Home TipsReistips Opgelicht op reis: 6 manieren en hoe ze te voorkomen

Opgelicht op reis: 6 manieren en hoe ze te voorkomen

by Elisa van der Sluis

Iedereen die wel eens reist krijgt er vroeg of laat mee te maken: oplichterspraktijken. Of het nu een leugentje om bestwil betreft om een extra zakcentje te verdienen of om het moedwillig bedriegen, ik kan er heel slecht tegen. Natuurlijk wil jij niet dat je word opgelicht op reis en probeer je dat zoveel mogelijk te voorkomen. Om je een beetje te helpen zet ik 6 veel voorkomende praktijken op een rij met tips om ze te voorkomen.

Autohuur

Een onbekende bestemming verkennen met een auto kan ik alleen maar toejuichen, het is ontzettend leuk! Wees wel een beetje voorzichtig bij het huren van een auto. Het kan natuurlijk voorkomen dat een auto wat schadeplekken heeft. Op zich niet erg, maar je zal niet de eerste zijn die bij het terugbrengen van de auto te horen krijgt dat je moet betalen voor de schade. Terwijl die er dus al zat. Probeer dan maar eens onder het betalen van een flink geldbedrag uit te komen. Loop daarom voor je een auto huurt altijd even een rondje om de auto en maak foto’s van eventuele schadeplekken en zorg dat het op de bon van de verhuurder genoteerd wordt. Zo kun je later aantonen dat de schade al aanwezig was.

Het volgeboekte hotel

Ook een leuke. Je hebt een accommodatie geboekt en bij aankomst op de luchthaven wil je een taxi nemen om er te komen. Vervolgens weet de taxichauffeur je te vertellen dat het hotel is volgeboekt. Of afgebrand. Of gebombardeerd. In ieder geval, no way dat jij daar kunt slapen. Gelukkig weet de chauffeur wel een plekje waar ze wel nog kamers vrij hebben. Trap er niet in! Deze chauffeurs krijgen een commissie voor iedere klant die ze bij een hotel brengen. Houdt dus voet bij stuk dat je zeker weet dat je wel in het door jou geboekte hotel terecht kan of kies een andere taxi.

Paspoort als borg

Dit is mijzelf een keer overkomen in Thailand. We wilden een scooter huren en vervolgens werd mij gevraagd om mijn paspoort als borg achter te laten. Gelukkig was ik hier al voor gewaarschuwd en heb ik het dus niet gedaan. Het komt namelijk regelmatig voor dat gehuurde scooters van deze bedrijven gestolen worden. Door medewerkers van het verhuurbedrijf. Jij weet dat niet en dus betaal je netjes een veel te hoog bedrag om je paspoort terug te krijgen. Doe het niet! Ten eerste is het bij wet verboden je paspoort uit handen te geven en ten tweede zijn er voldoende verhuurbedrijven te vinden die hier niet om vragen. Dan maar ergens anders een scooter huren.

De tuktuk

De goeie ouwe tuktuk chauffeur. Dit is een groep apart en ze hebben talloze manieren om jou geld afhandig te maken. Tevens één van de meest voorkomende manieren hoe mensen worden opgelicht op reis, althans in Azië. Hij wil je even een winkel laten zien waar maatpakken of excursies worden verkocht, de tempel waar je graag heen wilt blijkt gesloten (maar hij weet een veel mooiere!) of zoals eerder genoemd, je hotel is volgeboekt. Het zijn allemaal dingen waar ze net een beetje extra aan verdienen. Wil jij op reis graag een ritje met een tuktuk maken? Spreek altijd van te voren een prijs af, laat je nergens afzetten waar je niet heen wilt en geloof het nooit als je verteld wordt dat de plek waar je heen wilt gesloten is. Hoe vriendelijk hij ook lacht.

De wisseltruc

Natuurlijk heb je in een ander land ook geld nodig. Vaak is er wel een wisselkantoortje te vinden. Jij legt je geld neer, de mevrouw achter de kassa begint te tellen en alles lijkt te kloppen. Eenmaal in je hotel blijkt dat je toch te weinig hebt gekregen. Zie het ontbrekende deel dan maar weer terug te krijgen. Zorg daarom dat je weet wat de wisselkoers is, vraag van te voren hoeveel je zult ontvangen en tel het geld altijd na. Desnoods twee keer. Klopt het niet, maar blijft men erbij dat het wel klopt? Vraag jouw geld terug en zoek een ander wisselkantoor.

De behulpzame local

Je loopt ergens middenin een stad en plots komt er een local naar je toe die je wel even de weg wilt wijzen naar een paar mooie bezienswaardigheden. Vriendelijk toch? Nee dus. Eenmaal bij de bezienswaardigheid wil hij geld zien, hij is immers je gids geweest. Natuurlijk kan je iemand prima om de weg vragen, maar laat diegene het je vertellen. Biedt hij aan om even mee te lopen en heb je twijfels over zijn oprechtheid? Bedank vriendelijk en zeg dat je het wel kan vinden.

