Home TipsPersoonlijk Persoonlijk: over 30 worden en 10 jaar reiskriebels

Persoonlijk: over 30 worden en 10 jaar reiskriebels

by Elisa van der Sluis

Morgen is het zover: ik word 30! Zomaar, ineens, is er 10 jaar voorbij gevlogen. Alsof het niets was. En ondanks dat ik het niet erg vind, of heel stoer roep dat het mij niks doet, maakt het mij toch wel een beetje nostalgisch.

Hoe voelt dat nou?

Zo’n typische vraag die je dan krijgt: hoe voelt dat nou? Eerlijk gezegd voelt het best gek om mijn twintiger jaren gedag te zeggen. Niet dat ik mij nu plots heel anders voel als gisteren, maar ik moet toch wel bekennen dat er een verschilletje is met 10 jaar geleden. Toen 30 heel oud leek. Toen ik nog ieder weekend doorhaalde in hartje Rotterdam. Toen ik nog geen flauw idee had wat ik met de rest van mijn leven wilde. Niet dat ik dat nu wel ineens weet. Ik zou echt niet weten (en niet willen weten) waar ik over 10 jaar sta. Toch voelt het anders, rustiger. Toen ik 20 werd vond ik het heel belangrijk om te weten wat ik de rest van mijn leven wilde doen, was ik zoekende. Nu neem ik het leven meer zoals het komt.

Ook was ik 10 jaar terug nog ongelofelijk onzeker. Onzeker over hoe ik overkwam op mensen, hoe ik eruitzag. Was ik niet te dik? Vonden mensen mij wel aardig en leuk? Nu kijk ik daar heel anders tegenaan, het kan mij een stuk minder schelen. Die maat 36 zei ik lang geleden al vaarwel, ik ben nu eenmaal geen tenger ding. Met mijn heupjes heb ik inmiddels vrede gesloten, ze gaan toch nergens heen. Ik durf ook vaker nee te zeggen en laat mij niet leven. Ben meer mijzelf en heb er geen moeite meer mee dat je nu eenmaal niet met iedereen dikke vrienden kan zijn. Behandel mensen zoals jezelf behandelt wilt worden, dat is denk ik het belangrijkste.

Ben ik schijnbaar toch iets wijzer geworden in die jaren. Zie je? Dat 30 worden is zo gek nog niet.

10 jaar reiskriebels

Iets wat wel hetzelfde bleef de afgelopen jaren was de drang om meer van de wereld te zien. Al veranderde mijn manier van reizen ook. Tien jaar terug vond ik het eerlijk om 2 weken op 1 plek te zitten. Ik genoot van landen als Egypte, Tunesië en Turkije. De zon scheen er volop, de stranden waren uitgestrekt en de zee helderblauw. Maar ook toen al was ik nieuwsgierig naar de landen die ik bezocht, naar de cultuur en de mensen. Ik boekte meestal lokaal wat tripjes, om wat van het land mee te krijgen en zoveel mogelijk te zien. Toch, als je mij toen had verteld dat ik het nu heerlijk zou vinden om uren in een auto te zitten, wandeltochten te maken en zelfs zou gaan kamperen in de Afrikaanse Bush, had ik je volledig voor gek verklaard.

Een roadtrip door Florida maakte daar verandering in. Enthousiast gemaakt door kennissen besloot ik ook eens voor het avontuur te gaan en boekte vliegtickets en een huurauto. Ik genoot van de roadtrip die ik daar maakte, van de natuur om mij heen en van de vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde. Daarna was de reislust aangewakkerd en volgde er nog veel meer reizen, waar ik met heel veel plezier op terug kijk. Een schitterende roadtrip door Kroatië, een reis door Canada en natuurlijk onlangs nog een treinreis door Japan. En ik werd natuurlijk verliefd op Zuid Afrika, waar we volgende maand voor de tweede maal heen gaan!

