Home BestemmingenEuropaSchotland Real Mary King’s Close – de ondergrondse geschiedenis van Edinburgh

Real Mary King’s Close – de ondergrondse geschiedenis van Edinburgh

by Elisa van der Sluis
Royal Mile Edinburgh

Wist je dat je in Edinburgh een complete stad onder de grond kunt vinden? De nieuwe stad is er simpelweg bovenop gebouwd. Nieuwsgierig geworden? Tijdens een tour bij de Real Mary King’s Close duik je in de geschiedenis van ondergronds Edinburgh en hoor je de verhalen rondom deze bijzondere locatie.

Real Mary King’s Close: wat is het precies?

De Real Mary King’s Close is een historische attractie aan de Royal Mile. Simpel gezegd is het een oude steeg die zich onder de gebouwen van de oude binnenstad van Edinburgh bevindt. De steeg heette oorspronkelijk de Alexander King’s Close, maar is later vernoemd naar Mary King. Mary was een koopmansvrouw uit de middenklasse die in de 17e eeuw in de steeg woonde. Na het overlijden van haar man ontving Mary de titel “burgess”. Hierdoor kreeg ze een zetel in de raad van Edinburgh en kreeg zij stemrecht. Bijzonder, gezien vrouwen pas in 1928 hetzelfde stemrecht kregen als mannen. Mary was haar tijd dus letterlijk een paar honderd jaar vooruit.

De Mary King’s Close werd gedeeltelijk afgebroken en begraven, vanwege de bouw van de Royal Exchange in de 18e eeuw. Volledig afgesloten voor bezoekers raakte het gehuld in mythes en legenden. Tot het in 2002 weer geopend werd voor publiek. Sindsdien is het één van de populairste attracties van Edinburgh.

Tour door de Mary King’s Close

Tijdens een tour ga je met een gids op pad door de Mary King’s Close. Deze gids is gekleed in 17e eeuwse kleding en stelt een personage uit die tijd voor. Je krijgt onder andere te zien hoe men in Edinburgh leefde in de 17e eeuw, wat niet makkelijk was in die tijd. De huizen laten goed zien hoe groot de verschillen tussen arm en rijk wel niet waren. Was je rijk dan woonde je op één van de bovenste verdiepingen en had je nog enige luxe, zoals een raam. De allerarmsten leefden vaak met hele gezinnen op de onderste verdieping. Zij deelden slechts een paar vierkante meter en zagen vrijwel nooit daglicht. Ook de behoeften werden trouwens in deze kleine ruimte gedaan, in een emmer. En ja, iedereen gebruikte dezelfde emmer…

Natuurlijk moest die emmer ook weleens geleegd worden. Dat mocht tussen 10 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. Door de hele steeg werden dan de ramen geopend en riep men “Gardy loo!”. Hierdoor wist je dat je even opzij moest. De uitwerpselen liepen via de steegjes naar het Nor Loch (noord meer), wat uiteindelijk Europa’s grootste open riool werd. Edinburgh kreeg hierdoor de bijnaam “Old Reekie”.

Als gevolg van de onhygiënische leefomstandigheden, brak uiteindelijk de zwarte pest uit in Edinburgh. Zwarte ratten bezaaid met vlooien bleken uiteindelijk de schuldigen voor het grote aantal sterfgevallen in de stad. In één van de kamers wordt het verhaal van dr. George Rae verteld. Dr. George Rae was de officiële pestdokter van Edinburgh in die periode. Gekleed in bizarre, bijna demonische kledij probeerde hij zoveel mogelijk mensenlevens te redden. In de kamer zie je onder andere de kledij en de instrumenten van de dokter.

Annie’s kamer

Één van de slachtoffers van de pest was Annie. Annie zou in de tijd van de pest in de Close hebben gewoond en werd door haar ouders achtergelaten toen zij de pest kreeg. Het verhaal gaat dat Annie daar tot op de dag van vandaag nog steeds ronddwaalt. Een verhaal wat aangesterkt werd toen een Japans medium de kamer bezocht en er een intens verdriet voelde, omdat Annie haar pop mistte. Het medium heeft toen een pop gekocht en deze in de kamer gelegd. Ze claimde dat daarna het verdrietige gevoel wat in de kamer heerste volledig verdween. Waar of niet, sinds die tijd nemen tal van bezoekers speelgoed en poppen mee. De kamer ligt er dan ook helemaal bezaaid mee. Er liggen zelfs badges van politieagenten en brandweerlieden. Helaas is in 2019 de originele pop (een Tartan Barbie) gestolen uit de kamer.

Real Mary King's Close

Ook lezen: de leukste dingen om te doen in Edinburgh!

Real Mary’s Kings Close zelf bezoeken?

Natuurlijk kan ik je nog veel meer vertellen over deze bijzondere plek, maar je kunt er het beste zelf een kijkje gaan nemen. Vooral als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Edinburgh of de mythes en legenden is dit een echte aanrader. Wil je de Real Mary’s Kings Close zelf bezoeken? Hier zijn nog een paar dingen die handig zijn om te weten voor je gaat.

  • Je vind de Real Mary’s Kings Close aan de Royal Mile, tegenover de St. Giles Cathedral.
  • De Real Mary’s Kings Close is dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00 uur.
  • Een tour duurt ongeveer een uurtje.
  • Het is verboden om foto’s te maken tijdens de tour.
  • Je doet er goed aan om vooraf een kaartje te boeken. De groepen zijn klein en zitten snel vol.
  • Een kaartje kost 17.95 pond (2020) voor volwassenen en 11.25 pond voor kinderen.
  • De tour is niet geschikt voor kinderen onder de 5 jaar.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More