Home BestemmingenEuropaNederland De mooiste bezienswaardigheden van Zierikzee

De mooiste bezienswaardigheden van Zierikzee

by Elisa van der Sluis
Bezienswaardigheden Zierikzee

De havenstad Zierikzee is een mooie stad met maar liefst 568 monumenten, een rijke historie en oerhollandse straatjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Perfect voor een dagje uit dus. De mooiste bezienswaardigheden in deze historische Zeeuwse stad heb ik voor je op een rij gezet.

Stadspoorten en de Oude Haven van Zierikzee

In Zierikzee zijn nog drie oude stadspoorten te vinden, waarvan de Zuidhavenpoort de grootste is. Een imposante havenpoort die dateert uit de 14e eeuw en vroeger diende ter bescherming van de toegang tot de stad. Het bouwwerk telt drie verdiepingen, die bereikbaar zijn via een tegen het gebouw geplaatst traptorentje. De Zuidhavenpoort ligt aan de Oude haven, waar je nog veel prachtige statige oude huizen vind die je even mee terug in de tijd nemen.

De Noordhavenpoort is een soort dubbele poort met twee ingangen en dateert ook uit de 14e eeuw. De twee ingangen liggen niet recht tegenover elkaar, want dat zou te makkelijk zijn geweest voor de vijand. Tussen de 2 ingangen ligt een leuk pleintje. Ook deze poort is te vinden aan de Oude Haven.

Tot slot is er nog de Nobelpoort, welke 2 torens heeft. Deze ligt aan de noordkant van de stad en een beetje uit de route van een stadswandeling. Je komt er langs als je vanaf het noorden richting het centrum loopt.

Zuidhavenpoort Zierikzee

Het Havenplein

In het centrum van Zierikzee vind je het Havenplein. Een gezellig plein vol terrasjes en restaurants, ideaal om even te relaxen op een zonnige dag. Via het Havenplein kom je ook uit bij de winkelstraat. Als je trouwens speciaal naar Zierikzee gaat om te shoppen, kom je bedrogen uit. De winkelstraat is namelijk niet heel bijzonder groot, maar wel leuk om even doorheen te wandelen. Kenmerkend voor het Havenplein is de Gasthuiskerk. Dit was oorspronkelijk de kapel van het gasthuis en werd in de tweede helft van de 14e eeuw gesticht. Het gasthuis diende als onderkomen voor zieken en arme vreemdelingen die op doorreis waren.

Havenplein Zierikzee

Het stadhuis van Zierikzee

Zoals in veel steden is ook in Zierikzee het stadhuis een echte bezienswaardigheid. Het gebouw doet echter geen dienst meer als stadhuis, omdat in 1997 de gemeente Zierikzee werd opgeheven, maar als museum. Hier zijn de schatten van de stad te bewonderen, zoals een grote collectie glas- en zilverwerk, oude klederdracht en diverse andere archeologische vondsten. Bovenop de toren van het stadhuis staat een beeld van Neptunes, de Romeinse zeegod. Dit is niet het originele beeld, het is in de 20e eeuw namelijk vervangen. In het museum is wel nog de oorspronkelijke drietand van Neptunes te vinden.

Stadhuis

Korenmolen den Haas

Deze karakteristieke molen stamt uit 1727 en is een herkenbaar beeld voor iedereen die Zierikzee per boot bezoekt. Ondanks de respectabele leeftijd, is de molen nog geheel in perfecte staat. Zelf vind ik een oude molen altijd mooi om te zien, heel veel Hollandser wordt het niet, toch?

Zierikzee

De Lutherse kerk

Oude kerken, ook zoiets wat ik altijd mooi vind om te zien. Het leuke aan deze kerk vond ik dat je in eerste instantie niet direct ziet dat het een kerk is. De Lutherse gemeente dankt zijn ontstaan vanwege het feit dat Zierikzee een belangrijke koopvaardijvloot had. Op die schepen voeren veel Scandinaviërs die Luthers waren en op een gegeven moment kregen zij een kerk toegewezen. Op het dak van de kerk prijken twee zwanen, het symbool van de Duitse reformator Luther. Toen de Boheemse kerkhervormer naar de brandstapel werd geleid voorspelde hij: “ik wordt gebraden als een gans, maar na mij komt een zwaan, die de dood zal ontvluchten”. Met de zwaan werd Luther bedoeld.

Lutherse Kerk

De Nieuwe Haven

Zierikzee dankt haar ontstaan aan het water. De haven was zeer strategisch gelegen en de schepen voeren onder andere naar Engeland en Scandinavië. Vandaag de dag wordt het beeld vooral gekenmerkt door de vele jachten die er liggen. Wanneer je over de dijk langs het water wandelt, wordt je getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad en het water. Er zijn diverse cafeetjes te vinden waar je heerlijk kunt eten of gewoon iets kunt drinken terwijl je geniet van het uitzicht. Op een zonnige dag is het hier dus echt puur genieten.

Nieuwe Haven

Bezienswaardigheden nabij Zierikzee

Zierikzee ligt op het eiland Schouwen Duiveland in de provincie Zeeland. Naast de stad elf zijn er op dit eiland nog diverse andere bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om te bezoeken. Zo zijn er de Deltawerken Neeltje Jans, waar je onder andere de grootste stormvloedkering ter wereld kan bekijken. Er worden rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de hoe Nederland door de jaren heen met de dreiging van het water heeft leren leven.

