Home BestemmingenEuropaNederland Het Land van Ooit: wandelen in een verlaten pretpark

Het Land van Ooit: wandelen in een verlaten pretpark

by Elisa van der Sluis
Land van Ooit

Het Land van Ooit. Ooit was het een pretpark met kastelen, prinsessen en reuzen. Een plek waar kinderen de baas de waren. Vandaag de dag is het een wandelpark onder de naam Poort van Heusden waar je kunt wandelen tussen de overblijfselen van het eens zo populaire pretpark.

Ik heb iets met verlaten plaatsen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe een ooit levendige plaats ineens compleet uitgestorven kan zijn en ben nieuwsgierig naar de verhalen erachter. Als kind bezocht ik het Land van Ooit. Ik bekeek er riddergevechten, speelde met reuzen en had er de tijd van mijn leven. Net als zo veel andere kinderen. Een paar jaar later werd het park gesloten. Toen ik hoorde dat de gemeente Heusden het terrein had geopend als wandelgebied kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Het Land van Ooit

Ooit was het Land van Ooit een pretpark voor kinderen, een park waar kinderen de baas waren. Bekende kinderhelden waren onder andere Kloontje, Sap de Aardwortel en de reuzen Dan, Ooit, Toen en Nu. In de hoogtijdagen van het park was de merchandise niet aan te slepen, er was onder andere een stripreeks en een tv-serie (met een heel irritant bijbehorend liedje). In 2007 hield het sprookje op en werd het park failliet verklaard. Graaf Wildebras werd van zijn troon verstoten en het hek ging op slot om jarenlang niet meer geopend te worden. Tot 2015 dus, toen de gemeente Heusden besloot om een wandelgebied van het terrein te maken, onder de naam de Poort van Heusden.

Land van Ooit bomenhaag

Wandelen tussen de resten van een pretpark

Kloontje en de reuzen zijn inmiddels al zo’n 10 jaar vertrokken. Het roze kasteel, de blauwe bruggen, de soldaten van Napoleon en de oude muren die de entree vormden, dat zijn zo’n beetje de overblijfselen van het voormalig Land van Ooit. Van het oude pretpark waar kinderen de baas waren, is weinig bewaard gebleven. De meeste attracties werden verkocht bij het faillissement. Terwijl we door het gebied wandelen doet het op sommige plaatsen eerder denken aan een filmlocatie van een horror, dan aan een voormalig kinderpretpark. Vooral de soldaten van Napoleon waren een beetje creepy om te zien. Op een aantal plaatsen, vooral bij de oude muren, is de natuur flink zijn gang gegaan. Het is apart om het gebied te zien in zijn huidige staat. Het is een bijzonder gebied, leuk om een middagje doorheen te wandelen. Een kleine sfeerimpressie:

Land van ooit blauwe brug

roze kasteel land van ooit

soldaten land van ooit

soldaten napoleon land van ooit

land van ooit muur

land van ooit sprookjesbomen

land van ooit vijver

Update 2020: inmiddels zijn een hoop van de overblijfselen weggehaald door de gemeente. Wellicht werden ze te gevaarlijk vanwege instortingsgevaar. Wel zijn de soldaten van Napoleon, de begroeide boog en het kasteel nog steeds aanwezig. Het kasteel is echter niet meer rpze en wordt momenteel gerestaureerd. Het is nog steeds de moeite om er te gaan wandelen. Het is een mooi natuurgebied met een leuke verwijzing naar het verleden.

Een andere bekende, zo goed als verlaten plaats is het Belgische plaatsje Doel. Deze plek ligt net over de grens, vlakbij Antwerpen. Dit is 1 van de bekendste spookdorpen van Europa. Ook ik nam een kijkje in spookdorp Doel.

