Home BestemmingenEuropaBelgië Parel aan de Maas: Dinant

Parel aan de Maas: Dinant

by Elisa van der Sluis

In het hart van de provincie Namen ligt het prachtige plaatsje Dinant. Een plaatsje waar ik al een aantal maal ben geweest, maar wat mij op de één of andere manier nooit verveelt. Dinant wordt in tweeën gesplitst door de Maas en dat, in combinatie met de prachtige krijtrotsen op de achtergrond, zorgt voor een bijzonder mooie aanblik. Op een zonnige winterdag in januari bezocht ik het plaatsje weer en wist ik meteen weer waarom het voor mij een ware parel aan de Maas is.

Een bewogen geschiedenis

Dinant is één van de oudste stede in de Belgische Ardennen en kent een bewogen geschiedenis. Door de gunstige ligging aan de Maas was het lange tijd een belangrijk handelscentrum in de regio. De mens zou de mens niet zijn als juist dat ook regelmatig voor de nodige conflicten zorgde. Om de stad te beschermen werd daarom op de rotsen een Citadel gebouwd. Dit verdedigingsbouwwerk torent tot op de dag van vandaag nog steeds als een soort beschermheer boven de stad uit. Helaas hielden de gevechten niet op na de bouw van de Citadel, want tot aan de twee grote Wereldoorlogen aan toe was Dinant regelmatig een doelwit. In de Eerste Wereldoorlog bestormde Charles de Gaulle Dinant, om de stad te bevrijden van de Duitse bezetters. Hij raakte hierbij gewond tijdens de oversteek van de brug. Na de wederopbouw werd de brug naar hem vernoemd.

Het Dinant van nu

Tegenwoordig is Dinant één van de mooiste stadjes om te bezoeken in de Ardennen en zijn er voldoende bezienswaardigheden om je er een dagje te vermaken. Vanaf de Citadel heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Tijdens een rondleiding kom je veel te weten over de historie van het plaatsje. Hou er wel erg in dat in januari de citadel doordeweeks gesloten is. Dinant heeft ook iets met saxofoons, het is namelijk geboortestad van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Sinds 2010 pronken er door de hele stad kleurrijke saxofoons en ook het geboorte huis van Sax is te bezoeken. Verder is het gewoon heerlijk om rond te slenteren door de smalle straatjes van het stadje of om op een zonnige dag een rondvaarttocht te maken over de Maas. Inmiddels ben ik er al een aantal keer geweest en ik blijf het een ontzettend fijn plaatsje vinden.

Ben jij al eens is Dinant geweest?

Ook lezen:

20 comments

Stéphanie 22 januari 2017 - 5:00 pm

Helaas ben ik er nog nooit geweest maar wel tig keer voorbij gereden. Het ziet er echt uit als een gezellig plaatsje, waar je heerlijk kunt ronddwalen maar volgens mij is het ook een fijne omgeving voor een fietstocht. Prachtig trouwens die reflectie van de gebouwen in het water!

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 11:14 pm

Ik zei het al op Twitter, je moet echt eens stoppen. Heerlijke plek om door de straatjes te slenteren, een oswaneling te maken of inderdaad een fietstocht te maken. En merci! 🙂

Reply
Ilona 22 januari 2017 - 5:11 pm

Die foto’s met die weerspiegeling van de huizen in het water zijn prachtig. Dinant; nog nooit geweest. Maar het laat maar zien dat buiten de gebaande paden en grote steden, België heel wat moois te bieden heeft. Als wij naar de Belgische Ardennen afreizen ga ik Dinant zeker niet overslaan 🙂

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 11:15 pm

Dank je wel! Wat je zegt is zeker waar, België heeft enorm veel moois te bieden! Mocht je gaan; bezoek ook zeker de citadel, is echt de moeite waard!

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 22 januari 2017 - 5:26 pm

Wauw, die eerste foto is echt prachtig! Ik ben nog nooit in Dinant geweest, maar het ziet er erg leuk uit 😀

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 11:16 pm

Dank je wel! Was wel even een fikse weersverandering met de dagen ervoor haha. Mocht je eens in de buurt komen dan kan ik het je alleen maar aanraden, is echt een lieflijk plaatsje 🙂

Reply
Sanne 22 januari 2017 - 7:10 pm

Ik ben al eens in Dinant geweest, en ik vind het er prachtig. Je legt de stad goed vast op beeld!

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 11:17 pm

Dank je! Leuk dat jij er ook bent geweest en het ook zo mooi vond. Ik kan daar echt genieten, heerlijk 😀

Reply
Marlies 23 januari 2017 - 1:01 pm

Ik denk dat ik er ooit al ben geweest maar dat zal wel heel lang geleden geweest zijn. Toch maar eens (terug) bezoeken. Mooie foto’s trouwens!

Reply
elisavandersluis 27 januari 2017 - 7:43 pm

Dank je wel 🙂 Zeker doen, echt een onwijs leuk stadje!

Reply
Marcel 23 januari 2017 - 9:27 pm

De foto van de weerspiegeling van de huizen in het water is prachtig! Wat een leuke plek, en lekker dichtbij.

Reply
elisavandersluis 27 januari 2017 - 7:44 pm

Dank je wel Marcel, is ook één van mijn favorieten. Inderdaad een heerlijke plek, dichtbij huis zijn (gelukkig) nog zoveel mooie plekjes te ontdekken 🙂

Reply
Marcella Molenaar 1 februari 2017 - 6:32 pm

Wat geinig, al die saxofoons. Vrolijk! Dinant ziet er echt heel erg mooi uit, met die rotsen. Jammer dat we er niet geweest zijn rond Kerst, maar zo blijft er altijd wat op je lijstje staan 🙂 Mooie foto’s!

Reply
elisavandersluis 1 februari 2017 - 10:09 pm

Die saxofoons zijn wel apart inderdaad, vind het wel mooi om te zien hoe ze zo hun geschiedenis trouw blijven. Het is echt een heel lieflijk plaatsje, vind het er heerlijk!

Reply
Ana Rita 7 december 2017 - 1:59 pm

Prachtige foto’s heb jij gemaakt!

Reply
Yvonne 13 maart 2018 - 8:14 pm

Toen wij er waren was het waterniveau (vanwege herstel aan sluizen e.d.) heel laag. Als ik jouw foto’s zie toch wel jammer, zo achteraf. Heel mooi, dat spiegelgladde hoge water!

Reply
Martin 30 november 2018 - 9:27 pm

De Ardennen zijn prachtig en dit is een heel leuk stadje. Prachtige foto’s met die spiegeling van de huizen in het water.

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:19 pm

Dank je wel! Ben dol op de Ardennen, kom er heel graag.

Reply
susanne 5 februari 2019 - 10:11 am

Heb je nog leuke tips qua overnachten?

Reply
Elisa van der Sluis 6 februari 2019 - 11:37 pm

Ik sliep de eerste keer in een bungalowpark vlakbij Durbuy en de tweede keer in Chateau de la Poste. Dat is een kasteel (kijk even onder bijzonder overnachten, daar staat hij) en echt zo fijn en mooi. Niet goedkoop, maar ook niet superduur.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More