Home BestemmingenAziëThailand Op ontdekking met een scooter op Koh Samui

Op ontdekking met een scooter op Koh Samui

by Elisa van der Sluis
scooter op Koh Samui

Aan de oostkust van Thailand, op zo’n 560 kilometer afstand van Bangkok ligt het eiland Koh Samui. Het is qua grootte het op 3 na grootste eiland van Thailand, na Phuket en Koh Chang. Om meer van het eiland te zien huurden wij een scooter op Koh Samui om zo de mooiste plekjes zelf te ontdekken.

Gegiechel bij Hin Ta en Hin Yai

Op de eerste dag besluiten we het zuidelijke deel van het eiland te bezoeken. Vanuit onze accommodatie aan het idyllische Crystal Beach rijden we in de richting van Lamai. Het linksrijden is even wennen in het begin, maar na een klein halfuurtje krijgen we het aardig onder de knie. Al snel komen we bij de badplaats Lamai. Dit is een vrij populaire badplaats waar vanwege de lage prijzen vooral backpackers naartoe gaan.

scooter op Koh SamuiLamai is ook bekend vanwege de rotsformaties Hin Ta en Hin Yai. Deze rotsen zien er namelijk uit als mannelijke en vrouwelijke genitaliën. Ja. Echt. Toen wij aankwamen was er net een busje met Chinese toeristen afgezet en hun gelach, gegiechel en bijbehorende handgebaren waren zo grappig om te zien, dat ook wij ons lachen niet meer konden in houden. Voor we weer op de scooter stappen, besluiten we eerst onszelf te trakteren op een overheerlijke meloensmoothie.

Hin Ya en Hin Ta

Koh Samui scooterEen waterval die we nooit bereiken

We zetten onze trip met de scooter op Koh Samui voort en zien op een gegeven moment de bordjes naar de Na Mueang watervallen. Watervallen zijn altijd leuk om te bezoeken en dus besluiten we de borden te volgen. Het pad richting de watervallen is vrij steil en over sommige stukken rijden we over grind. Niet geheel ongevaarlijk en het verbaast ons dan ook niet als er voor ons twee jongens onderuit gaan. Gelukkig mankeren ze, op een schaafwond na, niets.

Nadat we de scooter bij de ingang va de watervallen parkeren, blijkt dat we eerst een flink stuk door de jungle moeten lopen. Vol goede moed beginnen we aan onze tocht, maar het blijkt toch minder fijn te zijn dan we voor ogen hadden. Gezien het dan al vrij laat in de middag is, besluiten we terug te gaan. Mocht je nieuwsgierig zijn wat er precies gebeurde, in deze blog vertel ik er uitgebreid over.

waterval Koh Samui scooterTempelhoppen op Koh Samui

De volgende dag gaan we richting het noorden van Koh Samui, naar de Big Buddha Temple en Wat Plai Laem. Deze route leidt ons door Chaweng. Eerlijk gezegd zijn we erg blij dat we daar niet verblijven. Wat een chaos! Eigenlijk is de hele plaats 1 grote cliché. Er lopen lady boys, dronken Engelsen, er worden gefrituurde insecten verkocht en het stinkt. Hier blijven we niet al te lang hangen.

Eenmaal bij de Big Buddha zijn we het al snel weer vergeten en genieten we van alle pracht en praal bij het 12 meter hoge gouden standbeeld. Na een poosje over het terrein te hebben rondgewandeld, beginnen onze magen te knorren. We rijden naar het iets verderop gelegen Fisherman’s Village voor een heerlijke lunch met vooral veel vis. Veel meer valt er niet te beleven, Fisherman’s Village is een ongelofelijk druk, toeristisch straatje. Na de lunch rijden we naar de kleurrijke Wat Plai Laem Temple. Hier lopen we een poosje langs de verschillende tempels, die allemaal op hun eigen eilandje liggen. De ene tempel is nog mooier als de andere en we genieten van de serene rust die er heerst. Wat een mooie afsluiter van de dag!