Tot slot, reizen is ontzettend leuk, maar het is soms wel opletten geblazen. Opgelicht worden is nooit tof, maar om te worden opgelicht op reis is extra vervelend. Je zit ten slotte in een vreemd land waar je waarschijnlijk de taal niet spreekt en de gebruiken niet kent. Laat het je niet tegen houden om op reis te gaan, maar pas altijd goed op.

Ben jij wel eens opgelicht op reis?

Ook lezen:

13 comments

Sabine 15 maart 2017 - 8:56 pm

Ja echt er zijn zoveel manieren en elk land kent zijn eigen manieren. Snel even geld omwisselen hier in Bogotá bijvoorbeeld, en zeggen dat dit een briefje van 5000 is in plaats van 50000. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit ben opgelicht, maar misschien is het onbewust weleens gebeurd. Soms is het zo makkelijk bij onwetende toeristen.

Reply
elisavandersluis 19 maart 2017 - 12:23 am

Precies wat je zegt, soms heb je het niet eens door. Dan lees je later iets en denk je “oeps”. Zelf ben ik dus achteraf opgelicht door een tuktuk chauffeur (in Tunesië of all places), die ons toch heel graag de winkel van zijn broer wide laten zien. Ach, het wordt pas echt naar als je voor grote bedragen getild wordt. Dan wordt ik wel woest 😉

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 16 maart 2017 - 7:12 pm

Ik vind het altijd zo irritant om op je hoede te zijn, maar helaas hoort dat erbij. Hier in Argentinië en Chili merk ik er wel minder van dan bijvoorbeeld in Azië. Gelukkig wordt je in Azië vaak maar voor een klein bedrag ‘opgelicht’ en dan is het acceptabel. Die scooter truc is echt zo raar, toen ik dat las dacht ik echt van; huh is dit echt zo?

Reply
elisavandersluis 19 maart 2017 - 12:26 am

Azië is wel echt de top vwb oplichting! In Thailand was ik continu op mijn hoede. Van die scooter had ik vooraf gehoord en dacht ik ook “ja natuurlijk”. Tot we een stelletje tegenkwamen waarbij het dus was gebeurd. Kostte hun zo’n 500 piek en een dag op het politiebureau. Weet niet of het overal is, maar op Koh Samui werd ik er flink voor gewaarschuwd. Bizar toch?

Reply
Co | Op reis met Co 16 maart 2017 - 7:29 pm

Ik heb hier zoveel over gehoord, maar zelf (gelukkig) nooit meegemaakt. Ik ben ook altijd wel erg voorzichtig, en dat vind ik niet altijd even leuk. Ik ga eind dit jaar voor het eerst naar Azië, ben benieuwd hoe me dat gaat bevallen en of ik bovenstaande ook tegen ga komen 🙂

Reply
elisavandersluis 19 maart 2017 - 12:27 am

Gelukkig! Ik denk dat je in Azië wel een paar keer iets tegen zult komen, Azië is echt de top vwb oplichting. Geweldig werelddeel hoor en ik kom er heel graag, maar let dus wel een beetje op 🙂

Reply
stephanie 16 maart 2017 - 8:29 pm

Deze trucs komen mij gelukkig niet bekend voor…maar helaas heb ik wel eens
veelste veel voor iets betaald.
x

Reply
elisavandersluis 19 maart 2017 - 12:28 am

Ai ja dat is ook balen inderdaad. Overkwam mij nogal eens in Tunesië; voor een souvenir, een excursie en natuurlijk de taxi. Niet veel geld, maar toch. Leuk is anders.

Reply
Jenny 19 maart 2017 - 11:47 pm

Ik ben altijd bang dat er iets mis is met de huurauto, maar in de praktijk heb ik nooit iets meegemaakt. Afklop.

Gelukkig zijn de meeste mensen gewoon lief 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 19 maart 2017 - 11:50 pm

Gelukkig wel, anders was de wereld wel heel verknipt 😉 Ik heb hetzelfde met huurauto’s (eigenlijk met alles wat ik huur), ben altijd bang dat er achteraf gezeur komt. Gelukkig is het pas 1 keer gebeurd.

Reply
Eva 21 maart 2017 - 9:28 am

Heel herkenbaar. Vooral die van de autohuur. Een paar geleden in Maleisië. Grrr. Word weer boos als ik aan denk.

Reply
Elisa van der Sluis 21 maart 2017 - 11:06 pm

Ahh nee, ook meegemaakt? Ik kan me daar zo boos om maken. Balen zeg!

Reply
Eva 5 april 2017 - 7:16 pm

Ik kan behoorlijk naïef zijn, maar mijn vriend heeft alles zo in de gaten als doorgewinterde reiziger 😛 We zijn nog nooit opgelicht op reis, maar sluit niet uit dat het vast ooit nog eens kan gebeuren. Als het zou gebeuren zou ik er niet te lang bij stil blijven staan; zo zonde om er je reis en ervaring door te laten verpesten.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More