Uiteindelijk via de sateliet-wifi van onze host het alsnog snel geregeld. Dat is dan wel weer handig, dat je het met internet in principe overal alsnog kan aanzetten. En wij betalen met ons Rabototaalpakket ook geen extra pinkosten in het buitenland, wel erg prettig!

Reply
Elisa van der Sluis 28 april 2017 - 10:03 pm

hahaha hij is fijn (heb het ook gehad in Thailand, beetje jammer was dat). Wij hebben ook het Rabototaalpakket, enorm fijn inderdaad!

Reply
stephanie 26 april 2017 - 7:12 pm

Als je alleen reist moet je eigenlijk altijd een plan b hebben voor geld.
Afgelopen zomer werd mijn pinpas ingeslikt door een ATM in Thailand. Gelukkig had ik mijn creditcard, want het duurde ruim een week voordat ik een nieuwe pinpas had ontvangen daar.

Reply
Elisa van der Sluis 28 april 2017 - 10:03 pm

Daar had ik niet eens over nagedacht, want wij zijn altijd samen, maar inderdaad. Goeie tip!

Reply
Sanne 28 april 2017 - 9:41 am

Ik doe eigenlijk altijd cash en creditcard in niet eurolanden. Alles boven de 50 euro omgerekend betaal ik dan met creditcard. De rest gewoon cash.

Reply
Elisa van der Sluis 28 april 2017 - 9:59 pm

Dat is ook wel een goede inderdaad!

Reply
Eva 9 mei 2017 - 9:36 am

Of die keer dat zowel ik – als reismaatje – nauwelijks contant geld bij me had en de pinautomaten niet werkten. Met mijn paspoort en telefoon als onderpand, mocht ik toch in het hostel slapen….

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More