Home BestemmingenAziëVietnam Halong Bay: bezoek het wereldwonder van Vietnam!

Halong Bay: bezoek het wereldwonder van Vietnam!

by Elisa van der Sluis
Halong-Bay

Halong Bay is een echte must tijdens je reis door Vietnam. Deze schitterende baai in het noordwesten van Vietnam is namelijk 1 van de 7 natuurlijke wereldwonderen! Wil jij ook Halong Bay bezoeken? Met een cruise ontdek je in een paar dagen de allermooiste plekjes van dit bijzondere natuurgebied.

Halong Bay

Halong Bay ligt in het noordwesten van Vietnam in de provincie Quang Ninh. Het is misschien wel de grootste trekpleister van Vietnam. De prachtige baai trekt niet alleen veel buitenlandse bezoekers, ook de Vietnamezen zelf bezoeken Halong Bay graag. Niet vreemd, want deze plek is zo mooi en bijzonder dat het in 2011 officieel een plekje kreeg in de 7 natuurlijke wereldwonderen. De baai bestaat uit duizenden kleine eilandjes, gigantische rotsformaties en grotten. Qua natuurpracht zit je hier dus helemaal goed. Het is een bijzondere plek die eigenlijk niet mag ontbreken op je reisroute Vietnam.

Halong Bay Vietnam

Cruise in de mooiste baai ter wereld

De beste manier om Halong Bay te ontdekken is per cruise. Zelf koos ik voor een tweedaagse cruise en na een lange rit vanuit Hanoi stapte ik aan boord van een traditioneel houten schip. Achter het schip zag ik de eerste kalksteenformaties al opdoemen. Terwijl het schip even later rustig ronddobberde door de baai genoot ik van alle natuurpracht om mij heen. De kalkstenen rotsformaties rijzen als enorme reuzen op uit de oceaan, in de meest bijzondere vormen. Af en toe passeerde er een kleine vissersboot of een ander cruiseschip, maar meestal waren er enkel de rotsen om ons heen. Puur genieten dus.

Halong-Bay-cruise

Aan het eind van de middag kwam het schip in een prachtig deel van het gebied tot stilstand. Ik hoorden beneden een hoop geschreeuw en een paar flinke plonzen. Even schrok ik (wie was er gevallen?), maar het bleken de kajaks te zijn die het water in gekieperd werden. Oftewel: we gingen even peddelen tussen de gigantische rotsformaties van Halong Bay. Hoe gaaf is dat?! En geen zorgen, ook als je nog nooit een voet in een kajak hebt gezet is dit heel erg goed te doen.

kajak Vietnam

Halong Bay vissers

Cat Ba Island

Op de tweede dag bezocht ik Cat Ba Island. Dit is het grootste eiland van de 367 eilanden die de Cat Ba archipel vormen. Het eiland is ruig en grotendeels bedekt met jungle, het Cat Ba National Park. Op Cat Ba Town na is het eiland verder ongerept. Per fiets verkenden we het eiland. Er was een geasfalteerd pad, al moesten we hier en daar wel een flinke kuil ontwijken. We fietsten zo’n 7 kilometer door de bergen en langs dichte jungles toen we aankwamen bij een klein dorpje, prachtig gelegen tussen de bergen. Kippen en koeien liepen overal, mensen zaten op stoepjes met elkaar te kletsen. Heel gemoedelijk en erg leuk om zo een glimp van het dagelijks leven mee te pakken.

Cat Ba Island

Cat Ba Island fietsen

Cat-Ba-Island-tour

Eenmaal terug bij het schip sloeg plots het weer om en er verschenen dreigende grijze wolken aan de hemel. Niet helemaal ideaal, maar het zorgde wel voor een gaaf gezicht. We voeren nog een poosje door de baai tot het halverwege de middag echt tijd was om van boord te gaan. Ik reisde vervolgens direct door naar Ninh Binh, wat ook wel bekend staat als Halong Bay op het droge.

schip Vietnam

Zelf Halong Bay bezoeken?

Er zijn verschillende manieren om Halong Bay te bezoeken en er zijn genoeg aanbieders te vinden in Hanoi die je graag meenemen op 1 van hun tours. Deze tours variëren meestal in tours van 1 tot 3 dagen. Meestal beginnen en eindigen ze in Hanoi, maar het is ook mogelijk om net als ik deed door te reizen naar Ninh Binh / Tam Coc (aanrader!). Zelf boekte ik mijn tweedaagse tour bij Friends Travel Vietnam. Dit kostte 99 US dollar inclusief eten aan boord en vervoer vanuit Hanoi en naar Ninh Binh. Twee dagen lijken misschien kort, maar ik vond het lang genoeg om een mooi beeld van het gebied te krijgen.

Het is ook mogelijk om eerst zelf naar Cat Ba Island te reizen. Vanuit Hanoi pak je de bus naar Hai Phong, waarvandaan de ferry naar Cat Ba Island gaat. Ook is het mogelijk om deze tocht per motor af te leggen, de motor mag tegen betaling gewoon mee op de ferry. Overnachten kan in Cat Ba Town, waar je ook boottochten door Halong Bay kan boeken.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More