Home BestemmingenAziëJapan Kyoto: op zoek naar geisha’s in Gion

Kyoto: op zoek naar geisha’s in Gion

by Elisa van der Sluis

Ze zijn het toonbeeld van schoonheid en verfijnde cultuur. In prachtige zijden kimono’s schuifelen ze van theehuis naar theehuis. Hun gezichten zijn wit als sneeuw, hun lippen rood als de mooiste rozen en hun haren inktzwart. Waar ik het over heb? Geisha’s natuurlijk! Ik ging op zoek naar geisha’s in Gion, dé wijk in Kyoto om oog in oog met een geisha te staan.

Wat is een geisha

Er wordt nogal eens gedacht dat geisha’s dames van lichte zeden zijn. Dit is geheel onterecht en komt vooral door films en boeken waarin een verkeerd beeld van de dames wordt geschetst. Geisha’s zijn gastvrouwen die voor vermaak zorgen op feestjes en bij speciale gelegenheden in Japanse theehuizen. Dit geschiedt onder meer door muziek, zang, dans, conversatie en spel. Een geisha wordt je niet zomaar. De training om geisha te worden duurt jaren en vergt veel van de jonge meisjes. Vroeger werden meisjes al op 6-jarige leeftijd verkocht aan een okiya, oftewel een geishahuis. Zij kwamen veelal uit arme families en op deze manier was er één mond minder om te voeden én kreeg het meisje een goede opleiding. Tegenwoordig zijn de meisjes een jaar of 15 en kiezen ze zelf voor de opleiding. Geisha’s in Gion worden overigens geiko genoemd en een leerling geisha maiko.

Het verschil tussen een geiko en een maiko

Het is niet moeilijk om het verschil tussen een geiko en een maiko te zien. Een maiko is een leerling geisha. Zij is te herkennen aan haar kleurrijke kimono en een brede lange obi aan de achterkant van haar kimono, die bijna tot haar enkels reikt. Zij draagt extravagante haarspelden vol bloemen in haar natuurlijke haren. Een geisha, of geiko, draagt een kimono in meer solide kleuren met een obi die is vastgebonden in een vierkante knoop. Veelal draagt zij een zwarte pruik met daarin eenvoudige haarspelden verwerkt. Beiden dragen overigens altijd een kimono met patronen die overeenkomen met het seizoen. Het verschil tussen een geiko en een maiko is op onderstaande foto duidelijk te zien.

Op zoek naar geisha’s in Gion

Eenmaal in Kyoto wilde ik niets liever dan naar Gion. Deze wijk vol karakteristieke theehuizen staat bekend als dé plek om een geisha tegen te komen. Tegen de avond wandelden we de de drukke hoofdstraat van Gion in. Al snel zagen we een paar giechelende meisjes verkleed als geisha. Overal in Kyoto kun je namelijk jezelf laten verkleden en laten opmaken als geisha. Leuk om te zien natuurlijk, maar niet waar we voor kwamen. Bij één van de theehuizen aan de hoofdstraat stond een groep mensen te wachten, de verwachting was dat hier elk moment een maiko naar buiten zou komen. We wachtten een poosje, maar er gebeurde niets. Op een zeker moment hoorde een Nederlander ons praten en hij gaf ons een tip: ga in een zijstraat staan en wacht een kwartiertje. We besloten het advies op te volgen en gingen op een hoekje staan, in een rustige zijstraat.

Bijzondere ontmoetingen

Het bleek de gouden tip te zijn, na een paar minuten hoorden we plots het klikklakkende geluid van houten slippers. Plots schoof ze vliegensvlug de hoek om, een echte geisha! Het moment ging te snel om een foto te maken. Ik knipperde even met mijn ogen en weg was ze. Maar toen, als uit het niets, kwam er ineens nog een geisha aan. Ze liep recht op ons af, gekleed in een prachtige lichtroze kimono. Een mysterieuze schoonheid. Ze leek te zweven op haar houten slippers. En deze keer kon ik wel een foto maken! Daarna was het even alsof ze van alle kanten kwamen. We zagen zowel geisha’s als maiko’s en de één was nog mooier gekleed als de ander. Één voor één vlogen ze de theehuizen in. En toen waren de straten pots weer leeg, alsof er nooit iets was gebeurd.

