Home TipsWildlife en safari Kamperen in Afrika: 8 tips om jouw kampeersafari te overleven

Kamperen in Afrika: 8 tips om jouw kampeersafari te overleven

by Elisa van der Sluis
Kamperen in Afrika

Kamperen in Afrika is de beste manier om de overweldigende natuur te ervaren. Er is geen andere manier van overnachten die je dichterbij de wildernis brengt. Als je voor het eerst in een tent in Afrika gaat slapen kan dat best spannend zijn, maar met deze tips overleef je jouw avontuur in de wildernis!

Kamperen in Afrika: mijn ervaring

Toegegeven, toen ik mijn kampeertrip door zuidelijk Afrika net geboekt had vond ik het doodeng. Ik had nog nooit gekampeerd en nu ging ik notabene voor het eerst kamperen in Afrika. Ik herinner me die eerste nacht nog als de dag van gisteren. We hadden net de tent opgezet, dronken nog een drankje en toen begon het keihard te regenen. En onze regenkap zat er niet op… Even later stonden we in het pikkedonker water uit de tent te scheppen. Toen we eenmaal in onze slaapzakken lagen hadden we het ijskoud, zo koud dat ik op een gegeven moment maar een dikke wollen trui uit mijn backpack haalde. De volgende ochtend braken we onze tent af en kwamen er een stuk of 10 schorpioenen onder de tent vandaan gewandeld. Op dat moment vervloekte ik mijzelf dat ik niet gewoon voor een lodge reis had gekozen.

Heel even overwoog ik mijn reis ter plekke om te boeken, maar gelukkig deed ik dat niet. Want wat daarna volgde was magisch. Diep in de Kalahari woestijn sliepen we onder de sterren. Zoveel sterren had ik nooit eerder gezien, magisch! In de Okavango Delta hoorden we nijlpaarden roepen die met de minuut dichterbij leken te komen. Elke ochtend wanneer ik mijn tent openmaakte verbaasde ik mij weer over de prachtig natuur, zo fijn en bijzonder om op zo’n manier wakker te worden.

Hoewel mijn kampeersafari dus met de nodige stress begon, was het uiteindelijk een geweldige ervaring. Overweeg jij ook om te gaan kamperen in Afrika? Tijdens mijn trip heb ik de nodige tips en informatie verzameld en die deel ik graag met je!

Lees ook: 2 weken op avontuur in zuidelijk Afrika

kamperen in Botswana

Kampeertips voor Afrika

#1 Onthoud waar je bent

Daarmee bedoel ik niet letterlijk je locatie, maar kamperen in Afrika is net even anders dan een kampeertrip in zuid Frankrijk. Onthoud heel goed dat 9 van de 10 keer jij in het territorium van de dieren logeert en niet andersom. Vergeet je dit, dan wordt je laks en dat is wanneer er ongelukken gebeuren.

#2 Nee, de meeste dieren zien jou niet als snack

Niet echt een tip, maar eerder een geruststelling. In principe hoef je niet bang te zijn om te worden opgegeten, want de meeste dieren zien ons niet als voedsel en vallen alleen aan wanneer zij zich bedreigd voelen. Jouw tent vormt geen bedreiging. Slaapt een stuk lekkerder, toch?

#3 Geen eten in de tent

Nee, de meeste dieren zullen je dus niet opeten. Het eten in je tent wel. Wanneer dieren eten ruiken komen ze erop af en die tent houdt verrassend weinig tegen. Apen maken hem met gemak open, grote carnivoren bulldozeren over je tent heen (met een beetje pech terwijl jij erin ligt). Neem dus nooit eten mee in je tent.

#4 De tent is altijd dicht

Echt, zorg dat je tent altijd gesloten is. Hoe irritant het ook is, hoe nodig je ook moet plassen. Je wilt je tent niet uitnodigend maken voor dieren om erin te kruipen. Daarnaast is er niets irritanter dan een zoemende mug als je wilt slapen.

Ook lezen: de leukste tips voor kamperen in Namibië

#5 Er ruikt een leeuw aan mijn tent, wat nu?

Het allerbelangrijkste om te onthouden: ga nooit rennen. Het enige wat rent is prooi. Daarnaast kunnen plotselinge bewegingen een dier laten schrikken waardoor hij aanvalt. Het beste is om zo rustig en stil mogelijk te blijven. Maak geen geluid. Is er een ranger of gids aanwezig dan kan het zijn dat hij een waarschuwingsschot lost om het dier te verjagen. Kom pas uit de tent als de gids / ranger zegt dat het veilig is.

#6 Gebruik die regenkap

Over het algemeen is je gids / ranger volledig op de hoogte van het weerbericht en laat hij je weten of het nodig is om de kap te gebruiken of niet. Zegt hij dat het nodig is, gebruik hem dan. Als het gaat regenen in Afrika, dan is het vaak ook meteen noodweer. Het is echt geen pretje om in het donker eerst een uur water uit je tent te scheppen en vervolgens in een natte slaapzak te kruipen. Bij ons kwam het noodweer trouwens volledig als verrassing, waardoor ook de gidsen een doorweekte tent hadden.

#7 Ik moet ’s nachts plassen, wat nu?

Er is niets gezellig dan ’s avonds met een kampvuurtje een paar drankjes wegtikken onder de sterrenhemel. Enig nadeel is dat je waarschijnlijk middenin de nacht moet plassen. Zorg dat je altijd een goede zaklamp bij je hebt en check je omgeving voor je de tent verlaat. Kijk ook altijd de sanitairvoorziening even na voor je gaat zitten. Er wil nog wel eens een spin of ander insect te voorschijn kruipen.

#8 Zorg dat er genoeg ruimte om de tent is

Tot slot, zorg dat je de tent op een goede ruime plek op zet. Niet te dicht op andere tenten en niet te dichten bij bomen of struiken. Er moet, zeg maar, een olifant omheen kunnen lopen. Als grote dieren niet genoeg ruimte hebben kunnen ze weleens ergens achter blijven hangen. Je wilt niet in je tent achter een olifant aan gesleurd worden. Of vertrapt worden.

Tot slot

Nu lijkt het misschien alsof het allemaal hartstikke gevaarlijk is, maar geloof me: dat is het niet. Ja er lopen weleens olifanten door een kamp en we kennen allemaal het filmpje van die 2 leeuwen die de regendruppels van een tent aflikken. Wanneer je kalm en rustig blijft is er waarschijnlijk niets aan de hand. Kamperen in Afrika is een geweldige ervaring, ook als je een beginnende kampeerder bent. Twijfel je nog? Hier vind je 8 redenen om te gaan kamperen in Botswana. Lijkt het je toch niks? Kijk eens voor tented lodges. Dan slaap je in een soort bungalow tent. Heb je toch een beetje die kampeerervaring, maar wel veilig binnen een hek.

Lees ook: Overnachten in het Krugerpark – Nkambeni Tented Camp

Ook lezen:

1 comment

Anne - Ditisanne.nl 5 juni 2019 - 8:13 pm

Oef! Aan de ene kant klinkt het als een waanzinnig toffe ervaring, aan de andere kant weet ik niet of ik een oog dicht zou doen als ik mij realiseer dat er gewoon even een leeuw op bezoek kan komen…

Vond onze tented lodge in het Krugerpark al uitdagend genoeg! Maar wel handige tips!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More