Home TipsPersoonlijk Persoonlijk: een verandering in toekomstplannen

Persoonlijk: een verandering in toekomstplannen

by Elisa van der Sluis
Elisa

Is het echt al bijna december? Voor mijn gevoel heb ik een paar keer met mijn ogen geknipperd en is het jaar werkelijk voorbij gevlogen. Het afgelopen jaar voelde tot nu toe een beetje als een wervelwind. Toch lijkt het alsof de storm nu is gaan liggen en ik weer adem kan halen. En dus is het tijd om even bij te kletsen.

Hallo burnout

Het afgelopen jaar bestond voor mij uit een wervelwind van emoties. Begin dit jaar was ik moe. Zo moe dat ik niet meer wist hoe ik het einde van mijn werkdag moest halen, laat staan nog wist hoe ik thuis moest komen. Moe van de verplichtingen die ik mijzelf oplegde. Moe van altijd voor mijzelf moeten zorgen. Moe van altijd nadenken over wat anderen vinden. Mijn vlammetje was op en ik raakte burnout.

Achteraf waren er al veel langer signalen. Ik deed vaker een dutje om bij te tanken. Kon niet meer naar een supermarkt zonder een enorme hekel aan de hele mensheid te krijgen. Kon niet meer tegen werkdruk. Maar dat is achteraf. Pas toen ik omviel en thuis kwam te zitten kon ik eraan werken. Ik ging in therapie en leerde weer om van dingen te genieten. Van kleine dingen, zoals een wandeling in het park of een mooie zonsondergang. Van mijn katten die spinnend naast me liggen en van een goed boek of mooie film. En bovenal leerde ik om los te laten en nee te zeggen. Langzamerhand ging het beter en kon ik weer wat uurtjes gaan werken. Inmiddels ben ik net weer fulltime aan het werk en dat gaat goed, al moet ik op blijven letten. Burnout raak je niet zomaar en volgens mij kom je er ook nooit meer volledig overheen.

Een andere toekomst

Net toen ik dacht dat alles weer de goede kant opging gebeurde het ondenkbare. Liam en ik gingen uit elkaar. De details hou ik liever voor mezelf, het is gewoon heel erg verdrietig en vervelend. Ook weten we niet of het definitief is, alle deuren staan nog open. Ik heb een hekel aan termen als “we proberen het” en “we gaan opnieuw beginnen”, maar dat is wel ongeveer zoals het nu is. We geven het niet zomaar op, maar gaan ook niets forceren. Wat de toekomst verder gaat brengen zien we wel. Als ik inmiddels 1 ding heb geleerd, dan is het wel dat linksom of rechtsom alles op zijn pootjes terecht komt.

Dat betekent dus ook dat er ineens een heel andere toekomst voor de deur staat. In 2019 zouden Liam en ik gaan trouwen in Zuid-Afrika, maar dat gaat dus niet door. Dat is heel erg jammer, maar het is wat het is. Helaas. Het is heel verdrietig, maar om er even een cliché in te gooien: waar de ene deur sluit, opent er een andere. Het heeft me een beetje een duwtje in de rug gegeven om wat dromen van mijzelf waar te maken. Zo wil ik al jaren een keer wat langer alleen op reis. Niet omdat ik zo nodig op zoek moet naar mezelf, maar om te ervaren hoe het is als je helemaal op jezelf bent aangewezen en om een paar weken te doen waar ik zin in heb. Inmiddels heb ik een ticket naar Vietnam geboekt. Eind februari is het zo ver, dan vertrek ik voor ruim 3 weken naar dit voor mij nog onbekende land.

En verder?

Verder heb ik werkelijk geen idee wat de toekomst gaat brengen. En dat is maar goed ook. Misschien moeten we ook niet te ver vooruit willen kijken en meer genieten van het hier en nu. Ik zie wel wat er gaat komen. Ondanks de tegenslagen is er nu wel een balans. Ik loop niet meer met mijn ziel onder mijn armen. Dingen veranderen nu eenmaal. Mensen veranderen en ik verander ook. Het is even goed zo.