Ook lezen:

10 comments

Rowan - sillysis.nl 14 april 2016 - 8:10 pm

Niet te geloven zeg, dit ziet er echt heel bijzonder uit! Ook wel een beetje griezelig, maar dat heeft juist wel wat! 😉

Reply
elisavandersluis 14 april 2016 - 10:50 pm

Ja apart he! Zo raar om het er zo bij te zien liggen, zeker omdat ik het zo goed herkende van vroeger. Al vond ik die soldaten toen ook al creepy hihj

Reply
Jessica 15 april 2016 - 12:13 pm

Ohhh wat een jeugdsentiment, met een creepy randje inderdaad haha. Het Land van Ooit is voor mij om de hoek, dus leuk om te weten dat je het verlaten terrein gewoon kunt bezoeken!

Reply
elisavandersluis 15 april 2016 - 12:31 pm

Moet je echt doen, zeker als je in de buurt woont. Echt leuk om op een mooie dag even een kijkje te gaan nemen. Weer eens wat anders als naar het terras haha. En inderdaad, heel veel jeugdsentiment!

Reply
Niels 29 juni 2016 - 5:59 am

Blijft een leuk park! Waren er ook geweest. Twee keer zelfs. Het is nu een mooi wandelpark dat toch een onwerkelijk gevoel geeft als je er doorheen loopt. Net zoals meer mensen heb je toch jeugdherinneringen aan dit park en is het raar om het zo erbij te zien liggen.

Reply
elisavandersluis 29 juni 2016 - 10:09 pm

Ik had precies hetzelfde, herkende alles nog. Zo apart om het er dan nu zo bij te zien liggen. Echt een mooi en leuk wandelgebied.

Reply
Marlies 2 november 2016 - 3:47 pm

Het land van Ooit is toch een stukje van mijn jeugd.
Ik wist niet dat je hier kon wandelen! Ga ik zeker eens doen!

Waar ik vroeger woonde had je iets verder een kasteel dat helemaal verlaten en overwoekerd was. Mocht je eigenlijk helemaal niet komen maar deden we toch.
Ik vind zo’n plaatsen toch best fascinerend.

Reply
elisavandersluis 2 november 2016 - 11:30 pm

Ik ben er ooit met school geweest, weet nog dat ik de soldaten eng vond! Ik hou er ook wel van om dit soort plekken te bezoeken, roept vragen op en maakt mij supernieuwsgierig. En, het is toch weer net even anders dan anders :-).

Reply
Amela 22 november 2016 - 11:22 am

Echt bizar om dit te zien. Ik was vroeger helemaal fan van Kloontje en heb in die tijd het pretpark ook bezocht!! Ik kan mij er helaas nog maar weinig van herinneren.

Reply
Piet 24 januari 2020 - 11:48 pm

Land van Ooit. Ook bij ons bekend al wonen wij in Zuid-Holland. Destijds bezocht. Een park waar er feitelijk maar ‘een-van-was’. Kinderen de baas !! De onverbiddelijke grens hiertoe, de ooit groet, ‘eigen geld’ nl de ooit senten. Kortom een park met uitbaters welken een schier oneindige fantasie in zich hadden en dit in het park tot uiting lieten komen !

Het Land van Ooit leeft feitelijk bij velen in herinnering nog altijd voort.

Soms verdwijnen er ook parken ‘met de stille trom’. Neem het Groothertogdom als voorbeeld. Wild en pretpark Hosingen. Ooit goed voor honderdduizenden bezoekers maar toch voorgoed gesloten.

En – vreemd en jammer – is er geen fotomateriaal meer van te vinden of te achterhalen. Heeft het Groothertogdom al niet zo’n groot aanbod van vrijetijds-parken sloot de grootste helaas haar deuren. Rutschbahn, Monorail, dolfinarium etcetera als stille getuigen overwoekerd door onkruid achtergelaten. Triest gezicht. Park maakte in verlaten toestand een lugubere indruk !!

Maar hier geen heimwee of terugblik in het noorden van Luxemburg naar dit ooit prachtige, later verwaarloosde, park. Zou best nog eens oude foto’s willen zien !

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More