Home BestemmingenAziëVietnam Kleding laten maken in Hoi An: tips & tailors

Kleding laten maken in Hoi An: tips & tailors

by Elisa van der Sluis
Kleding laten maken in Hoi An

Je eigen kleding laten maken in Hoi An? Hoi An staat bekend als dé kleermakers hoofdstad van de wereld en er zijn dan ook talloze tailors gevestigd. Tegen een goede prijs maken ze jouw outfit volledig op maat. Zo heb je niet alleen een leuk souvenir, maar ook een toffe ervaring!

In de oude binnenstad van Hoi An vind je tientallen tailorshops, het aanbod is werkelijk enorm. De meesten zijn ontzettend goed en leren het kleermakersvak van generatie op generatie. De concurrentie is echter groot in deze betrekkelijk kleine stad en het zal je dus niet verbazen dat er ook een aantal kleermakers te vinden zijn wiens kleding van slechte kwaliteit is. Als je kleding wilt laten maken in Hoi An is het belangrijk dat je de juiste tailor kiest. Niet alleen iemand die goed werk levert, maar ook iemand die jouw wensen begrijpt en deze kan vertalen naar een perfect kledingstuk.

kleding passen Hoi an

Kleding laten maken in Hoi An: hoe kies je de juiste tailor?

Het is totaal niet vreemd om eerst even goed rond te kijken voor je met een kleermaker in zee gaat. Loop een aantal shops binnen en vergelijk stoffen, stijlen en prijzen. Vermijdt de kleermakers die kleding voor zeer goedkope tarieven aanbieden. Vaak is de kwaliteit bij deze zaken ondermaats. Er zijn een aantal grote ketens te vinden, maar ook kleine eenmanszaken. De meesten zijn ook te vinden op sites als Tripadvisor, waar je reviews kan lezen van reizigers die je voor zijn gegaan. Winkels die slecht beoordeelt worden kun je eigenlijk meteen links laten liggen. Ook niet geheel onbelangrijk is de klik. Zorg dat je een tailor kiest waar je jezelf op je gemak voelt en waar je een klik mee hebt. Neem dus goed de tijd om even rond te shoppen en een weloverwogen keuze te maken.

kleding stoffen Hoi An

Kleding laten maken in Hoi An: het proces

Als je kleding wilt laten maken in Hoi An doe je er verstandig aan om op dag 1 op zoek te gaan naar een tailor. Onderschat de tijd die erin gaat zitten niet. Allereerst kies je het ontwerp en de stof en onderhandel je over de prijs. Vooral met meerdere stukken doe je er goed aan om een beetje te onderhandelen. Zodra je een prijs bent overeengekomen wordt je van top tot teen opgemeten. Vervolgens gaat men voor je aan de slag. Meestal moet je de volgende dag terug komen om te passen. Men checkt of de maten kloppen, maar geef ook zelf waar je niet tevreden mee bent. Na deze sessie is de kleding meestal de volgende dag klaar, maar ook dan wordt er eerst nog gepast. Toevallig was het bij mij direct goed en kon ik ’s avonds al mijn setje ophalen.

Wat kun je laten maken?

Eigenlijk kun je het zo gek niet verzinnen of men kan het voor je maken. Van kostuums en galajurken tot zomerjurken en shorts en alles daar tussenin. Sommigen kunnen ook prachtige tassen en schoenen voor je maken. Zelf koos ik voor een doorzichtige kimono en een korte broek (noodzaak, nadat de vorige scheurde bij het uitkijkpunt in Ninh Binh). Vooraf had ik op Pinterest voorbeelden gezocht en opgeslagen. Erg handig! Bedenk wel dat het te maken kledingstuk wel in verhouding moet zijn met de moeite. Een simpel H&M jurkje hoef je niet na te laten maken, dan betaal je waarschijnlijk exact hetzelfde als in de winkel. Zoek iets bijzonders, iets wat in Nederland niet te koop is of bedenk een geheel eigen ontwerp.

Kimmy Tailor

Een aantal betrouwbare tailors:

Kimmy Tailor

Kimmy Tailor is een vrij bekende kleermaker in Hoi An. Dit is de winkel waar ik mijn kleding liet maken. Deze bestaat sinds de jaren ’70 en heeft jaren ervaring. Het is niet de goedkoopste, maar de winkel krijgt doorgaans goede reviews en ik voelde mij er geheel op mijn gemak.

Adres: 70 Tran Hung Dao & 39A Nguyen Phuc Chu

Bibi Silk

Bibi Silk is een kleine winkel met zeer vriendelijk personeel. De reviews zijn vrijwel allemaal goed en ze hanteren goede prijzen. Zelf heb ik deze winkel helaas over het hoofd gezien, maar een paar andere reizigers die ik heb leren kennen hebben er werkelijk prachtige dingen laten maken.

Adres: Phan Chu Trinh 67

A Dong Silk

A Dong Silk is een tailor met een vrij exclusieve uitstraling. Hier wil je vooral naartoe als je een pak of mooie exclusieve jurk wilt laten maken. De service is er uitstekend en de stoffen van hoge kwaliteit. Zelf was ik meer op zoek naar een alledaagse outfit en voor mijn gevoel paste dat niet bij wat zij boden.

Adres: 40 Le Loi & 62 Tran Hung Dao & 91 Tran Hung Dao

Be Be Tailor

Dit is wellicht de meest bekende tailor van Hoi An. Ooit is Be Be begonnen als een kleine pop up maar vandaag de dag hebben ze 3 vestigingen met doorgaans goede beoordelingen. In hun hoofdwinkel kun je zelfs een kijkje achter de schermen nemen, onwijs leuk en leerzaam!

Adres: 11 Hong Dieu & 95 Phan Chau Trinh & 40 Tran Hun Dao

Kleding opsturen naar Nederland

Bij de meeste zaken heb je de mogelijkheid om kleding op te laten sturen naar Nederland. De verzendtijd kan oplopen van circa een week bij luchtvracht tot enkele weken bij zeevracht. Tarieven zijn afhankelijk van grootte en het gewicht van het pakket en zijn vooraf niet in te schatten. Hou er rekening mee dat je bij bedragen boven de EUR 22 BTW zal moeten betalen en bij bedragen boven de EUR 150 ook invoerrechten. Dit wordt berekent als percentage over de waarde van de goederen + verzendkosten. Wanneer je veel kleding laat maken kan het zeker lonen en ben je onderaan de streep waarschijnlijk nog steeds stukken voordeliger uit, maar voor een enkel stuk zou ik het niet doen.

Heb jij wel eens kleding laten maken in Hoi An en weet je een goede tailor? Laat het hieronder weten!

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More