P.s. Voor iedereen die mij de afgelopen weken lieve berichtjes stuurde, belde om te vragen hoe het gaat, en voor de 2 lieve vriendinnen die meteen voor de deur stonden met zo ongeveer 2 kilo chocola: een hele grote dank je wel en hartjes. Mijn hart maakte een sprongetje bij het zien van al die lieve berichtjes en belletjes. En chocola. Chocola maakt alles beter. Ook als alles even kut is.

X.

Ook lezen:

34 comments

Shirley 23 november 2018 - 9:06 am

Dat is op zijn zachtst gezegd een heel bewogen jaar. Goed om te lezen dat je nu toch een beetje rust hebt gevonden in het feit dat dingen veranderen. Je reisplannen voor Vietnam klinken heel erg leuk. Stoer en gaaf dat je nu solo op reis gaat. Wees lief voor jezelf en take care!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:12 pm

Dat kun je wel zeggen ja, niet bepaald mijn beste jaar zullen we maar zeggen. Dank je wel voor je lieve berichtje!

Reply
Marlies 23 november 2018 - 11:51 am

♥ anytime!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:12 pm

<3

Reply
Marcella 23 november 2018 - 12:30 pm

Jeetje, ik was al wel op de hoogte, maar toch heftig om jouw verhaal nogmaals te lezen. En zó onwijs knap van je dat je het positief ziet en een reis naar Vietnam boekt. You go girl! Knuffel!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:13 pm

Dank je wel lieve Marcella 🙂

Reply
Chantal 23 november 2018 - 6:47 pm

Jeetje wat heftig! Maar wat goed dat je een ticket naar Vietnam hebt geboekt. Als je nog tips wil, let me know!!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:13 pm

Dank je! ik kom zeker nog even bij je voor tips 🙂

Reply
Yvonne 23 november 2018 - 6:51 pm

Jeetje, dat is een heftig jaar geweest zeg. Knap dat je zo positief vooruit kijkt, zeker weten zijn moeilijke veranderingen ook vaak kansen. Goed dat jij je kans pakt. Hopelijk heb je een fantastische reis in Vietnam!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:14 pm

Het is niet bepaald het makkelijkste jaar geweest nee, maar ik probeer me zoveel mogelijk te focussen op het positieve. Ik ben heel benieuwd hoe Vietnam is en hoe ik het ga vinden om langer alleen op reis te zijn 🙂

Reply
Bianca van der Sluis 23 november 2018 - 6:53 pm

dikke kus voor de liefste en mooiste dochter die een moeder maar kan hebben! you go girl !!!!!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:14 pm

Lief <3<3 xxx

Reply
Lizette 23 november 2018 - 8:30 pm

Jeetje, wat een heftig jaar. Hopelijk komen alleen nog fijne dingen nu je kant op. Vietnam zal je goed gaan doen.

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:15 pm

Ik hoop het, ben heel benieuwd, wordt vast een topreis 🙂

Reply
Rowan 23 november 2018 - 10:00 pm

Wat een heftig jaar zeg! Fijn om te lezen dat er nu wat meer rust is! En wauw je gaat naar Vietnam!

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:15 pm

Ja, klopt. Is niet echt makkelijk geweest. Nu met goeie moed vooruit kijken. Alles komt vast goed. En ja Vietnam!!

Reply
Gabrielle 24 november 2018 - 6:28 am

Wat een heftig jaar heb je gehad, heel veel knuffels! En super stoer dat je 3 weken naar Vietnam gaat. Ik hoop dat 2019 een frisse nieuwe start voor je is

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:16 pm

Ja, niet normaal he? Nu met goede moed op naar 2019. Ben heel benieuwd naar Vietnam, lijkt me een prachtland.