Een geisha optreden

De zoektocht smaakte naar meer en de volgende dag besloten we naar het Miyako Odori theater te gaan. In de maand april worden hier optredens verzorgd door geiko’s en maiko’s, waar je ook als toerist naartoe kunt. Uniek, want normaal gesproken kunnen wij ons een optreden van een geiko niet veroorloven. Dit is alleen weggelegd voor de allerrijksten en je komt alleen binnen als je de juiste connecties hebt. Het optreden was mooi en vooral bijzonder om naar te kijken. Er werd door middel van zang en dans een verhaal verteld. De bewegingen waren heel sierlijk en ingetogen en op de achtergrond klonken de serene klanken van een shamisen, een soort kleine gitaar. Na afloop mochten we nog op de foto met de geiko en maiko. Dit zorgde nog voor een leuk onderonsje en veel gegiechel, toen bleek dat de maiko nog nooit eerder iemand met blauwe ogen had gezien.

Een paar tips voor als je op zoek wilt naar geisha’s in Gion

– De optredens in het Miyako Odori Theater worden in april dagelijks gehouden en kostte inclusief foto zo’n 12 euro.

– De beste tijd om geisha’s in Gion te spotten is rond 18.00 uur als zij naar de theehuizen lopen.

– Geisha’s zijn vlug, vliegensvlug, dus houd je camera klaar.

– Laat de geisha doorlopen, hinder haar niet, zij moet immers op tijd komen.

– Behandel haar met respect en ga haar niet als een gemiddelde paparazzi achterna. Niets is erger in Japan dan oneerbiedig gedrag!

– Een echte geisha stopt niet voor een foto, een meisje verkleed als geisha wel.

– Bang dat je het verschil niet ziet tussen een echte geisha en een verkleed meisje? Kijk even op de foto hieronder. Links loopt een echte geisha, rechts staan twee verkleedde dames.

Tot slot

In de wijk Gion loop je zeker niet alleen. Met name in de hoofdstraat, Hanami-Koji Street, kan het aanvoelen alsof je in een tourist trap bent getrapt. Dit gevoel verdween, bij mij in elk geval, toen we van de hoofdstraat afweken en door de rustige zijstraten wandelden. Wie denkt dat het vooral buitenlandse toeristen zijn die een optreden in het theater bezoeken heeft het mis. Wij waren met een paar Engelsen de enige buitenlandse toeristen, de rest van de bezoekers waren Japanners. Een ontmoeting met een geisha is iets bijzonders, het biedt een glimp van een cultuur die voor ons normaal afgesloten blijft. Voor mij was het één van de mooiste momenten tijdens onze reis door Japan. Noem het een soort meisjesdroom die uitkwam.

Droom jij ervan om ooit op zoek te gaan naar geisha’s in Gion?

Ook lezen:

25 comments

ivonne 17 mei 2017 - 11:34

Geisha’s vind ik zo intrigerend. Heb je de film Memoires of a Geisha weleens gezien? Die vond ik zo mooi. Ik snap helemaal dat je er naar op zoek ging, dat zou ik ook doen.

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:25

Dat is één van mijn favo films! Hij was laatst nog op tv 🙂

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 17 mei 2017 - 13:07

Wat bijzonder! Je hebt mooie foto’s gemaakt, intrigerend om te zien. Prachtig!

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:25

Thanks meis! Dat is echt een mooi compliment 🙂

Reply
Stéphanie 17 mei 2017 - 18:31

Ik vind ze echt prachtig om te zien en je hebt zoveel geluk gehad om al deze bijzondere momenten mee te maken en vast te kunnen leggen. Alleen die witte sokken in die slippers haha. Maar bij hun hoort het erbij natuurlijk.

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:26

Die blauwe sokjes van mij maken het wel af, toch? 😉 Dank voor je compliment! Vond dit zo bijzonder, echt een heel mooi stukje van de cultuur.

Reply
stephanie 17 mei 2017 - 19:06

Mooie photos! Japan lijkt me zo ontzettend interessant.
x

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:27

Dank je meid! Japan is overweldigend, indrukwekkend, intrigerend, maar boven alles: zo ontzettend mooi. Ben nog lang niet uitverteld 😉

Reply
Kelly 17 mei 2017 - 19:43

Memoires of a Geisha is één van mijn favoriete films dus het is ook mijn grote meisjesdroom om een Geisha te zien. Lijkt me zo’n bijzonder moment.

