Home BestemmingenAziëThailand Wat Plai Laem: De kleurrijkste tempel van Koh Samui

Wat Plai Laem: De kleurrijkste tempel van Koh Samui

by Elisa van der Sluis
Wat Plai Laem tempel Koh Samui

Op het eiland Koh Samui vind je een interessante mix van natuur en cultuur. Prachtige jungles en hagelwitte stranden worden afgewisseld met indrukwekkende en bijzondere tempels. Zo vind je er natuurlijk de Big Buddha Temple en de tempel van de gemummificeerde monnik, maar je vind er ook de prachtig kleurrijke Wat Plai Laem.

Wat Plai Laem

Op het tempelcomplex Wat Plai Laem bevinden zich meerdere standbeelden van goden en tempels met verschillende religieuze achtergronden. Hoewel het een vrij nieuw tempelcomplex is, zijn de kunst technieken die gebruikt zijn eeuwenoud en gebaseerd op oude overtuigingen. De verschillende tempels liggen op kleine eilanden op het meer, die je bereikt door de charmante wit stenen en marmeren bruggen over te steken. Het is een levendige tempel, waar dagelijks mensen komen om te bidden en de goden te eren. In de avond zingen monniken er hun liederen, overdag lopen er altijd wel een paar rond om je vriendelijk te ontvangen en te begroeten. De sfeer is er rustgevend, kalm en sereen.

Wat Plai Laem

Pracht en praal

Het eerste wat opvalt als we aankomen bij de tempel, is het imposante beeld van Guanyin, de godin van genade en compassie. Zij wordt gezien als bron van onvoorwaardelijke liefde en beschermer van alle wezens. Het reusachtige beeld met maar liefst 18 armen torent metershoog boven het tempelcomplex uit. In het meer rondom de tempels zwemmen tientallen meervallen. Voor een paar baht kun je een handjevol voer kopen om ze te voeren. De hongerige meervallen laten zich maar al te graag zien, in de hoop op wat eten. Een stukje verder komen we bij nog een reusachtig beeld, deze maal van de welbekende lachende Buddha. Deze is minstens zo indrukwekkend als het beeld van Guanyin. We lopen over de bruggetjes van eiland naar eiland. Langs rijkelijk versierde tempels, indrukwekkende beelden van goden en wierrookbranders.

Tip: Je haalt het meeste uit je verblijf door een scooter te huren op Koh Samui en zelf op pad te gaan!

Buddha Wa Plai Laem

karpers Wat Plai Laem

tempel Koh Samui

De Wat Plai Laem Tempel bezoeken

De tempel ligt vlakbij de bekende Big Buddha Tempel, om er te komen volg je de hoofdweg 4171. De tempel list op zo’n 3 kilometer van de luchthaven van Koh Samui en zo’n 7,5 kilometer van de bekende badplaats Chaweng. Gezien dit een heilige plaats betreft is beleefd gedrag en bedekkende kleding een must. Zorg in ieder geval dat schouders en knieën bedekt zijn. De toegang is gratis, maar donaties (bijvoorbeeld in de vorm van het kopen van vissenvoer), zijn erg welkom en komen volledig ten goede voor het behoud van de tempel.

Ben jij wel eens bij een tempel geweest en, zo ja, wat was de mooiste tempel die je hebt mogen bezoeken?

Ook lezen:

8 comments

stephanie 27 januari 2017 - 11:40 pm

Dat is inderdaad een kleurrijke tempel; ik heb al heel wat tempels gezien maar nog niet vaak zon gekleurde.. Ik ben niet op Koh Samaui geweest maar deze lijkt me erg mooi.
x

Reply
elisavandersluis 29 januari 2017 - 5:28 pm

Wat Plai Laem is echt totaal anders dan andere tempels, heel gaaf om te zien. Koh Samui vind ik sowieso wel een aanrader, wel erg toeristisch maar ook erg mooi en er is zat te doen 🙂

Reply
Sabine 29 januari 2017 - 7:55 pm

Zo mooi! Ik houd van tempels en ben bij vele geweest. De mooiste weet ik echt niet meer, maar denk dat de 10.000 Buddhas in Hongkong in de buurt komt 🙂

Reply
elisavandersluis 29 januari 2017 - 11:37 pm

Gaaf hé! Ik vond jou verslag over de tempels in Hong Kong ook zo leuk om te lezen. Ik zou heel graag een keer de tempel van de 10.000 Buddhas bezoeken 🙂

Reply
Sheila 7 februari 2017 - 7:03 pm

Leuk. Ik heb deze tempel al eens zo mogen aanschouwen, maar ook toen die nog in aanbouw was. Alleen de buddha zelf stond er toen nog maar. Ik heb toen een donatie gedaan en mijn naam op een steen geschreven. Dus die zou ergens verwerkt moeten zitten in die gebouwen. Leuk idee eigenlijk.

Reply
elisavandersluis 8 februari 2017 - 11:30 pm

Wat leuk! Inderdaad, best een bijzonder idee dat jouw naam daar nog ergens staat. Ben nu eigenlijk wel benieuwd of hij ook zichtbaar is 🙂

Reply
Sheila 7 februari 2017 - 7:04 pm

Oh.. mijn favoriete tempel? Ik heb er best veel bezocht, maar de Ta Promh in Cambodja blijft mijn favoriet. Zo mysterieus. Vooral toen er nog geen houten paden waren en je zelf overal door heen mocht dwalen. Ik voelde me daar echt Lara Croft!!! :Maar ook de Borobuduur in Indonesië is favoriet.

Reply
elisavandersluis 8 februari 2017 - 11:31 pm

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze geen van tweeën ken, maar het klinkt heel mooi. Ik ga nu toch even googlen 🙂 Ik hou van die mysterieuze sfeer die er vaak om een (minder toeristische) tempel hangt. Tempels gaan mij eigenlijk ook nooit vervelen.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More