Home BestemmingenAziëJapan Goud vs zilver: een bezoek aan Kinkaku-Ji en Ginkaku-Ji

Goud vs zilver: een bezoek aan Kinkaku-Ji en Ginkaku-Ji

by Elisa van der Sluis

Kyoto, voorheen de keizerlijke hoofdstad van Japan, staat bekend om zijn rijke historie, prachtige tempels, tuinen en heiligdommen. Er zijn in Kyoto maar liefst ruim 2000 tempels en heiligdommen te vinden. Het is onmogelijk om alles te zien in korte tijd en dus moesten er keuzen worden gemaakt. Wij besloten om op onze eerste dag in Kyoto 2 tempels te bezoeken: Kinkaku-Ji (het gouden paviljoen) en Ginkaku-Ji (het zilveren paviljoen).

Kinkaku-Ji

We besluiten als eerste het gouden paviljoen, oftewel Kinkaku-Ji, te bezoeken. Hier komen we midden op de dag aan en dat is ook te meteen te merken aan het aantal mensen. Hele drommen lopen richting de tempel! Gelukkig wordt het aantal bezoekers direct bij de ingang verdeeld. De ene helft mag linksaf naar het uitkijkpunt en de andere helft mag rechtsaf naar de tuinen, zodat iedereen de kans heeft de tempel goed te bekijken en volop foto’s te maken. Fijn voorbeeld van Japanse efficiëntie. Wij starten bij het uitkijkpunt en het is mij meteen duidelijk waarom het hier zo druk is. Wat een adembenemend mooie tempel, de mooiste die ik tot dan toe heb gezien!

Het gouden paviljoen lijkt te zweven en reflecteert prachtig op het water, alsof er een spiegel onder wordt gehouden. De tempel gaat helemaal op in de omliggende tuinen. Mooi om te zien hoe goed men na heeft gedacht over de overgang van het gebouw in haar omgeving. Overigens is de echte naam van de tempel Rokuon-Ji (hertentuin tempel) en is Kinkaku-Ji, waaronder hij bekend staat, slechts de bijnaam. Het pad door de omliggende tuinen vind ik zelf minder spectaculair, deze tuinen zijn wat simpel en het mooiste zicht heb je toch echt vanaf het uitkijkpunt.

Philosopher’s Path

Vanuit Kinkaku-Ji stapten we op de bus richting Ginkaku-Ji. Vanaf de bushalte moesten we nog een aardig stukje lopen, wat totaal geen straf bleek te zijn. De route leidde ons namelijk langs het Philosopher’s path. Een prachtige straat met smalle kanaaltjes die aan weerszijden geflankeerd worden door tientallen kersenbomen. De bomen stonden in volle bloei toen wij er waren, wat voor een prachtig schouwspel zorgde. Stelletjes, toeristen en natuurlijk de Japanners zelf wandelden onder de bomen, terwijl de piepkleine roze en witte bloemblaadjes op hen neer dwarrelden. Het verbaast mij nog steeds een beetje hoe zulke piepkleine bloemetjes een heel volk in haar greep kunnen houden, maar hier begon ik het enigszins te begrijpen.

Ginkaku-Ji

Tegen het einde van de dag komen we bij het zilveren paviljoen, oftewel Ginkaku-Ji. Ooit was deze tempel bedoeld als villa voor Shogun Ashikaga Yoshimasa en het was diens bedoeling om de tempel met zilver te bedekken. Dat kwam er nooit van, er brak oorlog uit en het geld raakte op. Het zilveren paviljoen is dus niet zilver, maar wit. Desalniettemin is deze tempel ook zeker de moeite om de te bezoeken. Het gebouw is misschien niet zo spectaculair als Kinaku-Ji, maar de tuinen zijn wondermooi. De tuinen bestaan vooral uit mos, bomen en een bamboebos en de kleur groen is dan ook overweldigend. Naast het paviljoen ligt en grote zen tuin, keurig aangeharkt natuurlijk. Hier en daar staan onder andere rozen als afsteker tegen de groene omgeving. Het pad door de tuinen loopt over een heuvel wat een mooi uitzicht biedt over het paviljoen, de tuinen en Kyoto.

Praktische info

– in tegenstelling tot de meeste tempels in Japan, wordt zowel bij Kinkaku-Ji en Ginaku-Ji een entree gevraagd. Dit kostte in april 2017 voor Kinkaku-Ji 400 Yen en voor Kinkaku-Ji 500 Yen.

– Probeer de tempels aan het begin of aan het einde van de dag te bezoeken, dan is het aanzienlijk rustiger. Toen wij tegen half 5 bij Ginkaku-Ji aankwam liep er vrijwel niemand.

– Neem de tijd om van de tempels en de omliggende tuinen te genieten en haast je er vooral niet doorheen. Voor Kinkaku-Ji volstaat een uurtje, voor Ginkaku-Ji zou ik langer uitrekken. Zeker als je ook het Philosopher’s Path wilt bezoeken en van streetfood wilt genieten (er staan heel veel kraampjes) zou ik wat langer de tijd nemen.

– Het is niet toegestaan de tempels van binnen te bekijken.

– Statieven en selfiesticks zijn niet toegestaan. Er staan wel overal paaltjes die je handig als statief kunt gebruiken.

Goud vs zilver, welke tempel is jouw favoriet?

Ook lezen:

7 comments

Rowan 16 juni 2017 - 10:09 am

Wat een prachtige tempels zeg! Ik vind vooral de gouden tempel heel indrukwekkend. Mooie foto’s heb je gemaakt!

Reply
Elisa van der Sluis 18 juni 2017 - 11:10 pm

Thanks! Gaaf is die he, vond hem echt prachtig!

Reply
Martin 19 juni 2017 - 7:52 pm

Wat is het daar prachtig! Wat een geluk dat de bomen vol in bloesem stonden…echt gaaf. Ik vind de tweede foto van het gouden paviljoen echt heel rustgevend….er hangt vast een hele serene sfeer daar….in ieder geval in mijn voorstelling

Reply
Niels 23 juni 2017 - 5:20 am

Kijk daar zouden meer bezienswaardigheden een voorbeeld aan moeten nemen. Een verbod op selfiesticks! Mogen ze van mij wereldwijd invoeren. Wel jammer dat je ze niet van binnen kon bekijken maar de buitenkant ziet er heen bijzonder uit! Vooral de gouden tempel. Het kersenboompad is ook gaaf, zeker als het zo in bloei staat.

Reply
Marcel 23 juni 2017 - 2:34 pm

Wat een mooie tempels! Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de gouden tempel. Wat een plaatje is dat! En ik begin steeds beter te begrijpen waarom Japanners zo gek zijn van de kersenbomen.

Reply
Judith 24 juni 2017 - 6:52 pm

Wat een bijzondere tempels! Vooral de gouden vind ik erg mij. En die bloesem. Prachtig!

Reply
Yvonne 24 juni 2017 - 7:31 pm

Wat slim dat ze de bezoekers meteen verdelen, kunnen we in Europa nog wel een voorbeeld aan nemen, aan die efficiëntie. 🙂 Prachtige tempels allebei, de gouden is mijn favoriet!!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More