Praktische tips en informatie voor het huren van een scooter op Koh Samui

Koh Samui is een vrij groot eiland en om het eiland te verkennen, raad ik je dan ook aan om een paar dagen een scooter te huren. Dit is vele malen goedkoper (en leuker!) dan een excursie. Wij betaalden per dag zo’n 400 Baht (ongeveer 10 Euro). Ter vergelijking: een taxi van Crystal Beach naar Lamai kostte ons de eerste avond ook 400 baht per enkele reis.

Een paar punten om op te letten bij het huren van een scooter op Koh Samui:

– Sommige verhuurbedrijven vragen om je paspoort als borg af te geven. Doe dit niet! Het is bij Nederlandse wet verboden om je paspoort af te geven aan derden.

– Loop altijd even een rondje om de scooter en check of er al schade op zit Je wilt natuurlijk niet achteraf voor andermans schade betalen. Lees ook even dit artikel over 6 veelvoorkomende manieren om opgelicht te worden op reis.

– In Thailand rijd men links.

– Doe een helm op. Dit is tegelijkertijd ook zo ongeveer de enige verkeersregel die gehandhaafd wordt, maar de boete voor het niet dragen van een helm is vrij duur.

– Let goed op de weg. Er zitten nogal eens wat diepe putten in het wegdek en ik spreek uit eigen ervaring dat het vrij zeer doet als je daar met de scooter overheen gaat.

Heb jij op reis al eens een scooter gehuurd?

Ook lezen:

24 comments

Eva 27 maart 2017 - 5:36 pm

Aan mijn scootertocht op Koh Samui heb ik niet zulke goede herinneringen, ik kwam namelijk (door een suffe handeling mijnerzijds) ten val. Een kromme stuur as en kapotte spijkerbroek en dito knie tot gevolg. En dat links rijden he…?

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:47 pm

Ai, dat is balen! Het is wel opletten inderdaad en continu denken aan het feit dat ze links rijden inderdaad 😉

Reply
Sanne 28 maart 2017 - 4:54 pm

Wat een mooi avontuur en handige tips!

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:49 pm

Dank je wel! 🙂

Reply
Stéphanie 28 maart 2017 - 7:57 pm

Zo zie je wel onwijs veel van de omgeving. Heel gaaf! En die rotsen haha het is maar net wat je er in ziet natuurlijk. Wat apart dat ze daar vragen om je paspoort af te geven als borg. Je paspoort afgeven mag inderdaad niet zomaar. Op Corsica vroegen de campings ons dat ook geregeld, want dat was normaal en niemand deed er moeilijk over. Nou, echt niet dus.

Reply
Sanne 28 maart 2017 - 8:14 pm

Fijne manier om het eiland te verkennen.! Prachtig om die chineze toeristen zo te zien gniffelen. Misschien nog wel leuker dan de rotsformaties zelf!

Reply
Yvonne 29 maart 2017 - 8:50 pm

Leuk verslag om te lezen en ik zie die giechelende Chinese toeristen al helemaal voor me… iets te lang in China geweest. 🙂 Als ik dit lees, over die prachtige tempels en de vrijheid die zo’n scooter je geeft wil ik eigenlijk ook wel weer. Thailand is ook echt al te lang geleden voor ons!

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:50 pm

Dank je! Dit is twee jaar geleden, maar ik ga ook zeker nog een keer terug. Ondanks dat het natuurlijk enorm toeristisch is, vond ik het toch wel een onwijs leuk (en mooi!) land. Ja, die Chinezen…daar blijf ik mij toch altijd een beetje over verbazen haha.

Reply
Dasja 30 maart 2017 - 2:15 pm

Leuke manier van het eiland ontdekken op een scooter. Ik zou ook moeten lachen om de giechelende Chinese toeristen. Jammer dat jullie de waterval nooit bereikt hebben. Maar af en toe is het slim om de verstandige keuze te maken 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:53 pm

Die Chinezen waren zo grappig 🙂 De waterval was wel echt een verhaal apart, komt er op neer dat ik gewoon een hele grote bangerik ben 😉

Reply
Jenny 30 maart 2017 - 4:53 pm

Ik beken, ik ben nog nooit op de Thaise eilanden geweest….. Het midden en noorden trekt me meer.