Ondanks het feit dat ik dus tegenwoordig voor de iets avontuurlijkere reizen ga, speel ik wel een beetje met het idee om volgend jaar weer eens 2 weekjes op 1 plek te blijven. Een keertje rustig aan doen, echt vakantie vieren. Dat idee. Is het cirkeltje toch weer een beetje rond. Wel moet er genoeg te doen en te zien zijn in de omgeving, want 2 volle weken op een strandbedje doorbrengen zie ik echt niet zitten. En ik mag dan 30 worden, ik kan ook nog steeds heel blij worden van een weekendje Disney of een dagje stuiteren in de Efteling. Zo oud ben ik nou ook weer niet ;-).

Was een iets langer verhaal dan ik eigenlijk had gepland. Mocht het nou toch heel erg tegenvallen morgen, ik ben in elk geval een lang weekend vrij om me in mijn bed te verstoppen als het nodig is.

Voor nu, aan alle mededertigers: gegroet!

Ook lezen:

21 comments

Yvonne 9 augustus 2017 - 7:31 pm

Wat leuk om dit persoonlijke verhaal te lezen. Ja, 10 jaar kunnen zo voorbij vliegen… ik ben niet zo van de verjaardagen en onthou nooit hoe oud ik ook alweer ben, maar dit jaar… dit jaar weet ik het precies, haha. Ik hoop dat je een fijne verjaardag hebt morgen. Nogmaals gefeliciteerd!!

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:43 pm

Hihi, ja het gaat hard ineens. Ik ben ook niet zo van het vieren. Vroeger vond ik het heel leuk, maar nu ga ik liever een hapje eten enzo. Heb in elk geval een paar hele leuke dagen gehad 🙂 En dank je wel!!

Reply
Marcella 9 augustus 2017 - 8:31 pm

Leuk om te lezen dat je zo veranderd bent! Ik ken dat hoor, ik was ooit in een ver verleden in Kroatië en heb daar amper wat gezien. Zo zou ik nu nooit meer op reis gaan! Ik tik in november de 35 alweer aan (help!) maar zou echt niet 10 jaar jonger willen zijn. Het minder onzekere bevalt me prima. Alvast gefeliciteerd meid, fijne verjaardag en lang weekend vrij!

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:41 pm

Haha, nee gek is dat hé. Toen vonden we dat al helemaal het einde. Toch lonkt het idee wel hoor om weer eens op 1 plek te blijven. Maar ook dan wil ik er wel op uit trekken, gewoon wat dagtochtjes zeg maar. Ik zou ook echt niet meer 10 jaar jonger willen zijn, bevalt prima zo :-). En dank je wel!!

Reply
Shirley 9 augustus 2017 - 10:09 pm

Fijne verjaardag alvast! Ik word volgende maand 28. Dat vind ik ook al een serieuze leeftijd, maar de 30 wordt nog gekker denk ik. Het alternatief is niet ouder worden en dat is erger natuurlijk. Dus leggen we ons er maar bij neer. Als ik nou niet alleen ouder werd, maar ook wijzer… 😉

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:40 pm

Dank je!! Het klinkt gek, maar met 28 had ik eigenlijk meer moeite. Geen idee waarom. Het kwam ineens zo dichtbij ofzo 🙂 Dat wijzer worden komt vanzelf haha, kijk maar eens terug op wat je allemaal geleerd hebt.

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 10 augustus 2017 - 2:37 pm

Mooi geschreven Elisa! Ik word dit jaar ook 30…. ongelooflijk hoe je kunt veranderen in 10 jaar he. Mooi en herkenbaar om te lezen . En natuurlijk van harte gefeliciteerd!!! 😀

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:39 pm

Dank je wel Narelle! Leuk dat jij ook 30 wordt dit jaar, ik dacht eigenlijk dat jij halverwege de 20 was haha.

