Home BestemmingenEuropaNederland Kinderdijk: wandelen tussen de beroemdste molens van Nederland

Kinderdijk: wandelen tussen de beroemdste molens van Nederland

by Elisa van der Sluis
Kinderdijk

De Kinderdijk molens bewijzen dat je niet altijd ver weg hoeft om mooie plekken en bezienswaardigheden te zien, ook in eigen land zijn er voldoende prachtige plekjes te bewonderen. De 19 molens van Kinderdijk zijn over de hele wereld bekend en staan in een prachtige omgeving. Op een mooie zomerse dag gingen wij wandelen tussen de beroemdste molens van Nederland.

De molens van Kinderdijk

Het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk is over de hele wereld bekend vanwege de 19 molens die er staan. Al eeuwenlang helpen de molens om het gebied droog te houden. Zou de natuur in het gebied haar gang kunnen gaan zou waarschijnlijk 40% van Nederland onder water staan. De molens en het hele gebied eromheen laten goed zien hoe Nederlanders honderden jaren geleden al slimme oplossingen zochten (en vonden) om het water onder controle te houden. Kinderdijk is een uniek stukje Nederland en staat daarom ook sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Kinderdijk molen

Niet alle molens in Kinderdijk zijn hetzelfde. De acht molens van Overwaard zijn gemaakt van hout, hebben een riet dak en een inpandig waterrad. De acht molens van Nederwaard zijn rond en gemaakt van steen. Ook deze molens hebben een rieten dak en een inpandig waterrad. Dan zijn er nog de twee molens van Lekkerland. Ooit waren dit er drie, maar 1 molen werd in 1957 gesloopt. Van deze molen is slechts de fundering nog te vinden. Tot slot is er de molen van de Blokweer polder. Dit is een bijzondere, kleine molen die op een gemetselde voet staat.

windmolen Kinderdijk

Uniek dagje uit in eigen land

Wij bezochten Kinderdijk op een zomerse dag in augustus. Je kan de molens fietsend, te voet of per rondvaartboot bezoeken. Wij kozen ervoor om een wandeling in het gebied te maken. De molens staan in een prachtig groen landschap, waar verschillende wandel- en fietspaden doorheen lopen. Op ons eigen tempo verkennen we de omgeving. We wandelen over de bruggetjes en paden en bewonderen de imposante molens. Op sommige plekken hebben we een prachtig uitzicht over het landschap. Hoewel het behoorlijk warm is genieten we van het weidse polderland. Wandelen in Kinderdijk is een absolute aanrader en een uniek dagje uit in eigen land!

molen Nederland

En de drukte?

Al jaren zijn de molens van Kinderdijk een toeristische trekpleister. Regelmatig zijn er dan ook grote groepen toeristen te vinden die het gebied komen verkennen. Dat zorgde ervoor dat ik vooraf een beetje huiverig was om een bezoekje aan de molens te brengen. Dat bleek geheel onnodig, ondanks dat wij de molens middenin het hoogseizoen bezochten.

Op het moment dat wij er waren, waren er twee grote groepen toeristen en wat dagjesmensen. Sommigen gingen wandelen, anderen pakte de rondvaartboot. Het gebied is redelijk groot, waardoor iedereen aardig verspreid rondloopt. Wij hebben geen moment last gehad van rondzwaaiende selfiesticks en hoefden ook niet voetje voor voetje rond te schuifelen. Zodra we voorbij de bezoekersmolen zijn zien we nog amper andere mensen rondlopen. Kan natuurlijk zijn dat we geluk hebben gehad.

wandelen molens tips

Kinderdijk bezoeken: tips en informatie

  • Kinderdijk is bijna het gehele jaar geopend voor bezoek. Openingstijden variëren gedurende het jaar, de exacte openingtijden vind je op de site zelf.
  • Parkeren bij het bezoekerscentrum kost €5,-. Het terrein is wel vrij klein.
  • Ook met het OV is Kinderdijk goed te bezoeken. Zowel met de bus als met de waterboot is het gebied goed bereikbaar.
    Het gebied rondom de molens is gratis te bezoeken.
  • Er zijn 2 molens open voor bezoek. Een bezoek aan deze molens kost €8,- (augustus 2018).
  • Online krijg je korting op je ticket.
  • Er is een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen, een plattegrond kan kopen en souvenirs kunt kopen.
  • Geen zin in groepen toeristen? Bezoek het gebied zo vroeg mogelijk, de bussen komen meestal aan het eind van de ochtend en het begin van de middag.

Andere leuke uitjes in de omgeving

Voor wie een paar dagen in de omgeving te besteden heeft zijn er nog tal van andere leuke uitstapjes. Zo ligt Nationaal Park de Biesbosch op een steenworp afstand, waar je geweldig kunt kajakken en mooie wandeling kan maken. Ook de steden Dordrecht en Rotterdam liggen vlakbij. Hier vind je 23 leuke tips voor een bezoek aan Rotterdam. Daarnaast zou je een bezoek aan Delft kunnen overwegen, wat op ongeveer 40 minuten rijden is. Eerder maakte wij een wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Delft, een aanrader!

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan de beroemdste molen van Nederland? Wat vond jij ervan?

Ook lezen:

4 comments

Lizette 15 augustus 2018 - 12:48 pm

Leuk om te lezen. Soms hoef je inderdaad niet ver weg te gaan. Ik vind je foto’s ook mooi, vooral die met de molen tussen de bloemen door. Het is al een tijdje geleden dat ik er geweest ben. Toen was het gelukkig ook niet super druk, ondanks het hoogseizoen.

Reply
Elisa van der Sluis 16 augustus 2018 - 10:23 pm

Dank je voor je compliment! Was zelf ook heel blij met het resultaat van de foto’s. Vond het ook heel fijn dat het zo meeviel met de drukte, dacht van te voren echt dat het schuifelen zou worden.

Reply
Rowan 18 augustus 2018 - 10:32 am

Kinderdijk staat nog op mijn NL-verlanglijstje. Lijkt mij heel erg leuk en zo lekker Hollands. Mooie foto’s heb je gemaakt!

Reply
Elisa van der Sluis 19 augustus 2018 - 10:12 pm

Is ook echt heel leuk, zeker doen als je een keertje in de buurt bent. En dank je!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More