De vuurtoren Westerlicht is ook de moeite om te bezoeken. Dit is de grootste vuurtoren van Nederland en stamt uit 1837. De vuurtoren staat in Haamstede.

Ook vind je op Schouwen Duiveland nog diverse oude molens. De molen Aeolus in Dreischor is hier 1 van, de Graanhalm in Burg Haamstede is een andere bekende.

Heb jij Zierikzee al eens bezocht?

Ook lezen:

17 comments

Sabine 19 juni 2016 - 11:37 pm

Heel mooi ziet dit eruit! Weer zo een stadje die ik nog nooit heb bezocht… gaat dus mooi op de lijst voor als ik ooit eens op vakantie kom in Nederland 🙂

Reply
elisavandersluis 20 juni 2016 - 9:32 am

Haha leuk is dat hé. Ik ben op zoveel plaatsen op de wereld geweest, maar bijv. nog nooit in Groningen. Terwijl NL zo leuk kan zijn! Zierikzee is echt heel mooi, leuk om een middagje rond te wandelen.

Reply
Ilona 20 juni 2016 - 7:31 am

Volgens mij ben ik als klein kind in Zierikzee geweest, maar ja, dan krijg je veel minder mee van het knusse historische dorpscentrum, de bootjes en de binding met een zee. Weer wat geleerd, ik wist niet dat de stad zoveel monumenten had. Leuk!

Reply
elisavandersluis 20 juni 2016 - 9:34 am

Klinkt herkenbaar! Ik ben er ook jaren geleden geweest en dan merk je toch dat je nu heel anders tegen dingen aankijkt. Het is echt een mooie en gezellige stad, super voor een dagje weg.

Reply
Rowan | R E D R E I D I N G H O O D 21 juni 2016 - 10:04 pm

Ik heb er nooit over nagedacht om naar Zierikzee te gaan, maar na het lezen van jouw post wil ik er echt heen!

xoxo,
Rowan

Red Reiding Hood

Reply
elisavandersluis 22 juni 2016 - 7:11 am

Het is echt een mooie en leuke stad, ik was ook blij verrast! En dank voor je compliment!:-)

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 22 juni 2016 - 10:21 pm

Vroeger wel een paar keer in Zierikzee geweest, maar dat is zo lang geleden dat ik me het niet echt goed meer kan herinneren. Ziet er in ieder geval erg sfeervol uit. Ik ben sowieso fan van Zeeland! Snel maar weer eens die kant op..

Reply
elisavandersluis 23 juni 2016 - 10:36 am

Ik ben ook gek op Zeeland, heerlijk al die leuke stadjes en dorpjes. En de stranden natuurlijk. Zierikzee was voor mij ook al een poos geleden, maar het is inderdaad heel sfeervol. Erg leuk voor een dagje weg.

Reply
Aniek Rooderkerken 24 augustus 2017 - 6:31 pm

Heeft het zoveel monumenten?! Dat wist ik niet. Dan moet ik er ook maar eens naartoe gaan geloof ik 😉

Reply
Elisa van der Sluis 25 augustus 2017 - 12:13 pm

Ja veel he? Is welecht een mooie stad, leuk om zo een dagje rond te lopen 🙂

Reply
Gabrielle 5 januari 2018 - 6:15 pm

Leuk, ik bezocht een aantal maanden geleden de stad en was positief verrast. Je hebt een mooi lijstje gemaakt van alle hoogtepunten.

Reply
Diana 7 januari 2018 - 11:03 am

Twee of drie jaar geleden heb ik dit plekje een dagje bezocht. En ooit in mijn jongeren jaren eens. Is altijd een leuk plekje om door heen te wandelen. Veel mooie historie. Goede tips heb je gegeven want sommige wist ik nog niet.

Reply
Felice Veenman 11 januari 2018 - 5:10 pm

Het is een heerlijk stadje, je beschrijft de sfeer goed. 27 jaar geleden schommelde ik met een enorme dikke buik over de stadswallen en kocht ik er mijn eerste beeld. Van mijnheer Braat, die een atelier had in – ik meen- het weeshuis

Reply
Elisa van der Sluis 17 januari 2018 - 12:05 am

Leuk om te horen en dank je wel! Het is inderdaad een heerlijke stad, vooral op een zomerse dag.

Reply
Martin 19 januari 2018 - 5:00 pm

Ik ben er nog nooiot geweest. Het ziet er best gezellig uit. Leuke oude gebouwen. Zeeland is altijd gezellig. Vroeger gingen we nog wel eens op vakantie naar Domburg. Ook leuk.

Reply
Elisa van der Sluis 24 januari 2018 - 11:46 pm

Echt eens naartoe gaan Martin, het is er echt heel gezellig. Ik ben nog nooit in Domburg geweest, dat staat nog op mij to do list 😉

Reply
sandra 28 januari 2018 - 12:42 am

Wat grappig. Hier heb ik ooit gewoond. Het was destijds al rustig. Heb voor het eerst van mijn leven (en daarna ook nooit meer) heimwee gehad en na mijn verhuizing ben ik nooit meer terug gekeerd. Waarschijnlijk verkeerde leeftijd in de verkeerde periode van mijn leven dat ik daar gewoond heb.
Je hebt er een mooie blog van gemaakt en voor een dagje uit is het een sfeervol dorpje.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More