Home BestemmingenAziëVietnam Nachttrein in Vietnam: van Ninh Binh naar Phong Nha

Nachttrein in Vietnam: van Ninh Binh naar Phong Nha

by Elisa van der Sluis
Nachttrein in Vietnam

De nachttrein in Vietnam was iets waar ik vooraf best wel tegenop zag, vooral vanwege alle horrorverhalen. Maar, wie door een uitgestrekt land als Vietnam wilt reizen ontkomt er niet aan om een keer de nachttrein te pakken. Ik stapte in Ninh Binh op de nachttrein richting Dong Hoi.

Vietnam is een ontzettend groot land en alleen daarom al zijn treinen ideaal. Vliegtuigen komen nu eenmaal niet overal, maar het Vietnamese spoornetwerk heeft een aardige dekking. Ik wilde graag na mijn bezoek aan de schitterende omgeving van Ninh Binh / Tam Coc doorreizen naar het Phong Nha Ke Banh National Park. Daarvoor zou ik de nachtrein moeten pakken vanaf Ninh Binh naar het plaatsje Dong Hoi.

Daar begon het wat te kriebelen, want ik had al het een en ander gelezen over die bewuste nachttrein. Als ik die verhalen mocht geloven zou het liedje “kedeng kedeng” hier zijn oorsprong hebben gevonden en was de trein zo vies dat zelfs de kakkerlakken op badslippers rondliepen. Nu maakte ik mij niet zo’n zorgen dat ik de trein, vanwege het gehobbel, niet zo relaxed zou vinden. Nee, ik sta er namelijk om bekend dat ik als het moet staand kan slapen. Daarnaast slaap ik diep. Enorm diep. Ik was vooral bang dat ik zo diep in slaap zou vallen dat ik niet om 05.00 in Dong Hoi wakker zou worden, maar rond een uurtje of 9 ergens tussen Hue en Hoi An. Daarnaast ben ik best wel gesteld op hygiëne en een paar in de polonaise lopende kakkerlakken kan ik dan ook niet heel erg waarderen.

De Violet Express nachttrein

Mijn gezonde verstand zei gelukkig dat het ook wel eens heel erg mee kon vallen. Het ding met reviews is namelijk dat vaak alleen de mensen die of heel positief of heel negatief zijn een reactie achterlaten. Wat daartussenin zit lees je vaak niet. Dus raapte ik mijn moed bij elkaar en boekte een kaartje voor de nachtrein van Ninh Binh naar Dong Hoi, nabij het Phong Nha Ke Banh National Park. Wel boekte ik de iets luxere Violet Express nachttrein in plaats van de gewone nachttrein. Dat was mij die 10 euro best waard.

Rond half 6 avonds werd ik door de taxi afgezet bij het station van Ninh Binh. Daar was verder niets te doen of te zien, op een heel klein stationswinkeltje na. Eten en drinken had ik vooraf al ingeslagen en dus zat er niets anders op dan wachten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de treinen in Japan staan ze in Vietnam niet bepaald bekend om hun punctualiteit, dus mijn verbazing was groot toen mijn trein 2 minuten te vroeg het station binnenkwam. De aankomst werd keurig in het Engels en Vietnamees omgeroepen en dus hobbelde ik naar het op het ticket aangewezen platform. Daar bleek de trein niet zoals bij ons langs het perron te stoppen, maar aan de overkant. Even oversteken dus en de trein in.

Eenmaal in mijn wagon was ik blij verrast. Het was er vrij klein met twee stapelbedden aan beide kanten, maar het was wel schoon. Het bed was niet heel groot, maar met mijn 1.70 meter paste het prima. Ik bleek mijn coupé te delen met een Franse mevrouw en haar twee tieners, die vooral heel nieuwsgierig waren wat ik in mijn eentje in Vietnam deed. Er werd nog even iets in het Vietnamees omgeroepen en toen vertrokken we.

Station Ninh Binh

Violet Express nachttrein

Coupé Violet Express Vietnam

De nachttrein van Ninh Binh naar Dong Hoi

Rustig hobbelend verlieten we het station van Ninh Binh. Buiten was niets te zien, want het was aardedonker. Ik kletste nog wat met mijn mede reisgenoten en besloot toen dat het tijd was om te gaan slapen.

Ik lag nog maar net toen de trein plots flink vaart begon te maken en daarmee ook enorm begon te schudden. Zo erg dat ik af en toe bijna uit mijn bed werd gekieperd. Om mij heen hoor ik wat Frans gebrabbel en een hoop gelach. Het duurde even voor ik een goede en vooral stabiele positie had gevonden. Toen ik eenmaal lag zonken mijn gedachten af naar alle avonturen die ik tot nu toe had beleefd in Vietnam. Helemaal alleen. En nu lag ik in de nachttrein. Stiekem voelde ik mij best wel een beetje dapper. Met de gedachte over mijn volgende bestemming zakte ik weg in dromenland.

Ergens diep in de nacht werd ik door een flinke hobbel abrupt bij mijn positieven gebracht. Half slaapdronken besloot ik dat het een goed moment was om meteen maar even naar het toilet te gaan, maar vervolgens kreeg ik de deur niet van het schuifje. Na wat gehannes schiet eindelijk de deur met een flinke tik open, waardoor mijn reisgenoten ook gelijk wakker zijn. Zal me niet helemaal in dank afgenomen zijn. De wc blijkt overigens vrij schoon te zijn, maar helaas kwam ik daar wel een kakkerlak(je) tegen. Helemaal eraan ontkomen doe je dus niet, maar dat had ik ook niet verwacht. Eenmaal terug in mijn coupé blijkt het even over half 5 te zijn. Yes, ik had mij niet verslapen! Ik pak mijn spullen bij elkaar en wandel alvast richting een van de uitgangen. Een minuut of 5 later wordt Dong Hoi omgeroepen. Ik ben er!

Phong Nha Ke Banh National Park Vietnam

Ook met de trein door Vietnam?

Je kan in Vietnam van Noord naar Zuid reizen, zoals ik deed, maar ook andersom. Het netwerk aan treinen is enorm uitgebreid en er zijn verschillende routes waar je uit kan kiezen. Op populaire toeristentrajecten, zoals Hanoi – Danang en Ho Chi Minh – Nha Trang zijn er speciale toeristencoupés beschikbaar. Deze bieden iets meer luxe en zijn doorgaans iets schoner dan de gewone coupés, maar je betaald er wel iets meer voor. Ik vond dit het wel waard, maar dat is persoonlijk.

Doorgaans zijn de fijnste treinen de SE1, SE2, SE3 en SE4. Uiteraard zijn er per trein ook verschillende klassen om uit te kiezen, zoals de soft sleeper en hard sleeper. Boek je een ticket voor de nachttrein zou ik zeker voor een soft sleeper kiezen. Een zo goed mogelijke nachtrust is immers wel zo fijn. Reis je overdag kun je gewoon een ticket voor een stoel kopen. Dit deed ik van Dong Hoi naar Hue. In deze coupés zijn overigens ook bagagerekken om je backpack in te leggen.

Tickets kun je via internet vanaf 60 dagen van te voren boeken. Met name als je een soft sleeper wilt is het aan te raden om tijdig te reserveren. Ook is het mogelijk om bij lokale reisbureaus vooraf je tickets te regelen. Eventueel in combinatie met een transfer naar je verblijf en / of een leuke tour.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More