Home BestemmingenAziëJapan Manga en Anime: een fascinerend stukje Japanse cultuur

Manga en Anime: een fascinerend stukje Japanse cultuur

by Elisa van der Sluis
Manga en Anime in Japan

Manga en anime maken een groot deel uit van de cultuur in Japan. Dit bewijst eigenlijk direct hoe bijzonder en fascinerend de Japanse cultuur wel niet kan zijn. Enerzijds houdt men vast aan eeuwenoude rituelen, anderzijds laten ze zich maar al te graag onderdompelen in een kleurrijke fantasiewereld. In Japan maakte ik voor het eerst kennis met de wereld van manga en anime.

Manga en anime: wat is het?

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord en vaak worden ze in 1 adem genoemd: manga en anime. Beiden zijn een groot deel van de Japanse cultuur en vallen op door het uitbundige kleurgebruik en grote ogen van karakters. Maar hoewel beide vormen erg op elkaar lijken, zijn ze wel degelijk verschillend van elkaar.

Manga is een vorm van Japanse comic-art, stripboeken dus. Japanse manga strips zijn er voor iedere leeftijd en verkrijgbaar in ieder genre wat je maar kunt bedenken. De strips ontstonden rond de Tweede Wereldoorlog en groeiden snel aan populariteit. Vandaag de dag is er geen Japanner meer te vinden die niet met deze strips is opgegroeid.

Anime is de eigenlijk geanimeerde vorm van Manga, tekenfilms dus, maar moet niet verward worden met animatie. Animatie wordt alleen gebruikt voor buitenlandse producties en wordt gezien als een apart genre. Je kent vast de tekenfilms Pokémon of Dragonball Z wel van tv. Deze series zijn wereldberoemd en van Japanse origine. Leuk weetje: wist je dat ook Alfred J. Kwak onder anime valt? Hoewel de serie bedacht werd in Nederland, werd hij gemaakt in Japan en is dus anime.

Tot slot is er ook nog Otaku. Otaku is de Japanse benaming voor het obsessief bezig zijn met manga en/of anime. Een nerd dus eigenlijk. Letterlijk vertaald betekent het buitenstaander, maar buitenstaanders zijn deze fans allang niet meer.

Mijn eerste kennismaking met de mangagekte

De eerste keer dat ik echt kennismaakte met de kleurrijke wereld van Japanse comics was in de wijk Toshima. Als vanuit het niets liepen ze plots overal om mijn heen: mensen verkleed als stripfiguren. Van de schoenen tot aan de pruiken en kleurlenzen, alles leek exact te kloppen. In sommige gevallen had men een pluche figuur als sidekick. Het was een bijzonder tafereel en ik keek mijn ogen uit. De ene outfit was nog bijzonderder als de andere. Normaal vraag ik niet snel of ik een foto van iemand mag maken, maar in dit geval kon ik het niet laten. Helemaal in stijl poseerde de een na de ander, blijkbaar konden ze mijn enthousiasme wel waarderen. Er bleek trouwens een groot event te zijn, vandaar dat iedereen verkleed was.

Manga

Even later liep ik in het bizar grote Sunshine City winkelcentrum waar de grote Pokémon winkel te vinden is. Gezien mijn nieuwsgierigheid voor anime flink aangewakkerd was besloot ik daar een kijkje te gaan nemen. Het aanbod was gigantisch. Werkelijk alles wat je kan bedenken was er te vinden, van Pokémon eetstokjes en servies, tot outfits en knuffels. Er waren zelfs special edition Pikachu’s met een Hollandse outfit, compleet met tulp! Eenmaal weer buiten moest ik even 3 keer met mijn ogen knipperen. Daar op een bankje zat een jongen volledig uitgedost als Ash van Pokémon. Compleet met 2 nintendo’s en een Pikachu op zijn schouder. En niemand die ook maar enigszins vreemd opkeek.

Pokemon Tokyo

Akihabara: het epicentrum van gadgets, games en manga

Als je echt ondergedompeld wilt worden in de wereld van manga en anime dan moet je de wijk Akihabara bezoeken. Dit is dé gamewijk en 1 van de leukste wijken van Tokyo. Wolkenkrabbers zijn uitbundig versierd met neon en manga, overal zijn elektronicawinkels en uit elke winkel hoor je de bliepjes van speelautomaten. Het is hysterisch en hilarisch tegelijk. Binnen 5 minuten zijn zo ongeveer al je zintuigen overprikkeld, maar dat is juist wat deze wijk zo bijzonder maakt.

Akihabara

Dat de twee tekensoorten enorm populair zijn in Japan wordt in Akihabara maar al te goed duidelijk. Werkelijk in iedere straat is wel een winkel te vinden waar manga en anime worden verkocht. Er zijn zelfs sekswinkels te vinden, geheel gericht op anime en manga. Die hebben we trouwens maar links laten liggen, mocht je het je afvragen. In de speelhallen zijn prijzen te winnen van de populairste series en stripboeken. Wij deden ook een poging om iets te winnen, maar bleken helaas bijzonder slecht te zijn in arcadespelletjes. Wat weer tot hilariteit leidde bij de locals…

Ook vind je in Akihabara de Maid Cafés. In kleurrijk ingerichte cafés wordt je op je wenken bedient door een schattig uitziende serveerster verkleed als Franse dienstmeid. Wanneer de dames niet aan het bedienen zijn doen ze een dansje op het podium of maken ze een praatje met de gasten. De Maid Cafés zijn oorspronkelijk bedoelt om in te spelen op de wensen van otaku om manga en anime tot leven te laten komen. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht zijn de cafés niet gericht op erotisch vermaakt, het is puur onschuldig plezier. Bij Maiddreamin’ en @home café wordt Engels gesproken. De Maid Cafés vragen een entreeprijs bovenop de prijs van eten en drinken. Deze lag in 2017 rond de 700 yen.

Meer weten over de Japanse cultuur?

De wijk Gion in Kyoto is wereldberoemd vanwege de geisha’s die er vandaag de dag nog steeds rondlopen. Deze Japanse dames zijn volgens velen het toonbeeld van schoonheid en in de mooiste zijden kimono’s schuifelen ze van theehuis naar theehuis. In dit artikel lees je alles over geisha’s en mijn zoektocht naar geisha’s in Gion.

Bezoek je Japan in het voorjaar? Dan kun je getuige zijn van hanami, een ander bijzonder stukje Japanse cultuur. De bloeiende kersenbomen markeren het begin van lente. In deze korte periode trekken Japanners er massaal op uit om naar de fragiele bloemen te kijken. Dit zijn de mooiste plekken in Tokyo om de kersenbomen te zien en getuige te zijn van Hanami.

Naast de mangagekte in Tokyo waren er nog tal van andere dingen in Japan die op zijn minst opvallend te noemen waren. Hier vind je de vreemdste en opvallendste dingen die wij tegenkwamen in Japan.

Ook lezen:

1 comment

Marcella 23 november 2018 - 12:21 pm

Japan staat nog steeds op onze wishlist! Lijkt me zo’n bijzonder land!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More