Reply
Saskia 24 november 2018 - 10:57 am

Heftig allemaal zeg, en mooi dat je dit zo open deelt. Een (digitale) knuffel voor jou<3

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:16 pm

Lief! Knuf terug 🙂

Reply
Jessica 24 november 2018 - 3:51 pm

Awh meid, mooi en goed dat je dit hebt gedeeld! En ik hoop dat al die lieve berichtjes het inderdaad makkelijker maken, al is het maar een klein beetje. Hopelijk komen er vanaf nu vooral weer mooie dingen op je pad de komende tijd. En mocht je een keer zin hebben om te kletsen of om chocolade verlegen zitten: kom naar Den Bosch toe, ik ken een koffietentje waar ze smoothies met Tony Chocolonely maken! 😉

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:17 pm

Oehhh dat klinkt goed! daar ga ik je nog wel aan houden. Wel in het nieuwe jaar, zit nu tot half januari al vol haha.

Reply
Denise 25 november 2018 - 8:25 am

Hè, wat naar voor je van de burnout, je relatie, en van de mooie trouwplannen die niet doorgaan, maar fijn te lezen dat het weer ietsje de goede kant op gaat. Een burnout ogent je open en brengt je uiteindelijk ook veel maar je moet altijd op jezelf blijven letten en dat is heel moeilijk. Supergoed hoe je het nu doet en dat je alleen op reis gaat. Alvast heel veel plezier en verder uiteraard succes met al het andere.

Reply
Elisa van der Sluis 27 november 2018 - 11:18 pm

Dat is zeker waar, maar het blijft wel een ding inderdaad. was inderdaad niet mijn beste jaar, maar hé, geeft ook weer hoop voor 2019 ;-). Dank je wel voor je lieve berichtje!

Reply
Sabine 27 november 2018 - 11:41 pm

Jeetje meid wat een heftige tijd heb je achter de rug! Gelukkig is het jaar bijna om, dat voelt soms toch als een nieuw begin. Heel tof dat je alleen op reis gaat naar Vietnam. Ik deed precies hetzelfde toen het uit ging met mijn ex: ik ging 3 weken alleen backpacken (alleen in Griekenland, ietsje dichterbij haha). Heeft me enorm goed gedaan en ik weet zeker dat ook jij er maximaal van gaat genieten. En je hebt zo gelijk: er opent altijd weer een nieuwe deur. Alvast veel plezier en veel liefs en knuffels!! xx

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:16 pm

Dat is ook toevallig dat jij hetzelfde deed. Ik denk ook dat het mij even heel goed zal doen. Even er tussenuit en doen waar ik zin in heb en proberen alles een plekje te geven. Dank voor je lieve berichtje! Knuf!

Reply
Linda 29 november 2018 - 7:50 am

Wat een ontzettend heftig jaar is dit geweest! Wat ontzettend knap overigens dat je alsnog zo positief kan zijn en gewoon lekker naar Vietnam gaat, alleen, gaat vast een geweldige reis worden. Alvast heel veel plezier, maar ook heel veel sterkte nog.

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:17 pm

Dank voor je lieve berichtje 🙂

Reply
Kelly 29 november 2018 - 8:31 pm

Jeetje, wat een heftig jaar heb je achter de rug Elisa! Ik zag je tweet voorbij komen toen ik in Marokko zat, dus had al een donkerbruin vermoeden dat er iets heftigs gaande was. Heel knap dat je zo positief kunt blijven. 2019 kan alleen maar beter worden! Heel gaaf dat je naar Vietnam gaat. Super mooi land! Heel veel plezier en alle goeds voor de toekomst gewenst. Alles komt goed en zo niet…dan toch!

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:18 pm

Bizar hé? Had echt nooit verwacht dat alles zo zou lopen. Ik kan niet wachten tot 2019 begint haha, even alles een plek geven en vooruit kijken, naar positieve dingen 🙂

Reply
Anita 3 december 2018 - 2:19 pm

Wat een heftig jaar, dat moet echt een emotionele achtbaan geweest zijn. Knap dat je er een positieve draai aan weet te geven en stoer dat je alleen naar Vietnam gaat. Alvast heel veel plezier gewenst en ik hoop dat 2019 veel moois voor je in petto heeft.

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:20 pm

Dit jaar was echt niet normaal qua emoties. Maar goed, ik ga er vanuit dat we het ergste nu wel gehad hebben. Op naar volgend jaar ;-). En dank je voor je berichtje 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More