Home BestemmingenEuropaBelgië Ninglinspo: unieke wandeling in de Belgische Ardennen

Ninglinspo: unieke wandeling in de Belgische Ardennen

by Elisa van der Sluis
Ninglinspo

De Ninglinspo staat bekend als één van de mooiste wandelingen van de Belgische Ardennen. Deze uniekewandelroute leidt langs bergrivier de Ninglinspo en onderweg is het genieten van de avontuurlijke wandelpaden, watervalletjes en een waanzinnig uitkijkpunt. Een echte must voor iedereen die de Ardennen bezoekt.

Ninglinspo – een unieke wandeling

De Ninglinspo is de enige bergrivier die België rijk is en het is tevens de naam van één van de mooiste wandelingen van het land. Je vindt de wandelroute in het zuiden van de Ardennen, nabij Remouchamps en Aywaille (provincie Luik). Het vertrekpunt is een parkeerplaats in het dorpje Sedoz. Het is vrij gemakkelijk te vinden, wanneer je in Google Maps Ninglinspo intikt stuur hij je direct naar deze parkeerplaats. Deze wandeling is een ware klassieker onder wandelaars, maar ook minder fanatieke wandelaars lopen hem graag. De totale route is zo’n 6 kilometer en leidt je door het mooiste deel van de Ardennen. De avontuurlijke paden, watervalletjes en het wilde karakter maken het een unieke wandeling die je niet wilt missen.

Ninglinspo wandelen Ardennen

De route

Bij aanvang van de wandeling zijn er twee routes waar we uit kunnen kiezen, een gele en een blauwe. De gele route is slechts 2.5 km lang en gezien deze niet langs het uitkijkpunt leidt, kiezen wij voor de blauwe route van 6 km. Nu lijkt 6 km niet zo heel veel, maar omdat je het grootste deel van de route aan het klimmen bent doe je er al snel zo’n 2.5 uur over. Zeker voor onervaren wandelaars kan het op sommige stukken best pittig zijn.

Vanaf de parkeerplaats lopen we direct het bos in en na een paar meter komen we het eerste houten bruggetje tegen. De eerste 3.5 km loopt langs de bergrivier Ninglinspo, wat betekent dat we nog veel van deze houten bruggetjes zullen oversteken. Op sommige plekken is de wandeling best een uitdaging. De ene keer lopen we over smalle paden, de andere keer moeten we met behulp van touwen langs rotsen klimmen. Die verrassingen maken het wel een ontzettend leuke wandelroute. Hier en daar passeren we ook een watervalletje en dat zorgt voor sprookjesachtige beelden in dit toch al prachtige stukje natuur.

wandelen Belgische Ardennen

wandelpaden route Ninglinspo

Waterval Ardennen

Uiteindelijk komen we bij een breed bospad uit. Dan pas hebben we door dat we ongemerkt toch aardig wat hoogtemeters hebben gemaakt. Het bospad loopt omhoog en loopt nog ongeveer 1.5 km door. Dan komen we uit bij het uitkijkpunt Drouet. Het uitkijkpunt biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de vallei. Op een heldere dag kan je hier kilometers ver kijken. Het is de ideale plek om even op adem te komen. Vanaf het uitkijkpunt vervolgt de route zich bergafwaarts richting de parkeerplaats. Zo’n 25 minuten later staan we weer op ons startpunt bij de auto. Met flink vermoeide benen, maar helemaal gelukkig met al het moois dat we hebben gezien.

Uitkijkpunt Drouet Ninglinspo

Uitkijkpunt Drouet

Ook lezen: De leukste plaatsen in de Ardennen

Een paar tips:

– Ga er vroeg op uit, met name in het hoogseizoen kan het rond de middag vrij druk zijn.
– Trek goede stevige wandelschoenen aan.
– Volg het blauwe rechthoekje. De gele route komt niet langs het uitkijkpunt!
– De wandeling duurt zo’n 2,5 uur en je klimt in totaal zo’n 255 meter.
– De wandelroute loopt grotendeels door de schaduw, het kan dus wat frisser zijn.
– De wandeling is goed te doen met kinderen boven de 6 – 7 jaar.
– De parkeerplaats in Sedoz is met Google Maps gemakkelijk te vinden (tik in ‘Ninglinspo’). Anders zijn de coördinaten            50.468609,5.74354

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More