Rijden op een scooter is niks voor mij, ik zit liever achterop.

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:54 pm

Haha, het is wel even wennen inderdaad. Ik ben onwijs benieuwd naar het noorden, ga ook zeker nog een keertje terug om meer te ontdekken.

Reply
Kelly 30 maart 2017 - 6:29 pm

Ik ben vorig jaar in Thailand geweest, maar heb bewust geen scooter gehuurd. Ik ben echt een kluns dus de kans is aanwezig dat een dergelijke tocht niet geheel vlekkeloos verloopt. Zelfkennis 😉 .

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:55 pm

Haha, één troost ik ben ook een echte kluns. Gewoon proberen en gaan, je merkt snel genoeg of het iets is (of niet). Zo niet, dan ben je een paar baht kwijt.

Reply
Esther 30 maart 2017 - 6:58 pm

Heerlijk is het dat je met een scooter zoveel plekjes kunt bereiken die je anders niet snel ziet. Ik ben ook op Koh Samui geweest maar heb daar geen scooter gehuurd. Jammer dat je na de hele rit de watervallen niet hebt weten te bereiken.

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 12:57 pm

Dat van die watervallen komt omdat ik gewoon een watje bleek te zijn (iets met hele, hele grote spinnen). Wel zonde, ik had ze graag gezien. Ik vind het inderdaad heerlijk dat je met een scooter (of auto) zoveel kunt zien en geheel de tijd aan jezelf hebt. Echt perfect 🙂

Reply
Jessica 31 maart 2017 - 3:56 pm

Scootertrips zijn zo fijn om de omgeving te ontdekken! 🙂 Jammer alleen dat je de watervallen niet meer hebt gezien. En grind- en zandwegen zijn inderdaad verschrikkelijk met een scooter. Heb het helaas zelf ook in de Filipijnen ervaren (ik zal nooit meer een beenmodel kunnen worden haha ;p).

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 1:00 pm

Ik had het gelezen inderdaad, balen zeg! Moet wel grinniken om je opmerking (beenmodel) haha. Grind is inderdaad een nog go met een scooter, wat een ellende! Scheelde bij ons ook niet veel.

Reply
Diana 1 april 2017 - 10:05 am

Koh Samui toen niet bezocht maar wil er nog wel is terug naar toe. Ik wilde toen op Koh Tao ook een scooter huren maar omdat ik geen internationaal rijbewijs bij mij had het risico niet aangegaan. Ik hoor altijd wel dat er veel ongelukken gebeuren en zag op Koh Tao veel mensen met verband lopen.

Reply
Elisa van der Sluis 2 april 2017 - 1:01 pm

O echt? Dat is mij op Samui niet opgevallen, dan had ik het denk ik ook niet gedaan. Al moet ik wel zeggen, het is natuurlijk oppassen geblazen. Als ik sommige rond zag scheuren, krabbelde ik ook wel eens achter mijn oren.

Reply
Marcella Molenaar 3 april 2017 - 10:25 am

Wij reizen meestal met een auto, maar zijn nog nooit op een scooter gestapt om een (ei)land te ontdekken. Het lijkt me echter wel heel leuk. Wil het zeker eens gaan doen!

Reply
Elisa van der Sluis 3 april 2017 - 11:24 pm

Moet je eens doen, is weer zo anders dan met de auto. Echt heel leuk om te doen, wel oppassen 😉

Reply
Eva 24 april 2017 - 5:37 pm

Aan mijn scooter rit op het eiland hield ik een souvenier over, een litteken op mijn knie. Onderuit gegaan met mijn huur vervoermiddel. Verder een top tijd gehad. Vond alleen die mummie monnik erg creepy.

Reply
Elisa van der Sluis 28 april 2017 - 10:11 pm

Auch, dat is minder inderdaad. Die mummy was, ehm, apart inderdaad 😀

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More