Home BestemmingenEuropaSchotland Griezelig Edinburgh: legendarische plekken en hun verhalen

Griezelig Edinburgh: legendarische plekken en hun verhalen

by Elisa van der Sluis

Als er 1 plek op de wereld is die soms ronduit griezelig is en barst van spookverhalen, legendes en mythen dan is het wel Edinburgh. Als je de verhalen gelooft loop je er kans om zo’n beetje op elke hoek van de straat een geest tegen te komen. Om een beetje in de Halloweensfeer te komen zet ik 3 legendarische plekken en hun verhalen voor je op een rij!

Old Calton Burial Ground

Tegenover Calton Hill vind je de Old Calton Burial Ground. Nu hebben begraafplaatsen altijd wel iets griezeligs, maar deze slaat alles. Overal staan schots en scheve grafstenen, eng uitziende tombes en standbeelden. Één van de verhalen hier is dat van filosoof David Hume die een pact met de duivel zou hebben gemaakt. Na zijn dood hielden zijn vrienden 8 nachten de wacht, waarbij zij kaarsen verbrandden en pistolen afvuurden. Tot op de dag van vandaag zou je ’s nachts nog wel eens de schoten kunnen horen. Gezellig toch?

Greyfriars Kirkyard

Overdag wordt deze begraafplaats vooral bezocht vanwege het hondje Greyfriars Bobby die er begraven ligt. In de avond is het 1 van de hoogtepunten die aangedaan wordt tijdens de vele ghosttours. Het verhaal wat er gaat is redelijk jong. In 1998 brak een dakloze,op zoek naar een slaapplaats, in bij het graf van Sir George Mackenzie en liet naar verluidt een poltergeist los. Een poosje later bezocht een exorcist het graf in de hoop de geest terug te brengen in het graf. In plaats daarvan werd de exorcist doodsbang en raakte hij overtuigd dat de poltergeist hem wilde doden. Twee maanden later stierf hij plots aan een hartaanval…Het gebied waar het graf zich bevindt is nog steeds afgesloten, maar je kan wel door de ijzeren hekken spieken.

Real Mary’s King Close

Één van Edinburg’s meest bezochte attracties en naar verluidt ook één van de meest spookachtige plekken. Regelmatig worden spookverschijningen gerapporteerd door bezoekers in dit ondergrondse deel van de stad. Ten tijde van de pest werden, in een wanhopige maatregel om de pest tegen te gaan, honderden mensen levend in de ondergrondse kamers opgesloten. Het kleine meisje Annie was één van die mensen. Samen met haar lievelingspop werd zij in een kamer opgesloten, waar zij stierf. Haar kamer schijnt merkbaar kouder te zijn dan de andere kamers en regelmatig wordt haar verschijning waargenomen. Vandaag de dag leggen mensen dagelijks knuffels en poppen in de kamer van Annie, die worden gedoneerd aan de Sick Kids Friends Foundation.

Ga je naar Edinburgh en wil je meer van dit soort verhalen horen?

In Edinburgh zijn er verschillende aanbieder van de zogeheten Ghost Tours. Je bijvoorbeeld kiezen voor een wandelroute die je langs de meest griezelige plekken van de stad brengt. Ook kan je mee met één van de Ghost Bus Tours. Deze tours kosten meestal rond de 20 Euro. Of je er nu in gelooft of niet, Edinburgh barst van de interessante verhalen en het verleden van de stad is op zijn minst een beetje duister te noemen.

Zou jij eerder een ghost tour doen in Edinburgh of zou je deze plekken, net als ik, los van elkaar bezoeken?

Ook lezen:

8 comments

Daphne | Travelshot.nl 29 oktober 2017 - 20:11

Ik ben altijd wel van het zelf ontdekken, al denk ik dat je voor legendes etc. beter wel een gids kunt meenemen om meer te weten te komen.! Eerlijk gezegd vind ik dit soort verhalen altijd wel interessant 🙂

Reply
Sabine 29 oktober 2017 - 20:18

Ik denk niet dat ik geschikt ben voor een ghost tout hahaha, ben hartstikke bang in het donker 😛 Zou de plekken overdag wel zelf bezoeken denk ik.

Reply
Jenny 1 november 2017 - 09:28

Toen ik in Edinburgh was, zag ik op verschillende plekken de ghost tours. Ik heb er toen geen gedaan.

Ziet er echter leuk uit!

Reply
Stéphanie 1 november 2017 - 20:08

Geen ghost tour voor mij, want ik ben in een spookhuis als doodsbang haha, maar ik zou deze plekken wel overdag op eigen houtje bezoeken. In Dublin bezocht ik ook een spookachtige begraafplaats en dit was toen goed bevallen.

Reply
Sanne 2 november 2017 - 13:46

Gave stad! Hou wel van dit soort verhalen. Het geeft een beetje body aan een stad

Reply
Gabrielle 3 november 2017 - 16:32

Gaaf! Ik zou zo’n ghosttour wel doen, dit lijkt me echt spannend. Het past echt bij Edinburgh als stad vind ik.

Reply
Mevrouw Marloes 4 november 2017 - 15:44

Zo’n ghosttour lijkt me echt geweldig! Ik hou wel van dit soort verhalen.

Reply
Martin 17 november 2017 - 22:44

Leuk. Ik hou wel van een beetje mysterie. Het klinkt gek, maar soms kan een begraafplaats heel mooi zijn….stil, verlaten, beetje griezelig met veel onvertelde verhalen.

Reply

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read more