Home BestemmingenAziëVietnam Phong Nha Ke Banh National Park in Vietnam

Phong Nha Ke Banh National Park in Vietnam

by Elisa van der Sluis
Phong Nha Ke Banh National Park Vietnam

Phong Nha Ke Banh is een National Park in Centraal Vietnam en 1 van de mooiste gebieden die ik ooit heb gezien. Het park bestaat uit weelderige landschappen, rivieren en telt honderden grotten. Wanneer je gaat reizen door Vietnam is dit zeker een plek die je toe wilt voegen aan je bucketlist!

Het Phong Nha Ke Banh National Park

Phong Nha Ke Banh National Park ligt in de provincie Quang Binh, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Hanoi. Het bestaat voornamelijk uit kalksteenrotsen, karstgebergten, rivieren en enkele honderden grotten. Vooral de grotten trekken jaarlijks een groot aantal bezoekers. De lokale overheid investeert veel in het gebied, waardoor men hoopt het park een van de belangrijkste attracties voor ecotoerisme te maken. Het park kreeg wereldwijde bekendheid toen hier in 2009 de grootste grot ter wereld werd ontdekt, de Hang Soon Dong Cave. Deze grot kan bezocht worden, maar dit kost je wel rond de €3000,- per persoon en je moet er ongeveer 2 volle dagen voor door de jungle wandelen.

Gelukkig zijn er ook een aantal grotten die veel beter bereikbaar zijn én een veel leuker prijskaartje hebben om te bezoeken. Een aantal van de grotten heeft een compleet eigen ecosysteem, compleet met ondergrondse rivieren, jungles en verschillende diersoorten. In 2003 werd het park opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Phong Nha

Een bezoek aan de grotten van Phong Nha Ke Banh

Na een paar geweldige dagen in Ninh Binh stapte ik op de nachttrein richting Dong Hoi. In deze stad valt verder vrij weinig te beleven, maar het is wel een goede uitvalsbasis om een tour naar het Phong Nha Ke Banh NP te doen. De meeste hostels en hotels in de stad bieden verschillende mogelijkheden aan om het gebied te ontdekken. Zo is er een tour waarbij je de Dark Cave bezoekt, een grot die enkel per zipline bereikbaar is, maar je kan er ook voor kiezen om een nachtje te kamperen in 1 van de grotten. Ik besloot het wat rustiger aan te doen en koos een tour die mij meenam naar de meest bekende grotten van het gebied: de Paradise Cave en de Phong Nha Cave.

Boottocht

De Paradise Cave

De eerste stop van de tour was de Paradise Cave. Deze grot werd pas in 2005 ontdekt en in 2010 in kaart gebracht. De grot is pas sinds september 2010 te bezoeken, maar is vrij snel uitgegroeid tot 1 van de populairste grotten in het gebied. En dat is niet zonder reden, want de grot is waanzinnig groot en ongelofelijk mooi. De tunnel in de grot heeft een lengte van zo’n 4 km, waarvan ongeveer 1 km is voorzien van een houten wandelpad. Binnenin de grot waande ik mij even in een compleet andere wereld. De Paradise Cave is verlicht in verschillende kleuren. De stalagmieten en stalactieten zijn op sommige plekken enorm groot, met structuren van wel enkele meters hoog. Verwonderd keek ik naar het ene na het andere natuurlijke kunstwerk, de een nog mooier dan de ander.

Paradise Cave wandelpad

Paradise Cave

De Phong Nha Cave

De andere grot die ik bezocht tijdens deze tour was de Phong Nha Cave. Een compleet andere ervaring dan de Paradise Cave, want deze grot is enkel per boot te bezoeken. De boot vertrekt vanaf de pier in Son Tracht en vaart in ongeveer een halfuurtje naar de Phong Nha Cave. Langs de rivier krijg je een mooi beeld van het dagelijkse leven in Vietnam. Je ziet mensen vissen, de was doen en hun spullen vervoeren over de rivier. Eenmaal in de grot verbaasde ik mij wederom over de natuurpracht. Stilletjes voer ik onder de stalactieten door en langs de verschillende natuurlijke kamers in de grot. Op sommige plekken vlogen vleermuizen in de rondte. Een schitterend schouwspel waar ik geen genoeg van kon krijgen.

Boottocht Vietnam

Phong Nha Cave

Ook lezen: mijn reisroute door Vietnam in 3 weken

Hoe kom je er en waar slaap je?

De stad Dong Hoi is per trein rechtstreeks te bereiken vanuit de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Ik raad je wel aan om een tussenstop te maken in Ninh binh, want ook de natuurpracht daar wil je simpelweg niet missen. Vanuit Ninh Binh is het zo’n 7 uur reizen met de trein. Eenmaal in Dong Hoi zijn er verschillende hotels en hostels om te overnachten. Zelf boekte ik het Nam Long hotel voor 20 Euro per nacht. In je hotel of hostel boek je gemakkelijk een tour naar het Phong Nha Ke Banh National Park. Deze kosten gemiddeld rond de 50 USD voor een volle dag, inclusief lunch en een flesje water.

Reis je met de motor? Reis dan naar het dorp Son Trach. Dit dorp ligt midden in Phong Nha Ke Banh en hier boek je ook gemakkelijk zelf de boottocht naar de Phong Nha Cave. Er zijn een aantal budgetaccommodaties te vinden voor rond de 15 Euro per nacht.

Son Trach Vietnam

Wat is het mooiste natuurgebied wat jij ooit hebt bezocht?

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More