Home BestemmingenEuropaDuitsland De leukste kerstmarkt in Duitsland: Weihnachtsmarkt in Aken

De leukste kerstmarkt in Duitsland: Weihnachtsmarkt in Aken

by Elisa van der Sluis
Aken Kerstmarkt

De donkere dagen voor kerst zijn zonder twijfel de gezelligste van het jaar. Ben jij nog op zoek naar een gezellige kerstmarkt om helemaal in de kerstsfeer te komen? Bezoek dan de Aachener Weihnachtsmarkt in Aken, wat mij betreft is dit namelijk de leukste kerstmarkt van Duitsland!

Ik heb inmiddels al heel wat kerstmarkten bezocht en het is een beetje een traditie geworden. Ieder jaar begin december breng ik samen met mijn moeder een bezoekje onze Oosterburen om even helemaal in de kerstsfeer te komen. Oké, we gaan ook voor het eten. Ik ben namelijk dol op currywurst en andere Duitse lekkernijen. Duitsland is echt een kerstland en in de maand december is het hier dan ook beregezellig. Nadat ik eerder de kerstmarkten van onder andere Keulen en Düsseldorf bezocht, besloot ik dit jaar naar Aken af te reizen. Dat bleek een hele goede beslissing te zijn. De Aachener Weihnachtsmarkt zou namelijk zomaar eens de leukste kerstmarkt van Duitland kunnen zijn!

Aachener Weihnachtsmarkt

De Aachener Weihnachtsmarkt

Ieder jaar worden vanaf eind november de pleinen en steegjes bij de Dom en het Stadhuis in Aken omgetoverd tot een sprookjesachtig winter wonderland. De houten kerststalletjes en straten worden sfeervol verlicht, er verrijst een enorme kerstboom en gigantische opblaas kruidpoppen heten je welkom. Heerlijke, kruidige geuren maken de sfeer helemaal compleet. Die geuren komen van de typische specialiteiten, zoals glühwein en de Akener Printen. Deze laatste is een harde kruidkoek en echte specialiteit uit Aken. Echt iets wat je even moet proeven, want je kan deze koek enkel in Aken kopen.

De kerstmarkt in Aken staat voor gezelligheid en samenzijn. Ik vind het heerlijk om langs alle stalletjes te slenteren en me te verbazen over wat er wel niet allemaal aan kerstspullen te koop is. Er is bijvoorbeeld een stal met enkel spullen voor de kerststal, met de toepasselijke naam Alles für die Krippe, maar er zijn er ook die enkel snowglobes en apart bewerkte theelichtjes verkopen. En natuurlijk kan je er ook prima terecht voor kerstballen. Ook als al die kerstprullaria je gestolen kan worden is de kans groot dat je je hier prima vermaakt. De duizenden lichtjes, glühwein- en bratwurststalletjes en de prachtige oude gebouwen op de achtergrond maken het een bijzonder sfeervol geheel. En juist dat maakt het, naar mijn mening, dat Aken de leukste kerstmarkt in Duitsland heeft!

Aken kerstmarkt avond

Elisa Aken

Alles fur die krippe Aken

kerstboom kerstmarkt Aken

Informatie over de kerstmarkt in Aken

Wil je ook nog even proeven van de kerstsfeer in Aken? Dan heb ik nog wat informatie voor je verzameld:

  • Met de auto ben je vanaf Utrecht in zo’n 2,5 uur in hartje Aken.
  • Parkeren kan (tegen betaling) in de diverse parkeergarages in de stad.
  • Geen rijbewijs of geen zin om te rijden? Diverse reisbureaus bieden busreizen aan naar de kerstmarkt in Aken en de andere bekende kerstmarkten in Duitsland.
  • De Aachener Weihnachtsmarkt start traditiegetrouw in het laatste weekend van november.
  • De kerstmarkt is geopend van 11.00 tot 21.00 uur.
  • Meer informatie vind je op de website van kerstmarkt Aken.

Tip! een andere plek in Duitsland waar je in december helemaal in de kerstsfeer komt is Phantasialand. Dit pretpark wordt jaarlijks omgetoverd tot Wintertraum. Vorig jaar bracht ik een bezoek aan Wintertraum in Phantasialand en hoewel het niet te vergelijken is met de sfeer in de Duitse steden vind ik het toch zeker een aanrader!

Ook lezen:

1 comment

shere 12 december 2018 - 9:36 am

wij hebben 6 jaar in Duitsland gewoond en wij gaan ook elke jaar terug om vrienden en de kerstmarkt in Düsseldorf te bezoken. Las je van gezellig en mooi oude huisjes houdt, zou ik de kerstmarkt in Monchau aanbevelen

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More