Home BestemmingenAziëJapan Meiji Jingu: een groene oase in wereldstad Tokyo

Meiji Jingu: een groene oase in wereldstad Tokyo

by Elisa van der Sluis
Meiji Jingu

Tokyo. Het is een beetje een stad apart. Druk, chaotisch en schreeuwerig, maar op sommige plekken ook ontzettend mooi. Wist je bijvoorbeeld dat er in het drukke en chaotische Tokyo een indrukwekkend tempelcomplex te vinden is, dat wordt omringd door prachtige tuinen en vijvers? Het heet Meiji Jingu en ligt om de hoek van de bekende wijk Harajuku.

Meiji Jingu is één van de belangrijkste Shinto heiligdommen van Tokyo. Het heiligdom werd gesticht in 1920 ter ere van keizer Meiji en keizerin Shoken. Keizer Meiji was de eerste keizer van het moderne Japan, en het was dan ook tijdens zijn periode dat Japan voor het eerst tot de grootste machten ter wereld werd gerekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Meiji Jingu vernietigd, maar werd kort daarna herbouwd.

Heiligdommen, sakevaten en overweldigend veel groen

De grootste toegangspoort van het complex ligt vlakbij metrohalte Harajuku. Deze gigantische toegangspoort, oftewel torii, is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Het is hier waar de drukke stadsgeluiden plaats maken voor een rustgevend bos met maar liefst zo’n 100.000 bomen. Deze bomen werden tijdens de bouw geschonken door regio’s uit het hele land. We lopen het grindpad af in de richting van het hoofdgebouw. Hoe dieper we het bos in lopen, hoe verder we ons verwijderd voelen van de wolkenkrabbers, neonreclames en mensen. Het is er heerlijk rustgevend en we genieten van al het groen om ons heen.

Halverwege komen we lang een lange rij sakevaten. Deze vaten worden jaarlijks gedoneerd, als een teken van respect voor de keizer Meiji en keizerin Shoken. De vaten zijn prachtig beschilderd en ieder vat is dan ook anders. Bijzonder mooi om te zien.

Uiteindelijk komen we uit bij het hoofdgebouw. Deze blijkt bijna compleet in de steigers te staan en het grootste gebouw is dan ook gesloten. Jammer, maar wanneer we om ons heen kijken blijkt er genoeg te gebeuren om nog even rond te hangen. Zo wandelt er een gigantische groep met Japanse leerlingen rond in het complex, allemaal gekleed in uniform. Tussen de heiligdommen schuifelen vrouwen voorbij in schitterende kimono’s. Tot slot zien we in één van de tuinen een bruidje zitten. Ze wordt er opgemaakt en haar haren worden gedaan. Een paar oudere dames kijken streng toe, alsof ze ieder moment in kunnen grijpen zodra er een pluk verkeerd zit. Het is een bijzonder tafereel om te aanschouwen.

De keizerlijke tuinen

De Meiji Jingu tuinen zijn het enige deel wat al voor de oprichting van het complex bestond. De keizer ontwierp de tuinen, visvijver en kleine paden speciaal voor keizerin Shoken. Zo had zij een eigen plek om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Ieder seizoen heeft zijn eigen charmes in de tuinen. Zo staan in de lente de azalea’s en kersenbomen in bloei en staan in de zomer de iristuinen in volle bloei. In de herfst is het genieten van de prachtige herfstkleuren en met een beetje geluk worden de tuinen ’s winters tot een sprookjesachtig winterlandschap omgetoverd.

We wandelen een stukje door de tuinen en gaan dan bij de visvijver op een bankje zitten. Kleine vogeltjes omringen ons, terwijl ze vrolijk hun liedjes laten horen. Koikarpers zwemmen in de vijver en heel de omgeving is overweldigend groen. Af en toe wandelt er iemand voorbij, maar qua bezoekers is het enorm rustig. Het is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Na een poosje wandelen we verder. Zoals tot nu toe iedere dag in Japan begint het te miezeren. Toch genieten we van de prachtige natuur die de tuinen bieden. De smalle paadjes langs kleurrijke bloeiende bomen, de vele tjirpende vogeltjes en al het groen. Meiji Jingu behoort absoluut tot 1 van onze favoriete plekjes in Tokyo.

Meiji Jingu bezoeken

– Het complex ligt slechts een paar stappen verwijdert van metrohalte Harajuku, maar is ook te bereiken vanaf de Yoyogi, Kitasando of Sangubashi stations.

– Het complex is gratis te bezoeken, maar voor een bezoek aan de keizerlijke tuinen moet wel worden betaald. Dit kostte in 2017 500 Yen.

– Trek ongeveer een halve dag uit voor een bezoek aan Meiji Jingu, er is vrij veel te zien en het complex is erg uitgestrekt.

– Laat geen rommel achter en wees stil. Het is tenslotte een heiligdom.

Meer lezen over Tokyo? Eerder zette ik de 6 leukste wijken van Tokyo op een rij en noemde ik de mooiste plekken om de kersenbloesem in Tokyo te bekijken.

Ook lezen:

6 comments

Diana 11 maart 2018 - 9:39 pm

Heerlijke plek om te bezoeken in al zo drukke stad. Is idd echt een groene oase, heel mooi. Ook die vaten zijn idd erg mooi beschilderd. Hou daar echt van!

Reply
Elisa van der Sluis 12 maart 2018 - 1:07 am

Dit was echt 1 van de hoogtepunten van Tokyo, ik vond het hier zo fijn! Die vaten zijn tof he?

Reply
Britte 16 maart 2018 - 8:30 pm

Wauw, ik had inderdaad nooit geraden dat dit in het drukke, hectische Tokyo zou zijn! Dat zou ik een welkome afwisseling op het stadse leven vinden, zeker als het er rustig is. Ik kan me voorstellen dat deze oase ook in de herfst en winter prachtig is om te bezoeken!

Reply
Jenny 16 maart 2018 - 11:17 pm

Wat een prachtige plek! De vrouwen in kimono maken het plaatje compleet.

Een dergelijk park doet me trouwens ook een beetje aan Seoul denken.

Reply
Jessica 18 maart 2018 - 10:38 am

Ik ging me laatst verdiepen in Japan/Tokyo en ik was verbaasd hoeveel parken er in de stad zijn! Moet eigenlijk ook wel, als mensen de hectiek van de stad een beetje willen ontvluchten. Heel tof dat je ook de vrouwen in hun kimono’s hier rond ziet lopen 🙂

Reply
Marcella 19 maart 2018 - 11:38 am

Wat een prachtige groene plek in Tokyo! Heerlijk om de drukte even te ontvluchten. Lijkt me ook leuk om al die mensen te zien rondlopen, ik zie veel diversiteit in kleding.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More