Home BestemmingenAfrikaKaapverdië Het scheepswrak van Boa Vista

Het scheepswrak van Boa Vista

by Elisa van der Sluis
Scheepswrak Boa Vista

In het noorden van het Kaapverdische eiland Boa Vista ligt het scheepswrak van de Santa Maria. Het roestige vrachtschip is in de loop van de jaren uitgegroeid tot symbool van het eiland en een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Het is een bijzondere bezienswaardigheid die je zeker gezien wilt hebben.

Het verhaal van de M/S Cabo Santa Maria

In september 1968 was het vrachtschip de M/S Cabo Santa Maria onderweg naar Brazilië en Argentinië. Aan boord bevonden zich onder andere 4 kerkklokken, bestemd voor de opening van een nieuwe kathedraal in Brasilia. De kerkklokken zouden hun bestemming nooit bereiken. Op 1 september 1968 liep het schip vast tegen de grond, vlak voor de kust van het eiland Boa Vista. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar al vrij snel verdween een deel van de lading in diep water. Waaronder de kerkklokken.

Men probeerde het schip te bergen, maar helaas zonder succes. Uiteindelijk besloot men om de lading die wel nog aanwezig was op het schip ter plekke te lossen. Dat was geen gemakkelijke opgaaf, gezien Boa Vista in die tijd nog voornamelijk uit zandweggetjes bestond en de meeste mensen slechts een ezel als vervoersmiddel hadden. Een groot deel van de lokale bevolking hielp mee om alle cargo naar de hoofdstad Sal Rei te brengen. Het duurde maar liefst een jaar voordat het schip volledig gelost was en het lege omhulsel overgelaten werd aan moeder natuur.

Tip: tussen juli en oktober komen de zeeschildpadden aan land op Boa Vista om hun eieren te leggen. Ga met een lokale ranger op pad en ga schildpadden kijken onder de sterren!

Boa Vista Scheepswrak

Het scheepswrak bezoeken

Vandaag de dag ligt het wrak nog steeds op de dezelfde plek. Het roestige karkas steekt af tegen het azuurblauwe water en hagelwitte strand. Een bijzonder beeld. In de loop der jaren heeft de zee een grote impact gehad op het wrak. Het dek en de romp zijn verdwenen en van het voorsteven zijn slechts stukjes over die als een soort roestige tanden uit het water steken. Over tientallen jaren zal het schip volledig verdwenen zijn. Tot die tijd ligt het als een soort spookschip aan 1 van de mooiste stranden van Boa Vista. Een soort herinnering aan hoe verraderlijk de zee kan zijn.

Het scheepswrak van de M/S Cabo Santa Maria ligt in het noorden van het eiland aan de 6km lange kuststrook Praia da Atlanta. Zonder een 4×4 is het vrijwel onmogelijk om er te komen. Er loopt geen weg naartoe en je rijdt dwars door de woestijn. Het is mogelijk om zelf een jeep te huren, maar je moet wel precies weten waar je naartoe moet. Zelf bezochten wij het wrak als onderdeel van een tour door het noorden van Boa Vista, waarbij we ook diverse leuke dorpen bezochten. Een aanrader als je meer van het eiland wilt zien. Deze tour is gewoon lokaal te boeken en kost rond de 80 euro per auto (2020). In 1 auto kunnen gemakkelijk 4 volwassenen, dus je betaald dan zo’n 20 euro p.p.

MS Cabo Santa Maria

Over Praia da Atalanta

Het strand waar het scheepswrak ligt staat bekend als 1 van de mooiste en meest ongerepte stranden van het eiland. Er zijn geen beachclubs, strandstoelen of winkeltjes te bekennen. Dit strand bezoek je puur om het wrak te bekijken en rond te wandelen. Zorg wel dat je altijd een fles water bij je hebt en bescherm jezelf goed tegen de felle zon. Laat ook niets rondslingeren, hiermee kun je veel schade toe brengen aan de schildpadden die het eiland als broedplaats gebruiken. Overigens zijn er op het eiland nog tal van andere mooie stranden te vinden. Tijdens mijn trip naar het eiland bezocht ik ze zo goed als allemaal en heb de mooiste stranden van Boa Vista voor je op een rij gezet.

Heb jij het scheepswrak van Boa Vista wel eens bezocht of zou je het willen bezoeken?

Ook lezen:

1 comment

Rowan 25 januari 2020 - 12:36 pm

Wat gaaf zeg! Ik zag in Oregon een scheepswrak maar deze is toch wel een stukje groter!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More