Home BestemmingenNoord AmerikaVerenigde Staten Orkaanseizoen in Florida: zo valt je reis niet in het water

Orkaanseizoen in Florida: zo valt je reis niet in het water

by Elisa van der Sluis
Orkaanseizoen Florida

Het orkaanseizoen in Florida is berucht en bij velen staan de beelden van de verwoestende orkaan Irma  (2017) nog vers in het geheugen. Toch hoef je Florida zeker niet te skippen in deze periode. Ik bezocht Florida in het orkaanseizoen en vertel je over de voor- en nadelen en deel mijn tips voor een geslaagde rondreis.

Orkanen in Florida

Officieel loopt het orkaanseizoen in Florida van 1 juni tot 30 november. Tijdens deze periode vormen de meeste stormen in de Atlantische Oceaan. Gemiddeld genomen zijn er jaarlijks 10 stormen die een naam krijgen en hiervan ontpoppen zich er gemiddeld 6 tot een orkaan. De orkanen worden ingedeeld aan de hand van de schaal van Saffir-Simpson en kent 5 categorieën. Categorie 1 is met een windsnelheid van 119-153 de laagste categorie en categorie 5 is met windsnelheden van boven de 250 km per uur de zwaarste. Orkaan Irma uit 2017 en orkaan Katrina uit 2005 waren beiden orkanen in categorie 5. Hoewel orkanen gevreesd worden vanwege het allesverwoestende karakter, ziet men ze vandaag de dag gelukkig al vrij vroeg aankomen. Dat zorgt er voor dat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden en er tijd is om, indien nodig, te evacueren.

storm Florida Keys

De voor- en nadelen van reizen in het orkaanseizoen

Een reis plannen in het orkaanseizoen kent zowel voor- als nadelen. Zo zul je bijna dagelijks te maken krijgen met (zware) regenbuien, maar gelukkig zijn die vaak van korte duur. Een overduidelijk nadeel is natuurlijk dat je de kans hebt dat er een orkaan over komt waaien. Zelfs orkanen in de laagste categorie kunnen voor een flinke domper op je vakantie betekenen, want tijdens zo’n storm kun je niet bepaald veel doen. Wanneer er een zware orkaan wordt voorspeld loop je kans dat je het gebied waarin je verblijft moet evacueren of vervroegt naar huis moet. In het ergste geval kun je gewond raken en zelfs overlijden tijdens een orkaan. Denk dus goed na over de mogelijke risico’s van een reis tijdens het orkaanseizoen.

Toch zitten er ook voordelen aan. Deze periode is het absolute laagseizoen qua toerisme, wat een rondreis goed betaalbaar maakt. Hotels, een huurauto en zelfs pretparktickets zijn in deze periode voordeliger. Wel zijn tijdens de zomervakantie de vliegtickets duurder, maar vroeg boeken kan veel schelen. Doordat het laagseizoen is, zijn er ook veel minder toeristen aanwezig. Het is aanzienlijk rustiger in de Nationale en Provinciale parken en ook in de pretparken is het goed te doen.

Tot slot is de kans dat een orkaan overwaait statistisch gezien, met gemiddeld 6 orkanen per jaar, vrij klein. Orkanen in de zwaarste categorie komen niet jaarlijks voor. Hoewel Florida vaak in de buurt van de koers van een orkaan ligt, wordt Florida “slechts” eens in de paar jaar getroffen door een orkaan. Als Florida dan getroffen wordt betreft het meestal een deel van de staat. De kans dat het gebied waar je op dat moment vakantie viert daadwerkelijk getroffen wordt is dus echt heel klein.

Orkaanseizoen Universal

Florida in het orkaanseizoen – 7 tips

– Houdt altijd het weerbericht en nieuws in de gaten. Het National Hurricane Center waarschuwt tijdig wanneer er een orkaan dreigt te ontstaan. Indien er een waarschuwing geldt volg dan altijd de aanwijzingen van het NHC op.

– Buitenactiviteiten, zoals een tour of wandeling, plan je het beste in de ochtenden. Vaak valt de regen pas in de middag en hoewel vaak van korte duur, ben je na een buitje in Florida meteen doorweekt.

– Een poncho schaf je het beste vooraf aan. In Universtal Studios moest ik in de stromende regen op nog op zoek naar een poncho. Die ook nog maar liefst 8 dollar per stuk kostte. Voor dat geld heb je bij Walmart 5 poncho’s van verrassend goede kwaliteit.

– Zorg voor een B plan. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk buiten doen, maar kijk ook of er in de buurt van jouw bestemming leuke binnenactiviteiten zijn. Zo besloten wij op een wat minderde dag het Turtle Rescue Center op de Keys te bezoeken, wat ontzettend leuk bleek te zijn.

– Wees flexibel. Echt, je huurauto is je grootste vriend. Een storm of orkaan zelden tot nooit de hele staat. Toen wij in de noordelijke Keys verbleven en er een zware storm aankwam besloten we last minute naar Key West te rijden. Terwijl de noordelijke Keys te maken hadden met zware regenval en windstoten, liepen wij op Key West in de zon.

– Wil je Disney of Universal Studios bezoeken? Buitenattracties plan je het beste in de ochtend wanneer er minder kans is op regen en onweer. Deze attracties moeten namelijk sluiten bij onweer, wat meestal ‘s middags komt.

– Zorg voor een goede reisverzekering! Niet alle reisverzekeringen vergoeden schade door storm (de zogenaamde “act of God”). Je doet er goed aan om je polis van te voren al goed na te kijken.

Tot slot

Hoewel het misschien gevaarlijk klinkt, is het al met al meer dan goed te doen om een rondreis door Florida in het orkaanseizoen te plannen. Natuurlijk brengt het enige risico’s met zich mee en daar moet je jezelf op voorbereiden, maar de lagere prijzen en toeristenaantallen maken heel veel goed. Wil je echt geen risico lopen? December tot en met mei zijn de maanden waarin de kans op een orkaan het kleinst is.

Ook lezen:

2 comments

Ann|reisblog wANNderful 16 juli 2019 - 9:18 pm

Vervelend is wel dat vluchten geschrapt worden en dat je soms gewoon binnen moet blijven als de storm naderbij komt. Attracties zijn dan ook dicht. Niet erg als je een week ter plekke blijft, maar wel vervelend als je net die dag een bezoek gepland had. Maar veiligheid is natuurlijk het belangrijkst.

Reply
Elisa van der Sluis 18 juli 2019 - 9:40 pm

Klopt inderdaad. Toen wij er waren werden de vluchten vanaf Miami geschrapt, gelukkig vloog alles 2 dagen later weer toen wij naar huis gingen. Binnenattracties zijn overigens wel open, tenzij het echt een orkaan wordt.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More