Reply
Stéphanie 10 augustus 2017 - 8:24 pm

Gefeliciteerd en welkom bij de dertigersclub! 🙂 De jaren vliegen echt voorbij he in je 20 jaren, maar na je 30ste gaat de tijd niet langzamer helaas.. Gelukkig verander je door de jaren heen vaak wel in de positieve zin. Ik herken mezelf wel in wat je schrijft. Wat andere van je vinden wordt steeds minder belangrijk en je leert jezelf meer te accepteren. Ouder worden is dus niet per se slecht als je het zo bekijkt 😉 Geniet van je lang weekend!

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:38 pm

Haha dank je wel! Voorbij vliegen doet het zeker, lijkt steeds sneller te gaan. Leuk dat jij je er ook in herkent, schijn toch voor velen wel een beetje hetzelfde te zijn, 🙂

Reply
Sabine 10 augustus 2017 - 10:04 pm

Nogmaals gefeliciteerd! Leuk om te lezen hoe je de jaren hebt ervaren en hoe je veranderd bent. Ik vond het best moeilijk toen ik 30 werd, opeens voelt het zoveel ouder. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Ik herken me ook erg in wat je zegt over tevreden zijn en acceptatie. Dat zijn de voordelen van ouder worden haha 🙂 Hoop dat je een fijne verjaardag hebt gehad!!

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:32 pm

Dank je wel Sabine!! Beetje gek is het wel hoor haha. Grappig dat iedereen zich wel herkent in het meer tevreden zijn enzo 🙂 Heb een hele leuke verjaardag gehad, heb het eigenlijk zelfs 3 keer gevierd haha. En dat terwijl ik van te voren zei dat ik niks zou vieren 😉

Reply
Jenny 11 augustus 2017 - 7:24 am

Gefeliciteerd nog met je 30ste verjaardag!

Ik sluit me helemaal bij je aan, ik word ook alleen maar zekerder naarmate ik ouder word.

Nog vele jaartjes in goede gezondheid met mooie reizen 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:30 pm

Dank je wel!! Lekker is dat he, om dat onzekere van je af te schudden :-). Voel mij nu zoveel lekkerder dan een paar jaar terug.

Reply
Niels 12 augustus 2017 - 5:37 am

Nog gefeliciteerd! Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad en dat de leeuwenkoning gaaf was om te zien. De dertig ben ik ook alweer gepasseerd. Zelf vond ik het niet heel bijzonder. Geen moment om bij stil te staan. Ik Oktober komt er weer een jaartje bij. De tijd vliegt, maar de tussen tijd is super. Leuk dat je manier van reizen is veranderd. Dat je avontuurlijker bent geworden. Daar lees ik graag over op je blog 😉 Dat er nog vele mooie jaren mogen volgen!

Reply
Elisa van der Sluis 13 augustus 2017 - 9:27 pm

Dank je wel, was echt een hele toffe dag! Ik vind 30 worden niet heel bijzonder op zich, maar vind het wel altijd een mooi moment om even terug te kijken op de jaren vooraf 😉

Reply
Sanne 18 augustus 2017 - 4:19 pm

Nog van harte gefeliciteerd! Ik zit ook bijna tegen die grens aan en heb tot mijn 30e nog wat mooie reizen in gedachten, maar daarna ook zeker!

Reply
Laura | Travelvibe 22 augustus 2017 - 12:59 pm

(Nog) Gefeliciteerd met je 30ste verjaardag! Ook na je 30ste nog genoeg avonturen te maken hoor 😉

Reply
Elisa van der Sluis 22 augustus 2017 - 9:24 pm

Dank je wel!! Gaat zeker goed komen, plannen genoeg haha

Reply
Aniek Rooderkerken 24 augustus 2017 - 6:33 pm

Gefeliciteerd nog! Ik ben ook net 30 en bij mij heeft het reisvirus de afgelopen jaren ook echt toegeslagen. Herkenbaar! 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 25 augustus 2017 - 12:12 pm

Dank je wel!! 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More