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:27

Hihi, grappig ik heb hetzelfde. ëén van mijn favo films en dus moest ik op zoek. Wel aardig gelukt, toch?

Reply
Marlieke 17 mei 2017 - 20:18

Wat ontzettend tof zeg. Wij waren een paar jaar geleden in Kyoto en hebben toen helaas niet ons best gedaan om een Geisha te spotten. Heb ik nu wel een beetje spijt van!

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:28

Zonde! Kan me best voorstellen dat je er een beetje spijt van hebt. Wat heb jij er allemaal gedaan?

Reply
Yvonne 17 mei 2017 - 20:44

Dit was echt een leerzame blog voor mij. Ik wist heel eerlijk niet precies wat een geisha deed tot ik je verhaal nu heb gelezen. En dat er een verschil was tussen een geiko en een maiko, daar had ik helemaal geen idee van. Leuk om je zo in de cultuur van het land dat je bezoekt te verdiepen, zo leer je de gebruiken, de mensen en de cultuur echt kennen… en dat is wat reizen zo leuk maakt! Om de verschillen, de overeenkomsten en opmerkelijke dingen te zien en je te verwonderen.

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:29

Dat vind ik erg leuk om te horen, dank je wel! Moet zeggen dat ik er ook niet alles vanaf wist hoor, maar er werd heel veel verteld bi het theater. Was een ontzettend lieve mevrouw die er werkt (en enorm goed engels sprak) en daar heb ik een poosje mee gekletst, was zo interessant. Dat is inderdaad precies wat reizen onwijs leuk maakt! 🙂

Reply
Jenny 17 mei 2017 - 21:20

Bijzonder dat je dit mocht meemaken. Leuk dat er ook een soort ‘show’ gegeven wordt met achtergrondinformatie.

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:30

Dat was het zeker, echt een hele ervaring. Vond het heel goed dat ze zoveel info gaven, dat maakte het (voor mij) nog interessanter.

Reply
Rowan 18 mei 2017 - 20:04

Ik snap wel dat dit voelt als een meisjesdroom die uitkomt, dat zou ik ook hebben. Het lijkt mij in ieder geval een hele bijzondere ervaring, je hebt het mooi beschreven en vastgelegd!

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:31

Dank je! Vond het ook zo interessant, dat ik zoveel mogelijk over wilde brengen. Een bijzondere ervaring was het zeker, echt een droom die uitkwam 🙂

Reply
Martin 18 mei 2017 - 21:49

Leuk stuk! Wat bijzonder dat je de kans hebt gehad om bij een optreden te zijn! Leuke activiteit Geisha spotten

Reply
Elisa van der Sluis 18 mei 2017 - 22:32

Dank je! Ik ben nog steeds zo blij dat ik dit heb gedaan, was een hele ervaring. Het is weer eens iets anders als wildlife spotten 😉

Reply
Sanne 19 mei 2017 - 14:31

Net een soort vossenjacht , nee bijzonder dat deze dames zo door het leven gaan!

Reply
Jessica 19 mei 2017 - 23:36

Wat bijzonder zeg, wow! En leuk om er ook wat meer over te lezen. Dat van de geisha en geisha leerling wist ik helemaal niet! Weer wat geleerd vandaag 🙂

Reply
Marcel 20 mei 2017 - 03:16

Indrukwekkend! Laatst had ik op tv al iets gezien over geisha’s, erg interessant. Ik snap heel goed dat jullie dit meemaken tijdens jullie reis door Japan. En wat een prachtige foto’s heb je gemaakt, met je nieuwe toestel 😉

Reply
Marcella Molenaar 24 mei 2017 - 20:10

Wauww, wat een bijzondere ontmoeting. Echt iets wat hoort bij je bezoek aan Japan. Tof dat jullie ze gespot hebben!

Reply
Elisa van der Sluis 25 mei 2017 - 20:02

Dit was echt onwijs gaaf en bijzonder. Zo’n aparte cultuur waarvan zoveel afgesloten blijft.

Reply

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read more