Home BestemmingenAziëVietnam Hai Van Pass: met een Easy Rider over de mooiste route van Vietnam

Hai Van Pass: met een Easy Rider over de mooiste route van Vietnam

by Elisa van der Sluis
Hai Van Pass easyrider

De Hai Van Pass is de beroemdste route van Vietnam en 1 van de mooiste kustwegen ter wereld. De route is te bereizen per bus of  trein, maar de leukste manier is per motor. En omdat ik zelf geen motor rijd, stapte ik achterop bij een Easy Rider.

De Hai Van Pass met een Easy Rider

In de ochtend wordt ik opgehaald bij mijn hotel door een Easy Rider. Een vriendelijke jongen van ergens in de 20 die zeer goed Engels spreekt. Een Easy Rider is trouwens een gids die je achterop de motor meeneemt door Vietnam en je onderweg de mooiste plekjes laat zien. Nadat ik kennis heb gemaakt met mijn Easy Rider maakt hij mijn backpack achterop de motor vast en kunnen we vertrekken.

motor Vietnam backpack

Hoewel de volledige route van Hue naar Hoi An zo’n 160 km is, is de Hai Van Pass met een lengte van 21 km slechts een onderdeel van de route. Het eerste deel van de tocht rijden we dwars door Hue, maar al snel maakte de drukte van de stad plaats voor rustige vissersdorpjes, groene bergen en prachtige stranden. Hoewel ik nog nooit op een motor heb gezeten, vind ik het verrassend comfortabel. Ik geniet van de mooie omgeving. Na een poosje rijden we de bergen in en bereiken we de Hai Van Pass. Hoewel het weer niet optimaal is, is het niet moeilijk om te zien waarom dit 1 van de mooiste routes ter wereld is. De uitzichten zijn werkelijk fenomenaal!

Hai Van Pass Vietnam

Hai Van Pass

Onderweg maken we diverse stops bij verschillende uitkijkpunten. Er zijn niet echt goede plekken om de motor te parkeren, dus is het wel opletten geblazen. Gelukkig weten de meeste weggebruikers dat hier veel toeristen stoppen en houden ze hier rekening mee. Toch is het soms, vooral vanwege de scherpe haarspeldbochten, best een spannend ritje. Na de Hai Van Pass rijden we via Danang door naar Hoi An. We stoppen nog even bij de bekende Dragon Bridge en bij de Marble Mountains. De laatste vind ik trouwens een enorme tegenvaller. Jammer, maar ik laat het geen domper zijn op deze verder perfecte dag.

Hai Van Pass 2

Vietnam landschap

Dragon Bridge Da Nang Vietnam

De Hai Van Pass

De Hai Van Pass is een 21 kilometer lange bergpas langs de Zuid-Chinese Zee. In het programma Top Gear werd de bergpas omgeschreven als een van de beste kustwegen ter wereld. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een populaire dagtrip onder reizigers die van Hue naar Hoi An reizen en andersom. De meeste kiezen ervoor om een motor te huren om de route te rijden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je enkel verzekerd bent als je in het bezit bent van een Vietnamees rijbewijs. Ook kennen ze in Vietnam geen scooters zoals wij die kennen. Ook al zien ze eruit als een scooter, omdat het aantal cc altijd zwaarder dan 50 is, is het altijd een motor.

De weg van Hue naar Hoi An is in totaal zo’n 160 km, maar is prima te doen in een dag. Als je vroeg genoeg vertrekt heb je ruim de tijd om meerdere malen onderweg te stoppen. Het is het leukste om vanaf Hue via de kust te rijden. Je passeert dan verschillende vissersdorpen en mooie stranden. De weg is doorgaans goed te berijden, maar het is er wel vrijwel altijd bewolkt. Het is dan ook handig om vooraf het weerbericht te checken, want het is geen pretje om de Hai Van Pass in de regen te moeten rijden.

Hai Van China Beach

Over de Easy Riders

Easy Rider tours zijn enorm populair in Vietnam. Het is de perfecte manier om de mooiste plekjes van Vietnam te zien, zonder dat je daar zelf een motor voor hoeft te huren. Easy Riders zijn gidsen waarbij je achterop de motor een tour van 1 of meerdere dagen kan maken. De tochten worden overal in Vietnam aangeboden, maar let wel op dat je bij een officiële organisatie boekt. Op straat wordt je vaak aangesproken door jongens die zich voordoen als Easy Rider. Ze zijn een stuk voordeliger, maar nergens bij aangesloten. Dat wil niet zeggen dat het slechte motorrijders zijn, maar bij wie klop je aan als er iets mis gaat? Juist. Een officiële organisatie is misschien iets duurder, maar ook een stuk betrouwbaarder.

Er zijn diverse toffe routes om uit te kiezen, variërend van 1 tot meerdere dagen. Een aantal populaire routes om met een Easy Rider te bezoeken zijn:

  • Hue – Hoi An via de Hai Van Pass en andersom (1 dag)
  • Nha Trang – Dalat (1 tot 3 dagen)
  • Nha Trang – Ho Chi Minh via Dalat en Mui Ne (5 dagen)
  • Ha Giang Loop in het noorden (3 tot 5 dagen)

Zelf boekte ik mijn tour via Friends Travel Vietnam. Dit kostte mij 65 dollar incl lunch. We maakten onder andere stops bij Elephant Springs, Lang Co Beach, China Beach en de Marble Mountains.

Ook lezen:

2 comments

Lizette 1 november 2019 - 8:04 pm

Zo tof om weer even mee terug genomen te worden naar die fenomenale route. Ik ben een paar jaar geleden achterop gesprongen bij een Easy Rider. Geen jonge kerel die Engels sprak, maar een oude knar die helaas ook twee keer omviel. Desalniettemin vond ik het een onvergetelijke route. De dragon bridge heb ik niet gezien helaas.

Reply
Elisa van der Sluis 6 november 2019 - 11:02 am

Oef, twee maal omgevallen? Jeetje! Mijn ritje verliep eigenlijk heel soepel, goddank ;-). Maar gave route is het he? Echt om nooit meer te vergeten.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More